Wil je je spouw laten na-isoleren? Een voorafgaande inspectie van je spouwmuur is cruciaal.
Volledig scherm
Wil je je spouw laten na-isoleren? Een voorafgaande inspectie van je spouwmuur is cruciaal. © Pluimers Isolatie

Gevel na-isoleren: vermijd deze 4 fouten

LiviosWil je een oude woning snel isoleren? Dan is de spouwmuur opvullen met isolatie een handige methode. Het isolatiemateriaal wordt langs voorgeboorde gaatjes in de buitenmuur in de spouw geblazen. Dat klinkt eenvoudig, maar toch zijn er komen er in de praktijk enkele aandachtspunten bij kijken. Hendrik Snauwaert van Isolteam en Luc Schoonjans  van Pluimers Isolatie vertellen aan bouwsite Livios waar het fout kan lopen.

18 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  Excuseer mij voor de waarheid aub: als er in huis geen enkel tochtje meer bestaat ten gevolge van overdreven isolatie en luchtdichtheid (zoals in een serre), komen er al snel ongenode gasten logeren, in bed bv: bedwantsen. Zijn een fenomeen uit de 19e eeuw, in de werkmanshuisjes zonder vensters en tocht. Deze lieve beestjes neutraliseren met giftige spray in het kinderbedje, kan toch nooit de bedoeling zijn van de fantastische hedendaagse nieuwbouw anno 2020??? Absurditeit kan men bestrijden!
 • Stevie Peeters

  1 jaar geleden
  Een luchtspouw met effectief stilstaande lucht heeft een verwaarloosbare thermische functie. Bij na-isolatie moet je uiteraard wel rekening houden met de properheid van de spouw en de porositeit van je gevel of baksteen.
 • marcel strobbe

  1 jaar geleden
  Beste Dirk ge hebt gelijk en geen gelijk voor een niet geisoleerde spouw zit ge met cijfers na de komma. Misschien hebt ge gelijk dat de isolatie van een geisoleerde spouw 4 maal beter is maar nog altijd achter de komma. Dus viermaal bijna nul is nog altijd bijna nul.
 • roger boons

  1 jaar geleden
  niet doen is om problemen vragen ….
 • Geert Vande Walle

  1 jaar geleden
  Alles isoleren en dan een airco installeren ! Een trui aandoen en een deur of raam openen doet hetzelfde .
 1. Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief

 2. Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoelen
  Play
  De Vuilste Jobs van Vlaanderen

  Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoe­len