Genieten van de lange zomeravonden: zo kies je de gepaste tuinverlichting
HLN ShopWil je maximaal genieten van lange zomeravonden in eigen tuin? Kies dan voor de juiste buitenverlichting uit het uitgebreide aanbod lampen, slingers en spots. HLN Shop legt uit hoe je in drie stappen gemakkelijk extra sfeer en licht in je tuin tovert.
Vooraleer je enthousiast tuinverlichting begint in te slaan, sta je best even stil bij het doel van je plannen. Mis je voldoende licht om tot in de late uurtjes buiten te kunnen zitten en heb je dus nood aan functionele verlichting? Kan je tuin wat extra gezelligheid gebruiken en wil je een boom of andere eyecatcher mooi in de kijker zetten met grondspots of stralers? Of ben je op zoek naar een lichtslinger die net zo functioneel als sfeervol is? Voor ieder lichtprobleem bestaat een oplossing!
1. Investeer in functioneel licht
Trapjes aan de inkom, een kiezelpad dat door je tuin kronkelt, de poort van je garage of de ingang van je tuinhuis… Om je ’s avonds veilig door je tuin te begeven, is slimme tuinverlichting geen overbodige luxe. Ingebouwde grondspots zijn handig als oriëntatieverlichting, terwijl lage lichtpaaltjes die naar de grond stralen een tuinpad mooi verlichten.
Is je tuin al helemaal aangelegd? Dan pas je wellicht liever voor ingrijpende elektriciteitswerken. Armaturen op zonne-energie bieden een handige oplossing. ‘Solar’ tuinlampen zijn uitgerust met kleine zonnepanelen die het zonlicht omzetten in elektrische energie, die vervolgens opgeslagen wordt en bij het vallen van de avond voor licht zorgt. De meeste solarlampen hebben een brandduur van zo’n 6 uur. Zorg er wel voor dat ze voldoende zonlicht vangen. Voor dit type tuinverlichting is een lichtsterkte van 50 tot 300 lumen ideaal.
Tip: Deze lichtpaaltjes uit de HLN Shop prik je waar je maar wil in de grond.
Naast een deur zijn wandarmaturen dan weer een goede keuze. Met een exemplaar dat een lichtbundel naar boven en/of onder straalt, zet je meteen de muur sfeervol in de kijker. Wandlampen op zonne-energie vind je tegenwoordig in tal van vormen en formaten. Over je elektriciteitsfactuur hoef jij je dan geen zorgen te maken.
2. Zet pronkstukken in de kijker
Gebruik de natuur als sfeermaker en zet een mooie boom of struik in je tuin in de spotlight. Een up-lighter verlicht de onderkant van de kruin van een boom en creëert zo een magisch effect. Hiervoor kan je werken met ingewerkte grondspots of met richtbare spots die je in de grond pint. Wie een makkelijke oplossing zoekt, vindt ook hier een ruime keuze aan spots op zonne-energie. De kleine zonnepanelen worden trouwens steeds discreter in de lichtarmaturen verstopt. Ben je op zoek naar een spot die niet van klassieke verlichting te onderscheiden valt? Ga dan voor spots met een apart zonnepaneeltje.
Hou bij de keuze van je buitenverlichting rekening met de IP-codering. Die geeft de beschermingsindex en waterdichtheid van een buitenlamp aan. Voor standaard tuinverlichting kies je best voor minimaal IP44. Deze klasse “4” garandeert dat de lampen beschermd zijn tegen spatten en rechtstreeks contact met water, en tegen alle vormen van fysiek contact met andere voorwerpen.
Tip: met een vuil zonnepaneel laadt de batterij van je solarlamp niet volledig op en rendeert ze niet optimaal. Reinig het zonnepaneel regelmatig met een droge doek of lauw zeepwater.
3. Schep sfeer op je terras
Een terras sfeervol verlichten hoeft niet moeilijk te zijn. Door op de vier hoeken van je terras verlichting te voorzien, kom je al een heel eind. Ga voor verplaatsbare staanlampen die een diffuus licht verspreiden. Spaarlampen zorgen altijd voor verspreid licht, maar gaan met 10.000 branduren heel wat minder lang mee dan ledlampen, die maar liefst tot 20.000 uur licht toveren.
Liever een wandarmatuur? Een exemplaar op zonne-energie bevestig je zonder slijpwerk tegen de muur. Of wat dacht je van een gezellige lichtslinger die je rond een tafelklem draait of boven het terras doet zweven? Heb je liever geen gedoe met stopcontacten, dan biedt een exemplaar op zonne-energie ook hier een interessante oplossing. Hou bij de aanschaf van je lichtslinger rekening met de lichtkleur. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (en witter) het licht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (en geler) het licht. Heel wat mensen houden van 2650K: een mooi zachtwit licht. Zoek je eerder het effect van kaarslicht? Dan is 2000K een aanrader.
En hoewel je bij tuinverlichting niet meteen aan kerstlampjes denkt, zijn de kleine lichtjes ideaal om extra sfeer te scheppen. Met speciale goothaakjes bevestig je ze makkelijk aan een dakgoot. Of wikkel ze rond een regenpijp of drapeer ze simpelweg op tafel. Of wat dacht je van een parasol met ledverlichting die je overdag tegen de zon beschermt en ’s avonds sfeerlicht tovert? Haal je creativiteit boven!
Nog interessante zomer deals? Bekijk hier het aanbod op HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Mélanie kocht een energiezuinige prefabwoning voor 125.000 euro: "Elk onderdeel van de woning wordt in een atelier gemaakt”
Na haar scheiding moest Mélanie snel op zoek naar een nieuwe, én betaalbare woning. Omdat een renovatie te duur bleek, kwam ze al snel bij een prefabwoning uit. Die kan niet alleen op enkele dagen tijd gebouwd worden, maar is ook goedkoper én energiezuinig. Kijk mee binnen met bouwsite Livios. -
PREMIUM
Kijk binnen in de 10 meest exclusieve huizen die nu te koop staan: “Deze villa op de dijk in Zeebrugge staat geprijsd tussen de drie en vier miljoen euro”
-
Tweakers
Deze drie laptops kan je nu nog aan een soldenprijs kopen
De soldenperiode mag dan wel voorbij zijn, op vlak van technologie zijn er nu nog heel wat koopjes te doen. Wil je nog een laptop in de uitverkoop scoren? Expert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten en welke modellen de moeite waard zijn. -
-
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Livios
Met deze truc koel je je woning 's nachts flink af zónder airco
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte inschiet, kan ook de temperatuur in huis serieus oplopen. Uiteraard kan je met airconditioning de temperatuur onder controle houden, maar goedkoop is dat niet en in sommige gevallen ook niet ecologisch. Een mechanisch ventilatiesysteem kan ook helpen, maar zal nooit voldoende zijn. Gelukkig kan je het ook zonder al die technische snufjes aangenaam houden in je woning. Bouwsite Livios legt uit hoe je te werk gaat. -
Laten liggen of meenemen? Dit doe je best met je zonnepanelen als je verhuist
Als je gaat verhuizen, doe je er dan goed aan om je zonnepaneelinstallatie mee te nemen naar je nieuwe woning? Of laat je best alles op zijn huidige plaats liggen? Je bent alleszins vrij om te kiezen voor een van beide opties bij een verhuis. Maar welke de interessantste is, hangt van jouw specifieke situatie af. Bouwsite Livios ging te rade bij energieleverancier Luminus om je bij je beslissing te helpen.