Geen budget voor een energiebesparende renovatie? Met deze goedkope én makkelijke ingrepen bespaar je ook op je energiefactuur
LiviosGeen tijd of budget om je woning grondig te renoveren of te isoleren? Je energiefactuur op korte termijn doen dalen hoeft niet noodzakelijk veel moeite te kosten. Met kleine ingrepen kan je op jaarbasis al heel wat besparen. En die kan je perfect zelf uitvoeren. Bouwsite Livios somt er enkele op.
De stijgende energieprijzen doen het gemiddelde gezin rekenen en nadenken. Hoe zorgen we voor een lagere energiefactuur? Het plaatsen van hoogrendementsglas of zonnepanelen zijn daarbij logische opties. Maar ook kleine ingrepen maken op het einde van de rit samen een wezenlijk verschil. En daar hoef je zelf geen grote klusser voor te zijn.
Zo komt veel koude lucht onze woningen binnen via kieren en spleten. Het afdichten kan, afhankelijk van de grootte van de spleten, met een kit en tochtstrips. Die koop je al voor enkele euro’s in de doe-het-zelfzaak. Lees hier hoe je zelf tochtstrips plaatst.
Isoleren
Isoleren is hét recept om energiezuiniger te leven. Het dak is daarbij cruciaal. De energiekosten dalen – afhankelijk van de staat van het dak – tot 30%. Het vraagt in tegenstelling tot andere ingrepen wel meer tijd en budget. De richtprijs zit tussen de 25 à 30 euro/m², exclusief btw. De gemiddelde terugverdientijd schommelt tussen drie en vijf jaar. De energieprijzen spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe hoger die zijn, hoe sneller je de investering terugverdient.
Tip: Voor een dak te isoleren heb je niet altijd een vakman nodig. Veel verbouwers pakken de klus zelf aan. Voordat je er ook aan begint, lees je best eerst welke valkuilen je absoluut moet vermijden.
Isoleren hoeft evenwel niet altijd grootschalig te zijn. Je leidingen isoleren met een schuimrubberen hoesje is een eerste, goedkope stap. Zo gaat er tussen het beginpunt (ketel, boiler…) en eindpunt (radiatoren, badkraan…) veel minder warmte verloren. Je bespaart ongeveer 2 euro per meter per jaar, terwijl een meter schuimrubber nauwelijks 1 à 2 euro kost en in principe nooit om vervanging vraagt. Een slimme investering dus.
Efficiënt verwarmen
De verwarming een graadje lager zetten is misschien wel de eenvoudigste manier om te besparen. Het kost je niks, maar je bespaart al snel 7% op je energiefactuur. Het vrij houden van de radiatoren zorgt voor een extra besparing aangezien er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen. Nog een tip: de deuren sluiten kost niks, maar zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen.
Aan de achterzijde van de radiatoren gaat er warmte verloren via de buitenmuur. Dat kan je voor een groot deel opvangen door een radiatorfolie aan te brengen achter de radiatoren. Het kost je 5 euro, maar die kleine investering verdient zichzelf op jaarbasis in een veelvoud terug. Het ontluchten van de radiatoren zorgt verder voor een optimaal gebruik. Jaarlijks bespaar je er snel een handvol euro’s mee. Hoe je de radiatorfolie precies aanbrengt, lees je hier.
Toch begint alles bij de basis. Bij het verwarmen van je woning is dat in de meeste gevallen de condensatieketel. Een goed onderhouden verwarmingsketel kan tot 10% energie besparen en gaat bovendien langer mee. Let er ook op dat de ketel correct ingesteld staat.
Sluipverbruik
Zo’n 10% van onze energiefactuur bestaat uit sluipverbruik. Denk daarbij aan een televisiedecoder die blijft aanstaan, gsm-laders die in het stopcontact blijven steken of de computer die een hele dag draait zonder dat je hem gebruikt. Wie daar strikter op toeziet, kan zijn energieverbruik doen dalen. Afhankelijk van het type toestellen en de energieprijzen, bespaar je er jaarlijks enkele tientallen euro’s mee.
Leestip: Sluimerverbruik aanpakken? Let op deze 8 punten
Zuinige verlichting
En zo zijn er nog kleine ingrepen die een wezenlijk verschil maken. Verlichting zorgt voor een aanzienlijk aandeel van je energiefactuur. Per gloeilamp die je vervangt door een ledlamp win je op jaarbasis 10 euro. Ze zijn duurder in aankoop, maar hebben wel een veel langere levensduur. Een ledlamp gaat 20 tot 50 jaar mee, bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag. Met deze tips schakel je vlot over naar ledlampen
Slim douchen
In de badkamer kan je besparen met de installatie van een spaardouchekop. Je verbruikt niet alleen minder water, maar er is vooral minder energie nodig om het water te verwarmen. Een waterbesparende douchekop verbruikt de helft minder water in vergelijking met een traditionele douchekop. Als je weet dat sanitair warm water ongeveer 20% uitmaakt van je gasfactuur, is de rekening snel gemaakt. Minder gekend, maar ook efficiënt is de installatie van een douchewarmtewisselaar in de afvoerinstallatie van je douche. Deze gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het aangevoerde water op te warmen. Hierdoor zal je ketel minder warm water moeten aanmaken.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Met deze verwarmingssystemen kan je zuiniger verwarmen én deze premies kan je ervoor aanvragen
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: “Timing van de behandeling is cruciaal”
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Begin juni verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Onze tuinexperte Laurence Machiels weet raad: “Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.” -
PREMIUMGetest
Robots die stofzuigen én dweilen: hoeveel kosten ze en werken ze goed?
Stofzuigen is een taak die we maar al te graag uitbesteden, bijvoorbeeld aan een robothulpje. Maar er moet ook nog worden gedweild. Goed nieuws: er zijn robotstofzuigers die óók kunnen dweilen. Is zo’n combi-robot werkelijk het beste van twee werelden? Hoeveel kosten ze en zijn ze hun prijs waard? Onze techredacteur kreeg een aantal robots over de vloer: “Die robots zijn erger dan de ergste opruimmaniakken.” -
-
Livios
"Hoe goedkoper een haag is, hoe meer onderhoudskosten je mag verwachten": tuinaannemer geeft tips voor het kiezen van de beste soort voor jouw tuin
-
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
HLN Shop
Op reis met de camper: hoe kan je voordelig een mobilhome huren? En welke bestemmingen zijn ideaal?