Als een veranda uit minstens 75% glas bestaat, hoef je geen vergunning meer aan te vragen.
Volledig scherm
Als een veranda uit minstens 75% glas bestaat, hoef je geen vergunning meer aan te vragen. © Saint-Gobain Glass Benelux

Geen architect meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels

WonenBinnenkort moet je geen architect meer inschakelen voor een veranda van maximaal 40 m² die voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaat. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist. “Wel opletten met platte daken, want dan kom je waarschijnlijk niet aan die 75%”, waarschuwt verandabouwer Jurgen Oben op de bouwsite Livios.

12 reacties

 • wout degrote

  4 jaar geleden
  Toch enkele onwaarheden hieronder...meldingsplicht houdt inderdaad in dat er ene plan moet komen. Dat mag je echter zelf tekenen, in tegenstelling tot het plan van een nieuwbouwwoning. En wat de prijs betreft: voor 2k per vierkante meter heb je een uiterst afgewerkt echt gebouw, en geen kotje eraan...
 • Laetitia Dubois

  4 jaar geleden
  Dus na de lelijke tuinhuisjes en tuinkotjes, na de spuuglelijk zonnepanelen, gaan ze niet deze lelijke aanhangsel ook zomaar aanvaarden. De beste manier om architectuur te verpesten. Waarom dan nog verkavelingsvoorschriften voor gevels en dakafwerkingen te dwingen.
 • Jean-Marie Blomme

  4 jaar geleden
  Euh ...gaat het hier over de architect of de bouwvergunning. Naar mijn weten is een architect toch niet 'verplicht' bij het zetten van een veranda???
 • Van Eersel Guy

  4 jaar geleden
  Eerst alles kapot regelementeren en dan denken dat ze den held zijn door terug te komen op hun regeltjes...sukkels
 • Eddy B

  4 jaar geleden
  Meldingsplicht. Voor te lachen.dan vragen ze alle documenten hoe je gaat bouwen met plans.ben je wel verplicht een architect te nemen.apenland.
 1. Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)
  Livios

  Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)

  18 procent van de Belgische woningen kampt met schade door vochtproblemen, dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is zelfs 70 procent van de gevallen van bouwschade te wijten aan vocht. Vochtproblemen zijn hardnekkig en pak je best zo snel mogelijk aan. Maar hoeveel kost dat? En welke premies kan je daarvoor aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit.