Gedaan met rommel opstapelen: 5 tips voor een perfect opgeruimde garage

De makkelijkste manier om plaats te besparen? Je ruimtes optimaal benutten. Dat doe je bijvoorbeeld door verticaal te werken: installeer kasten en rekken met meerdere verdiepingen.
Getty Images/iStockphoto De makkelijkste manier om plaats te besparen? Je ruimtes optimaal benutten. Dat doe je bijvoorbeeld door verticaal te werken: installeer kasten en rekken met meerdere verdiepingen.
Moet je ook altijd zo zoeken naar je gereedschap of onderhoudsproducten? Of struikel je over allerlei spullen van zodra je je garage inloopt? Hoog tijd om dit rommelhok om te toveren tot een efficiënt ingerichte én bruikbare garage met deze tips van bouwsite Livios

1. Benut je ruimte optimaal en werk verticaal

De makkelijkste manier om plaats te besparen? Je ruimtes optimaal benutten. Dat doe je bijvoorbeeld door verticaal te werken: installeer daarom kasten en rekken met meerdere verdiepingen. Die steek je bovendien makkelijk zelf in elkaar. Plaats ze als het kan ook in een dode hoek. En zelfs je plafond is een nuttige opslagruimte: daar kan je rekken of haken aan bevestigen om je spullen een plaats te geven. Ook fietsen kan je aan de muur of het plafond ophangen. Hou wel steeds een trapladdertje in de buurt: handig voor de toegang tot je hoge kasten en schappen.

2. Hang kleine spullen en werktuigen op (een vaste plaats)

Aan je kleinere spullen en werktuigen hoef je geen nuttige kastruimte te verspillen: hang ze gewoon op aan de muur. Een gaatjesmuur is daarvoor ideaal: je hangt er zoveel haken aan als je zelf wil en je kan steeds uitbreiden. Bovendien kan je ook kleine bakken of zakken aan die haken bevestigen: perfect om poets- en onderhoudsproducten of werkhandschoenen in op te bergen. Ook handig: een magnetische strip om je metalen gereedschap tegen te plakken. Denk maar aan moersleutelstangen en schroevendraaiersMoet je toch even zoeken voor je de juiste tool gevonden hebt? Teken de omtrek van al je gereedschap op de muur. Zo weet je precies wat op welke plaats hoort en bewaar je steeds het overzicht.

TIP: Ben je geen fervente klusser? En heb je maar zelden gereedschap nodig? Weet dan dat je ook gereedschap kan uitlenen

Getty Images/iStockphoto

3. Geef al je gezinsleden een eigen kast

Een eigen kast voor al je gezinsleden: een simpele maar efficiënte truc. Je bergt er alle spullen in op die je anders wegmoffelt in een willekeurige kast of laat rondslingeren op de vloer. Bovendien weet iedereen perfect waar alles ligt. Struikelen over een voetbal, springtouw of skateboard? Die tijd is definitief voorbij. Ook je schoenen, laarzen en andere werkkledij kan je perfect kwijt in je persoonlijke opbergruimte. De indeling en het rommelgehalte van je kast bepaal je zelf: het voor- of nadeel is alleen voor jou.

4. Installeer een opvouwbare werktafel

Haal je maar af en toe de gereedschapskist boven? Dan is een opvouwbare werktafel een ideale manier om plaats te besparen. Zo staat die ruimtevreter nooit in de weg en kan je je auto steeds in de garage parkeren. Een opvouwbare werktafel maak je bovendien makkelijk zelf: met scharnieren bevestig je de tafel aan de muur en zorg je dat ook de tafelpoten uitvouwbaar zijn. En installeer je werktafel meteen vlakbij je gaatjesmuur: zo heb je je gereedschap altijd binnen handbereik.

5. Kies de juiste vloer

De juiste vloer in je garage? Die maakt een groot verschil. Denk daarom goed na over je keuze. Vinyl plaats je bijvoorbeeld erg makkelijk: je lijmt je vloer zo op de ondergrond vast. Keramische tegels zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen tegen een stootje. Hetzelfde geldt voor beton: de ideale vloer voor een fervente klusser. Ook een gietvloer maak je makkelijk schoon. Toch een hardnekkige vlek? Verf over je gietvloer heen. En knoei je opnieuw, dan verf je gewoon nog een keer.

TIP: In je garage kies je best een vloer die tegen een stootje kan. Deze Keuzewijzer helpt je op weg.

Lees ook

Deze tools mogen niet ontbreken in je gereedschapskoffer

Kan je garage een nieuwe poort gebruiken? Hou rekening met deze kosten

1 op 2 Belgen slaat graag aan het klussen

BronLivios

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ronny cockuyt

    Het is altijd zo met dat en dat op de zolder te zetten,heb dat ook gedaan gemaakt,want het wordt niet meer gebruikt en mag het er weer afhalen om naar container park te voeren