Gedaan met inkijk: zo zorg je voor meer privacy in je tuin

Schanskorven, kant-en-klare hagen, tuinschermen, ... Er zijn heel wat oplossingen beschikbaar om inkijk in je tuin te vermijden.
Betafence Schanskorven, kant-en-klare hagen, tuinschermen, ... Er zijn heel wat oplossingen beschikbaar om inkijk in je tuin te vermijden.
Er is niks zaliger dan genieten in je eigen tuin van het mooie weer. Behalve als alle buren natuurlijk kunnen meegenieten... Privacy is daarom een belangrijk aandachtspunt. Zie je het niet zitten om jaren te wachten tot een haag volgroeid is? Gelukkig zijn er ook oplossingen die je meteen verlossen van inkijk in je tuin. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. 

Grote planten

Om meteen privacy te garanderen, werk je met grote planten. De standaardhoogtes zitten tussen de 80 en 100 centimeter. Maar wil je meteen afgeschermd zitten, ga dan voor planten van 150 of 180 centimeter. Daar staat natuurlijk wel een meerprijs tegenover. Snelgroeiende planten zijn goedkoper. Voor hagen kom je dan onder andere bij de haagbeuk terecht.

Tip: Hou je van een natuurlijke omheining? Ga voor een haag, vlechtscherm of schanskorf.

Kant-en-klare hagen

Voor een snel resultaat werk je met volwassen planten. Steeds meer gespecialiseerde bedrijven kunnen grotere plantenexemplaren en volgroeide hagen leveren. Het principe van kant-en-klare hagen is simpel: de haag is al voorgekweekt en wordt in panelen geleverd. Die panelen plaats je dan naast elkaar en maak je vast aan palen. Er zijn verschillende soorten hagen beschikbaar in verschillende afmetingen, zowel in de hoogte als in de lengte.

Lees ook: Je tuin omheinen? Zoveel kost het.

Het principe van kant-en-klare hagen is simpel: de haag is al voorgekweekt en wordt in panelen geleverd.
Livios Het principe van kant-en-klare hagen is simpel: de haag is al voorgekweekt en wordt in panelen geleverd.

Schanskorven

Steen- of schanskorven zijn een andere optie voor instant privacy. Dit zijn gesloten metalen afrasteringen in de vorm van een wand, gevuld met stenen of een ander materiaal. De constructies zijn er in verschillende afmetingen, maar kan je ze ook op maat laten maken. Een groot voordeel is dat deze ‘tuinmuren’ in tegenstelling tot hagen geen onderhoud vergen. Maar voor sommigen komen ze te industrieel of te zwaar over. Steenkorven zijn eerder goed om hier en daar in te passen. Maar niet voor langere afschermingen. Dat wordt het trouwens een kostelijke bedoening.

Schanskorven zijn er in verschillende afmetingen, maar je kan ze ook op maat laten maken.
Livios Schanskorven zijn er in verschillende afmetingen, maar je kan ze ook op maat laten maken.

Klimop vlechten

Een klassieke afsluiting zoals tuindraad blijft - in combinatie met klimop - echter de populairste methode. Voor direct resultaat, koop klimop van anderhalve meter en vlecht die in je afrastering. Andere optie: latjes.

Tip: Klimop planten? Hier moet je op letten

Steenstrips

Je kan je muren ook bekleden met strips: arduinen strips of stonepanels. Stonepanels zijn panelen die bestaan uit stukken natuursteen.

Grote en hoge plantenbakken

Grote en hoge plantenbakken zijn ook een oplossing. Want denk eraan: elke plant die een zekere hoogte wil hebben, neemt ook een bepaalde breedte in. Met hoge bakken kan je dus al wat plaats winnen en je planten smaller houden.

Schermen en panelen

Nog steeds niet dé oplossing voor jouw tuin gevonden? Misschien zijn afsluitingen in beton, hout of pvc iets voor jou? Of tuin- en vlechtschermen? De keuzemogelijkheden zijn alvast uitgebreid.

Tip: Benieuwd welke tuinafsluitingen er allemaal op de markt zijn? Vraag gratis folders aan.

Lees ook

Gaas of panelen voor je draadomheining: zo hak je de knoop door

Burenruzies vermijden? Volg deze tips van een erkend bemiddelaar

Van rommelhok tot heus poolhouse: zo kies je het juiste tuinhuis

BronLivios
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dieter Devreeze

  Iedereen wil op het platteland in zijn privé-gevangenis gaan wonen. Kijk naar hoe mensen in dorpen in de landen rondom wonen en je zal zien dat ze echt open wonen. Waarom in rijwoningen van amper 5-7m breed niet voor een open tuin werken? Meer ruimtegevoel, meer contact, meer zorgen voor elkaar.

 • Gerd Peeters

  Ja, leuk hoor zo'n hoge muren aan weerskanten van je tuin, waar je niet om gevraagd hebt, precies Alcatraz, maar de buren hebben privacy, wat jij daarvan vindt is niet zo belangrijk.

 • Lieve De Witte

  Goede buren? Dat is niet meer van deze tijd.. Nu staan ze als een baviaan vanachter hun draad tegen de kindjes te schreeuwen als ze wat later buiten spelen met dit weer... ooh wat een overlast!! Dan maar schermen binnenkort.. moet ze ons persoonlijk mr eens aanspreken als er iets scheelt, als ze nog durft natuurlijk! De tijd van een deftig gesprek met elkaar is gedaan, geef mij dan ook maar mn privacy!

 • Roger Boxberger

  En toch word iedereen aangeraden op een appartement gaan te wonen,waar blijft dan de privacy?

 • maurice snelders

  Met goeie buren heb je geen afscheiding nodig... Mijn gedacht