Garage en carport straks overbodig? Mobiliteitsexpert waarschuwt voor grootste verandering sinds komst Koning Auto
WonenHebben we binnen twintig of dertig jaar nog een eigen wagen? En wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met je garage of carport? “We staan op vlak van mobiliteit voor het grootste kantelpunt sinds de automobiel het overnam van paard en kar”, vertelt Tim De Ceunynck van Vias institute, het voormalige Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid (BIVV), in een opiniestuk aan bouwsite Livios. “En dat merk je vroeg of laat ook aan onze steden en woningen.”
Delen per e-mail
Ons mobiliteitssysteem is volop in verandering. Dit heeft ook enorme gevolgen voor onze ruimtelijke ordening en stedenbouw. Er komt de komende decennia heel wat op ons af. Maar we kunnen ons – en onze woningen - hier gelukkig op voorbereiden.
Auto niet langer voor de deur
Zelfrijdende voertuigen zijn al lang geen science fiction meer. De grootste bedrijven ter wereld stoppen momenteel miljarden euro’s in de ontwikkeling en in het optimaliseren van de technologie. De vraag is niet langer of we ons ooit verplaatsen door middel van zelfrijdende voertuigen, maar wanneer.
Kopen we dan binnenkort massaal zelfrijdende auto’s? Zo’n vaart loopt het waarschijnlijk niet. Want een auto kopen en bezitten, is vandaag enorm duur. Bovendien staat dat ding letterlijk 95% van de tijd stil. Toch blijven we eraan vasthangen omdat het ons een enorme vrijheid geeft. Maar een zelfrijdende wagen moet niet per se voor je deur staan. Waarschijnlijk roep je straks gewoon een zelfrijdend voertuig op via je smartphone.
Je hoeft dus niet langer zelf een wagen te bezitten om er altijd eentje ter beschikking te hebben. De auto wordt meer een service op bestelling én op maat: voor zakelijke verplaatsingen bestel je een ‘rijdend kantoor’, voor gezinsuitstappen een ruimer model, of een luxe-uitvoering als het eens wat meer mag zijn.
Nood aan duidelijk ruimtelijk beleid
In de zelfrijdende toekomst is het gemakkelijker en goedkoper om ons te verplaatsen. Maar de wetten van de economie zijn duidelijk: hoe lager de prijs, hoe hoger de consumptie. Daar komen nog lege ritten bij en extra verplaatsingen door mensen die vandaag niet zelf de wagen kunnen besturen.
Lees verder onder de foto.
Zonder sturende maatregelen stevenen we af op een verkeersinfarct. Want omdat mobiliteit zo goedkoop en makkelijk wordt, wordt wonen en werken op verderaf gelegen, perifere locaties weer aantrekkelijker. Met alle gevolgen van dien voor de groei van de metropolen en onze weinige open ruimte. Kortom, een voertuig met één inzittende blijft een inefficiënte vorm van ruimtegebruik, zelfs als hij vanzelf rijdt. En een file van elektrische, zelfrijdende voertuigen blijft nog altijd een file.
Een weldoordacht en sturend ruimtelijk beleid zal daarom nodig zijn om te zorgen dat onze steden groeipolen blijven, en om onze weinige open ruimte te vrijwaren. Inzetten op gedeelde vormen van mobiliteit (gedeelde zelfrijdende shuttles, bussen, treinen…), maar ook op actieve modi (fietsers, voetgangers,…), zal nodig zijn én blijven.
Jouw woning: maak vandaag al de juiste keuzes
De shift van autobezit naar mobiliteit als dienst zal een grote invloed hebben op ons vastgoed. Zo valt wellicht de gigantische behoefte aan parkeerplaatsen weg. Want er zullen in totaal minder voertuigen zijn, die ook minder stilstaan omdat ze een groter deel van de tijd effectief in gebruik zijn.
Zowel publieke parkeergebouwen als garages, carports en opritten van gezinswoningen verliezen daardoor (voor een stuk) hun functie. Hier liggen grote kansen voor architecten en aannemers. Vooral in steden, waar de ruimte sowieso schaars is, biedt deze ‘herwonnen’ ruimte enorme mogelijkheden.
Hoe je zulke ‘autogerichte’ ruimtes en gebouwen praktisch ombouwt tot ‘mensgerichte’ plaatsen, lees je op Livios.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Knokke-Heist
Villa in Knokke kopen? Aanbod wordt steeds kleiner
Het luxevastgoed in Knokke scheert hoge toppen. Na de lockdown is de vraag alleen nog maar gestegen. Niet alleen in de mondaine badplaats, maar bij uitbreiding aan de hele kust. “Het gaat hard. Dat blijkt ook uit de notarisbarometer”, zegt Anthony Wittesaele, zelf notaris en schepen in Knokke-Heist. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
-
Livios
Kopen of wachten? Dit effect heeft corona op de prijs van huizen
Met een absolute recordzomer voor het vastgoed en verkopen die ver boven de vraagprijs liggen, lijkt het bijna onmogelijk om in alle rust op zoek te gaan naar je droomwoning. Toch laat je je best niet onder druk zetten. Met deze tips van bouwsite Livios behoed je jezelf voor een miskoop. -
PREMIUM
Nu regen opslaan om deze zomer te besparen op je waterfactuur? Experts belichten de mogelijkheden
-
NIJMEGEN6
Loterij bepaalt wie dit Nederlandse rijhuis mag huren, duizend geïnteresseerden
Liefst duizend huishoudens willen hier wonen, in deze rijwoning in het Nederlandse Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van een woningcorporatie met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
OPROEP. Wat was de impact van de lockdown op jouw woonsituatie?
Door de lockdown zijn we gaan beseffen dat onze woning meer moet bieden dan vandaag het geval is. Het is de plaats waar we werken, ons ontspannen, onze kinderen moeten leren, spelen en zoveel meer. Van 15 januari tot en met 30 januari voeren Het Laatste Nieuws, HLN.be en 7sur7 een onafhankelijk redactioneel onderzoek in samenwerking met Livios bij hun lezers en peilen naar hun meningen.
98 reacties
Hugo VAN HAEVRE
Didier Verhamme
Kris Delen
Jozef Vermeir
pol van de velde