Energie opwekken in de toekomst? Dit zijn de trends

Duurzame alternatieven zullen een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen.
Getty Images Duurzame alternatieven zullen een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen.
Hoge energiefacturen, stroomtekorten, het afschakelplan,… Onze energiemarkt is niet altijd even stabiel. We zullen in de toekomst dus anders met energie moeten omspringen, maar hoe? Viessmann voorspelt op bouwsite Livios vier trends. 

Trend 1: Zélf energie opwekken 

“Uit statistieken blijkt dat mensen massaal kiezen voor producten waarmee ze zélf stroom en warmte kunnen opwekken”, aldus Patrick O, algemeen directeur van Viessmann Belgium. Eén van die producten is bijvoorbeeld een zonnebatterij. “Daarmee profiteer je maximaal van je eigen zonnestroom, verlaag je de druk op het stroomnet én vermijd je periodes van stroomuitval.” 

Trend 2: Duurzame oplossingen

“Beleidsmakers blijven de deadline voor het sluiten van de kerncentrales uitstellen”, zegt Patrick O. Volgens hem ga je daardoor minder snel investeren in duurzame alternatieven. En toch is dat nodig. “Duurzame alternatieven zullen een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Gezinnen zullen binnenkort dus veel sneller een warmtepomp aanschaffen.”

Lees ook: Overstappen naar een warmtepomp of toch liever gas? Zo maak je de keuze

Trend 3: Slimme toestellen

Slimme meters kunnen automatisch informatie over meterstanden doorsturen naar de netbeheerder. Zulke geconnecteerde verwarmingstechnieken kunnen een serieuze meerwaarde bieden, ook voor jou. “Je kan nu zelfs al via het internet je ketel bedienen. En binnenkort is het zelfs mogelijk dat de installateur vanop afstand problemen kan verhelpen”, vertelt Patrick O.

Trend 4: Oude ketels vervangen

Bij 60% van de Belgen zijn verouderde olie- of gasketels nog steeds in omloop. “Die verbruiken zeer veel energie, en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt Patrick O. “Zo zal België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 halen.” Investeren in een condensatieketel is volgens hem een beter idee. “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje!”

Tip: Ga je investeren in zonnepanelen, een warmtepomp of een andere techniek? Bestel hier gratis folders over hernieuwbare energie om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning. 

Lees ook: 

CEO Viessmann laat zien hoe hij zélf woont. “Wij geven letterlijk geen euro uit aan energie”

Haal voordeel uit je condensatieketel met deze tips

Deze hernieuwbare energie kies je best voor je nieuwbouwwoning

Bron:  Livios

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  Om eerlijk te zijn, mijn woning heeft geen verwarmingsinstallatie, warm water enkel met een doorstromer die ik hoogstens 4..5 maand/jaar nodig heb, zelfs in veel vtg hier zit geen verwarming, enkel Aircon. MAAR.. er rijden hier miljoenen brommers, Pick-ups, SUV's, en binnenlandse vluchten van 30 à 45 minuten geen zeldenheid. Plastic is hier een basis product en alles beland vroeg of laat in de zee

 • Leo Marien

  Eerst kernenergie op basis van uranium (kernsplijting), morgen kernenergie op basis van het fuseren van zware waterstofisotopen deuterium en tritium (kernfusie). Maw, de zon op aarde. Mega-magneten houden het plasma op z'n plaats. Project ITER Frankrijk komt als testunit in beeld rond 2025, men wil 10x meer energie meer dan men er insteekt. Eens dat werkelijkheid wordt mogen we al de rest afbreken.

 • Ronny Ooijen

  Bart Verbeeck, wees erg blij dat de afstand tussen de zon en de aarde 150 miljoen kilometer bedraagt. Over 7,72 miljard jaar zal die zon of die kernenergie de aarde vernietigen. Ongeveer 130 miljoen jaar eerder zal er op aarde geen leven meer mogelijk zijn. 7 kernreactoren die gemiddeld 50,5% van de tijd werken, zijn dat de goei? Ze draaiden vorig jaar niet 1 dag tegelijk en al 4 jaar bar slecht.

 • Bart Verbeeck

  Zon wind geo.... Alles komt uiteindelijk vanuit kernenergie van de zon Dus Is er niks beter dan kernenergie, het orineel idee van alle energie

 • Philip Van Daele

  Slimme meters Enkel goed voor de leveranciers en de netbeheerder. En ook nodig door al die zonnepanelen. Voor de rest 0,00 toegevoegde waarde een tablet, excel en een agenda doen hetzelfde