Een warmtepomp installeren in een ouder huis? Dit zijn de valkuilen
LiviosWoon je in een oudere woning, maar wil je ook graag een warmtepomp installeren? Dan moet je met verschillende zaken rekening houden. Hoe weet je of je een warmtepomp kan aansluiten op je huidige radiatoren? En hoeveel moet je extra isoleren? Bouwsite Livios helpt je op weg.
Lichte renovatie
Wanneer je enkel het dak isoleert en enkele ramen vervangt, zal je woning niet genoeg geïsoleerd zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur. Omdat bestaande radiatoren niet compatibel zijn met die lage temperatuur van het verwarmingswater, wordt het tijdens de winter moeilijk om je woning tot kamertemperatuur te verwarmen.
Ga je renoveren? Dit zijn alle opties voor je verwarming
1. Warmtepomp met hoge temperatuur
Er bestaan lucht-waterwarmtepompen ‘met hoge temperatuur’, die je in theorie in een slecht geïsoleerde woning kan installeren. Om de hogere temperatuur te bereiken, moet de compressor meer werken. Daardoor ga je meer elektriciteit verbruiken én wordt de warmtepomp minder rendabel. Bovendien werkt een lucht-water warmtepomp minder efficiënt wanneer de buitentemperatuur onder het vriesput zakt. Ook met dit systeem zal het tijdens de winter dus moeilijk zijn om je huis tot een comfortabele kamertemperatuur te verwarmen.
De grote moeilijkheid zit in de dimensionering van de warmtepomp. Enerzijds moet ze krachtig genoeg zijn om tijdens de koudste periode van het jaar te verwarmen. Anderzijds mag ze ook niet té krachtig zijn voor de rest van het jaar.
2. Hybride opstelling
Wil je een slecht geïsoleerde woning toch graag verwarmen met een warmtepomp, dan behoud je best het bestaande verwarmingssysteem en koppel je dat aan een lucht-waterwarmtepomp. Die zal je woning tijdens een groot deel van het seizoen verwarmen met water op lage of gemiddelde temperatuur, terwijl je verwarmingsketel op gas warm water op hoge temperatuur blijft aanmaken tijdens de koudste wintermaanden. De warmtepomp werkt dus tijdens het grootste deel van het jaar. Enkel tijdens de koudste maanden, schiet de gasketel bij. Het slechte rendement van je oude ketel vormt geen al te groot obstakel, aangezien die slechts tijdens een korte periode van het jaar zal werken. Lees hier hoe een hybride systeem precies werkt.
Ingrijpende renovatie
Plan je grotere renovatiewerken? Dan is de keuze voor een warmtepomp een pak evidenter. Bij een doorgedreven energetische renovatie, waarbij je de volledige gebouwschil aanpakt (dak, vloer, muren en ramen), wordt een warmtepomp een rendabele investering. Daarnaast zal je ook de luchtdichtheid moeten verbeteren en een performant en doordacht ventilatiesysteem installeren.
Kies je voor een warmtepomp? Dan heb je een systeem nodig dat op lage temperatuur kan werken zoals vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren of ventiloconvectoren. Zelfs als je niet meteen een warmtepomp installeert, is de keuze voor een verwarmingssysteem op lage temperatuur relevant. Zo’n systeem verbetert ook het rendement van een condensatieketel en het biedt je de mogelijkheid om deze later makkelijker te vervangen door een warmtepomp.
Nu nog geen budget voor een warmtepomp? Lees hier hoe je de opties open houdt.
Vervanging van een elektrische verwarming
Heel wat huizen uit de jaren 80 zijn uitgerust met aparte elektrische radiatoren en/of elektrische accumulatoren. Wanneer je die wil vervangen, is het warmteverdeelsysteem cruciaal.
Kies je voor een cv-ketel met radiatoren? Dan moet je een buizennetwerk aanleggen voor de verdeling van het verwarmingswater en je woning laten aansluiten op het aardgasnet (of een propaan- of stookolietank plaatsen). Als je kiest voor een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur zal je ook een volledig nieuw leidingennetwerk moeten voorzien.
Kies je voor een lucht-luchtwarmtepomp? Dan moet je leidingen met koelmiddel voorzien die de buitenunit verbinden met de binnenunits. Bij een lucht-luchtwarmtepomp blaast de ventilator warme lucht de ruimtes in. Dit is goedkoper dan een verwarmingssysteem met een cv-ketel en radiatoren. Door de werking van deze warmtepomp om te keren, kan je ze bovendien ook gebruiken om te koelen. Een lucht-luchtwarmtepomp kan wel voor geluidshinder kan zorgen. De buitenunit van een warmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking: een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Bij sommige lucht-luchtwarmtepompen neemt het rendement ook af bij koud weer, waardoor ze veel elektriciteit verbruiken en de gewenste comforttemperatuur niet kunnen leveren.
Weet je niet welk type warmtepomp te installeren? Lees hier wat voor jou de beste keuze is afhankelijk van budget en woonsituatie.
De winnende combinatie: warmtepomp en zonnepanelen
De overgrote meerderheid van de warmtepompen verbruikt elektriciteit. Met zonnepanelen kan je de elektriciteit voor je warmtepomp zelf produceren. De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp is dan ook de meest efficiënte manier om duurzaam te verwarmen. Niet alleen levert het je een mooie energiebesparing op, je verlaagt ook je impact op het milieu.
Tip: De premies voor warmtepompen zijn verdubbeld én het btw-tarief is tijdelijk verlaagd. Bekijk hier hoe het totale kostenplaatje er nu uitziet.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Vlaamse regering overweegt verplichting volledig elektrische warmtepomp bij nieuwbouw: wat is het verschil met een hybride systeem?
Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt de mogelijkheid om vanaf volgend jaar de volledig elektrische warmtepomp te verplichten bij nieuwbouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om eerst een tussenfase in te voeren die een hybride warmtepomp verplicht. Die beslissing wil de minister nu herbekijken. Maar wat is het verschil tussen beide systemen? En is er een prijsverschil? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
Het Vakantiehuis
Willy Naessens toont voor het eerst zijn 19de eeuwse kasteel in Normandië: “Je hebt hier ruimte, ruimte en ruimte”
Als Willy Naessens (83) niet aan het werk is, brengt de West-Vlaamse bouwreus zijn tijd door in Normandië. Met zijn Marie-Jeanne (72) vindt hij er rust in hun 19de eeuwse chateau. In ‘Het Vakantiehuis’ geeft hij voor het eerst een rondleiding. “Veel van de oude meubels hebben we behouden.” -
Livios
Vanaf 1 september kan je renteloos 60.000 euro lenen om te renoveren: voor welke werken kan je die lening aanvragen?
De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de Mijn VerbouwLening. Vanaf 1 september kan je daarmee tot 60.000 euro lenen voor je renovatieprojecten. De regering hoopt hiermee de woningkwaliteit en de energieprestatie van de Vlaamse woningen te verbeteren. Wie heeft er precies recht op deze goedkopere lening? En voor welke projecten kan je ze aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit. -
-
Livios
Premies voor warmtepompen verdubbeld: Hoe ziet het totale kostenplaatje er nu uit?
De Vlaamse regering heeft de premies voor warmtepompen verdubbeld. Voor een lucht-waterwarmtepomp krijg je vanaf juli bijvoorbeeld een premie van 3.000 euro in plaats van 1.500 euro. Voor een geothermische warmtepomp loopt de premie zelfs op tot 4.000 euro. Maar wat is nu het verschil tussen deze warmtepompen? En welke pomp past het beste bij jouw woning? Bouwsite Livios legt uit waar je op moet letten én berekent hoe het totale kostenplaatje eruitziet. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
PREMIUM
Opvallende nieuwbouwflats aan zee te koop vanaf 276.000 euro: “Dankzij de in- en uitspringende volumes heb je een maximaal zicht op het strand”
-
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit.