Een tweede verblijf? Onze expert beantwoordt dé 5 vragen die iedereen zich moet stellen

"Ga altijd ter plaatse een kijkje nemen, zodat je weet in welke omgeving je terechtkomt", tipt onze expert.
Shutterstock "Ga altijd ter plaatse een kijkje nemen, zodat je weet in welke omgeving je terechtkomt", tipt onze expert.
Vanaf morgen kun je in Gent terecht op Second Home, débeurs voor tweede verblijven. Ruim 400.000 Belgen hebben er al een en misschien overweeg je zelf ook een aankoop.  Het antwoord op deze vijf belangrijkste vragen helpt je gegarandeerd om de juiste keuze te maken.

WAAR KOPEN? “Ga altijd ter plaatse kijken”

Vroeger bleven we voor een tweede verblijf binnen de eigen landsgrenzen en kochten we massaal aan de kust en in de Ardennen. Vandaag genieten zonzekere bestemmingen de voorkeur en dan vooral Spanje, gevolgd door Frankrijk, Portugal en Griekenland. Spanje heeft als bijkomende plus dat er vanuit België en van net over grens elke dag een enorm aanbod aan vluchten is.

Als je weet waar je wilt kopen, doe je er goed aan om ter plaatse een kijkje te gaan nemen, zodat je met eigen ogen ziet in welke buurt je terechtkomt. Misschien ligt er vlakbij een weg die geluidshinder veroorzaakt, verstoort een hoog gebouw het uitzicht, kom je in een doodse gemeenschap terecht...

VERHUREN OF NIET? “Denk aan de praktische kant”

Sommige mensen zien een tweede verblijf puur als investering en voor hen komt het rendement op de eerste plaats. Dat is een heel ander uitgangspunt dan wanneer je iets zoekt om er zelf van te genieten. In het eerste geval is de locatie nog belangrijker. Vakantiegangers willen immers alles dichtbij hebben: de zee, winkels, restaurants... Denk ook na over hoe je de verhuur praktisch gaat regelen. Het makkelijkste is om dat — in ruil voor een iets lager rendement — in handen te geven van een plaatselijk kantoor. Check vooraf of dat in jouw regio kan. Als je van plan bent om zelf vakanties door te brengen in je tweede verblijf én om te verhuren, is het geen slecht idee om een extra slaap- en badkamer te overwegen. Die sluit je tijdens je afwezigheid af en hou je voor privégebruik.

HOE BETALEN? “Hergebruik van bestaande hypotheek kan”

Tegenwoordig stappen veel mensen naar de bank voor de financiering van hun tweede verblijf. Waarom ook niet? Leningen zijn toch spotgoedkoop. De rente die je betaalt, wordt voor een groot deel terugverdiend door de waardestijging van je tweede verblijf. Als je al een hypotheek hebt lopen voor een huis in België kun je die hergebruiken. Zo spaar je een paar duizend euro uit. Een andere mogelijkheid is om je groepsverzekering aan te spreken. Als je daar nadien vers geld in stopt, is dat fiscaal aftrekbaar. Aan een lening in het land waar je koopt, hangen meestal minder gunstige tarieven vast.

HOEVEEL EXTRA KOSTEN? “Makelaars verzwijgen dit nog te vaak”

Bepaal voor je zoektocht een budget dat je wilt spenderen en bouw een kleine marge in, maar ga daar niet over. Laat de makelaar weten dat je bedrag inclusief alle kosten is, want dat maakt een groot verschil. Afhankelijk van het land waar je koopt, moet je op zo’n 7 tot 15 procent extra rekenen voor onder andere de registratierechten en het werk van de notaris en advocaat. Vergeet ook niet dat je nadien geld nodig hebt voor de inrichting: meubels, textiel, wasmachine...

Heb je een appartement als tweede verblijf? Dan valt er achteraf gegarandeerd elke maand een factuur in de bus voor gemeenschappelijke kosten. Vaak wordt daar bij de aankoop met geen woord over gerept, maar toch maakt zoiets een aanzienlijk verschil. Tot slot moet je elk jaar belastingen betalen op je tweede verblijf.

BIJ WIE KOPEN? “Dezelfde taal spreken is een must”

Alleen al op de beurs in Gent zijn er tientallen standhouders die Spaans vastgoed aanbieden, maar het aantal makelaars dat actief is op het Iberisch schiereiland is een veelvoud. Probeer daar maar eens de juiste, betrouwbare partij uit te kiezen... Gelukkig zijn er een paar criteria. Zo is het een must om samen te werken met een ervaren makelaar die het liefste ook Nederlandstalig is, zodat je altijd alles begrijpt en kunt vragen. Een professional met een kantoor ter plaatse heeft een streepje voor. Luister zeker ook eens of er iemand in je omgeving een makelaar kan tippen.

Nog dit: in veel landen heeft de notaris een beperkte rol. Het is daarom verstandig om een advocaat in te schakelen die zaken als de bouwvergunning en de schuldenlast controleert. Als hij het licht op groen zet, koop je in alle veiligheid.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Urban Vyaas

    In Spanje moet je opletten als iets wordt te koop aangeboden tegen een spot prijsje. Vooral goed kijken als er ergens "restriciones urbanisticas"in de tekst staat. Dat betekent meestal dat het gebouw, of toch minstens een deel ervan op een lijst staat om te worden afgebroken om plaats te maken voor bvb de verbreding van een straat. Vinger weg. Te goedkoop om waar t zijn is juist meestal dat.

  • Christine van Hoye

    Wat hier in Belgie ook als twee verblijf wordt gezien : je hoofdverblijfplaats die niet het adres is waar je ingescheven bent . Ook al liggen deze beide plaatsen slechts 10 huisnummers van elkaar verwijderd en ben je door omstandigheden verplicht om zo te wonen . Ik betaal in Sint Niklaas hiervoor € 500.00 per jaar voor .