Een regenwaterput installeren? Dit is het totale kostenplaatje
LiviosBesparen is hét sleutelwoord voor elke (ver)bouwer. Met een regenwaterinstallatie bespaar je op je waterfactuur door regenwater te gebruiken voor je toilet, de wasmachine, de tuin … Hoeveel kost de hele installatie? En is het de investering waard? Bouwsite Livios rekende het uit.
Regenwaterreservoir
Hoe groot moet je regenwaterput zijn? De grootte van het regenwaterreservoir bereken je volgens de Vlaamse voorschriften aan 50 liter per vierkante meter dakoppervlak. Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter (minimaal verplicht te plaatsen volume) betaal je gemiddeld 818,32 euro bij 6% btw en 934,12 euro bij 21% btw, voor een put in kunststof is dat gemiddeld 1.749 euro bij 6% btw, 1.996,5 euro bij 21% btw.
Bij een ééngezinswoning is er een minimaal volume van 5.000 liter. Men mag zoveel volume plaatsen als men wil. Bij andere gebouwen (bijvoorbeeld een appartementsblok, school,...) is het maximum toegelaten volume 10.000 liter. Men kan hier een afwijking op aanvragen, namelijk door een motivatie in te dienen bij de vergunningsverlener, bijvoorbeeld dat men een grotere regenwaterput plaatst omdat men alle toiletten van gans het appartementsblok voorziet van regenwater.Lees hier wat de wet voorschrijft.
Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.187 euro bij 6% btw en 1.355 euro bij 21% btw, in kunststof is dat 2.501 euro bij 6% btw en 2.855 euro bij 21% btw. De prijzen zijn exclusief transport, en inclusief de verhoging van de put en het deksel.
Tip: Zo’n 50 procent van je totale waterverbruik kan je perfect opvangen met regenwater. Dat betekent een fikse besparing op je waterfactuur.
Pompsysteem
De pompkeuze is afhankelijk van het type woning, de plaats van de put ten opzichte van de woning en je eigen wensen. Gemiddeld kost een zelfaanzuigende pomp rond de 530 euro en een dompelpomp in de regenwaterput kost ongeveer 770 euro. Hoe groter de afstand die je moet overbruggen en hoe meer aangesloten apparaten en dus ook een hoger vermogen, hoe hoger de prijs. Wil je een automatisch bijvulsysteem dat de regenput bijvult met stadswater wanneer nodig? Dan betaal je ongeveer 280 euro extra voor je pompsysteem.
Filter
In principe is het belangrijkste onderdeel van je regenwatersysteem een regenwaterfilter voor bladeren en grofvuil in combinatie met een rustige toevoer tot op de bodem van de regenwaterput. Die filter kost 250 à 350 euro. Daarnaast kan je werken met een drijvende aanzuigleiding van om en bij de 90 euro bij zelfaanzuigende pompen. Bij een dompelpomp zit deze drijvende aanzuigleiding in de prijs. Een fijnfilter kost ongeveer 200 euro en haalt de laatste kleine deeltjes uit het water.
Omschakelsysteem
Wil je een systeem voor de automatische omschakeling naar kraantjeswater als het water in de regenput te laag staat? Dit systeem vult de regenwaterput niet bij met stadswater, maar heeft een eigen kleiner reservoir in de woning dat enkel in hoogste nood bij verbruik wordt aangewend. Hiervoor betaal je ongeveer 1.800 euro.
Installatiekosten
De kosten voor de plaatsing van je regenwaterinstallatie zijn moeilijk te bepalen omdat dit afhankelijk is van de situatie. Gaat het over nieuwbouw of renovatie, is de plaats makkelijk te bereiken, zijn er veel graafwerken nodig… ? Bij renovatie liggen de installatiekosten meestal wel hoger door intensievere werken zoals de vervanging van leidingen en dus ook meer breekwerk. De kosten van het materiaal dat nodig is voor de installatie zoals de buizen, zijn beperkt.
Verplichte keuring
Vóór je de waterinstallatie in gebruik neemt, moet de waterleverancier het systeem nakijken. De keuring van de binneninstallatie zorgt ervoor dat de kwaliteit van het drinkwater niet wordt aangetast in de sanitaire installatie van de woning. Die twee moeten strikt gescheiden blijven. De prijs van de keuring is afhankelijk van je gemeente en waterleverancier en schommelt rond de 130 euro.
Onderhoudskosten
In principe heeft een regenwatersysteem niet al te veel onderhoud nodig, waardoor de onderhoudskosten beperkt zijn. Je moet enkel het eventueel bezonken slib van de bodem verwijderen en de filter 3 à 4 keer per jaar kuisen, zeker bij het vallen van de bladeren en de komst van de lente. Lees hier hoe je een regenwaterput het best kan onderhouden.
In totaal...
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoe vaak moet je je zonnepanelen (laten) poetsen? “Wie niet reinigt, kan tot 10 procent rendement mislopen”
Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Met de huidige torenhoge energieprijzen, verlang je dan natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement. Om dit te verzekeren, dienen prosumenten hun installatie echter af en toe te reinigen. Want zelfs als we niet met droogte te kampen hebben, slaagt het regenwater er nog niet in al het vuil weg te spoelen. Bouwsite Livios vroeg aan Nico Commyn van Nico’s Window Cleaning hoe je het poetsen best aanpakt. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
-
Vtwonen
Deze 5 fouten mag je niet maken als je een kleine woonkamer hebt
Niet iedereen is gezegend met een groot huis. Toch hoeft een kleine woonkamer niet klein aan te voelen, mits je deze 5 bekende fouten niet maakt. Vtwonen.be laat zien hoe je de ruimte een stuk groter laat ogen dan hij in werkelijkheid is. -
Woon.3
De hele wereld komt samen in verbluffende Gentse penthouse
We zullen misschien nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een penthouse in Gent. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM
"Bijna het hele jaar hebben we gratis water en elektriciteit": het gezin van Koen en Samia woont in een zelfvoorzienende kaswoning