Wonen in een voormalig station? Onze woonexpert Björn Cocquyt speurt naar de leukste projecten langs het spoor.
Volledig scherm
PREMIUM
Wonen in een voormalig station? Onze woonexpert Björn Cocquyt speurt naar de leukste projecten langs het spoor. © rv

Een oud station omvormen tot woning of restaurant? Onze woonexpert legt uit hoe je daaraan begint en toont enkele opmerkelijke projecten

De voorbije vijf jaar verkocht de NMBS 35 stations die het niet meer gebruikte. De nieuwe eigenaars gaven ze een verfrissende invulling en zo ook een tweede leven. Als kantoor, horecazaak, (vakantie)woning... Onze woonexpert Björn Cocquyt geeft advies voor wie zelf plannen heeft om een oud station te kopen. Hij toont ook voorbeelden van stations die nu op de markt staan en van geslaagde reconversies.

 1. Hoe kies je een kerstboom die lang meegaat? En wat met de verzorging? “Let op met vloerverwarming, het is dodelijk”
  PREMIUM

  Hoe kies je een kerstboom die lang meegaat? En wat met de verzorging? “Let op met vloerver­war­ming, het is dodelijk”

  Niets biedt zoveel tegenwicht aan het gure winterweer als een vrolijk versierde kerstboom. Maar hoe kies je een exemplaar dat nog tot de jaarwisseling mooi blijft? Welk prijskaartje hangt eraan vast? En kan je zelf iets doen om de levensduur van je boom te verlengen? Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit. “Bomen die buiten staan houden hun naalden langer dan exemplaren die binnen in het tuincentrum worden verkocht.”
 2. “Zowat zes maanden per jaar leven we in openlucht”: Op bezoek in het bijzondere open huis van Tom en Ann
  PREMIUM

  “Zowat zes maanden per jaar leven we in openlucht”: Op bezoek in het bijzondere open huis van Tom en Ann

  Tom Callebaut heeft het niet zo voor de typisch Vlaamse mentaliteit waarbij zowat iedereen in zijn eigen bubbel woont, in een 'kot' dat door een hoge afsluiting wordt afgeschermd van de straat. Hij en zijn gezin hebben een open huis waar iedereen kan binnenwandelen. Nu ja, binnen: zowat de helft van de bewoonbare oppervlakte bevindt zich buiten en die wordt meerdere maanden per jaar dag en nacht gebruikt. Onze woonexpert Björn Cocquyt bracht er ruim twee jaar geleden een bezoek en toont deze inspirerende woning nu graag opnieuw.
 3. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.