Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan nu met deze tuinklusjes aan de slag
LiviosIn februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch kunnen bezighouden in februari.
Kalk strooien (indien nodig)
In februari kan je kalk strooien in de tuin om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Dat mag zowel tussen de planten als in de moestuin en op het gazon. “Het is geen goed idee om tegelijkertijd kalk en meststoffen te strooien”, vertelt Verelst. “Daarom strooi je kalk beter al in februari.” De tuinexpert waarschuwt wel voor een teveel aan kalk in de bodem. “Voer altijd eerst een bodemanalyse uit om na te gaan of kalk strooien wel nodig is”, zo zegt hij. “Het is namelijk nagenoeg onmogelijk om kalk terug uit de grond te halen en een te kalkrijke bodem is nefast voor je planten.”
Een groener en sterker gazon? Met dit vierstappenplan maak je het waar.
Bemest je tuin
Hoeft er geen kalk gestrooid worden in je tuin, dan kan je alvast aan bemesten denken. “Strooi een beetje korrelmest, zoals gedroogde koemest bijvoorbeeld, over de bodem tussen de vaste planten en de bol- en knolgewassen”, geeft Verelst mee. “Loop bovendien zeker niet over die plekken, want je vaste planten hebben in februari vaak al groeineuzen gevormd die erg kwetsbaar zijn.”
Ook fruitbomen kunnen wat extra voeding gebruiken. “Gebruik houtassen, van de kachel bijvoorbeeld, om aan de voet van de bomen te strooien. Assen bevatten fosfor en kalium die fruitbomen goed kunnen gebruiken.”
Gebruik je best meststof, bodemverbeteraar of potgrond? Zo bepaal je wat het meest geschikt is voor jouw specifieke tuin.
In de serre
De echte moestuinliefhebbers kunnen in februari eindelijk terug in de serre duiken. “Aardappelen in zakken of potten mogen al de grond in en pepers mogen voorgezaaid worden. Ook bladgroenten zoals sla en spinazie mogen in de serre al in volle grond gezaaid worden”, zo geeft Verelst mee.
Een serre in je tuin: dit zijn de mogelijkheden voor elk type tuinier.
Vaste planten verplanten
Ook verplanten kan nog steeds, zolang het niet vriest, maar groenblijvende planten laat je beter nog even met rust. “Groenblijvende planten worden best later op het jaar verplant aangezien hun wortels op dit moment keihard moeten werken om de plant in leven te houden”, legt Verelst uit. “Door ze te verplanten zou je de wortels beschadigen, en dat vermijd je natuurlijk liever.”
Geef je tuin een rustpauze
Tracht je enthousiasme verder te temperen. Een bevroren ondergrond bewerken is geen goed idee. “Zo zorg je ervoor dat de bevroren toplaag onderaan komt te zitten, trager ontdooit en de wortels van planten kan beschadigen.”
Verelst waarschuwt ook voor vorst in februari. Planten die onder vorstbescherming staan, pak je dus beter nog niet uit. Ook bladeren die in de tuin liggen, mogen gewoon blijven liggen. Ze zijn ondertussen al goed verteerd en geven voeding aan de planten.
Wieden
Kan je echt niet wachten? Dan kan je eventueel al de eerste onkruidplantjes wieden. “Onkruid zal slechts in zeer geringe mate de kop opsteken, maar het is toch raadzaam om de jonge onkruidplantjes nu al te verwijderen om jezelf moeite te besparen in het groeiseizoen”, tipt Verelst.
Ook wanneer er na vorst en winterse sneeuw- en regenbuien verzakkingen zijn ontstaan in het gazon, kan je de putten op het einde van de maand al opvullen. “Zo hebben de opgevulde putjes tijd om te stabiliseren en zullen ze zonder problemen ingezaaid kunnen worden na de winter”, legt Verelst uit.
Onkruid (ecologisch) aanpakken? Met deze tips win je de strijd.
Breng je tuin naar binnen
Wil je toch wat kleur in de donkere maand februari? Dan kan je een februarituin in huis creëren, klinkt het bij Verelst. “Bloemenzaken verkopen momenteel hyacinten, narcissen en krokussen in potten. Ze zorgen voor geur en kleur in huis en brengen de lente al een beetje dichterbij.”
En vergeet de vogeltjes niet...
“Ook voor de vogels is de winter nog niet achter de rug”, sluit Verelst af. “Wees alert en zorg dat de diertjes eten en drinken krijgen.”
Een tuin aanleggen die elk klimaat aankan? Dit zijn de aandachtspunten voor o.a. je planten en je terras.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. Wie koopt dit luxueuze appartement in Knokke voor 8,1 miljoen euro? “Het is niet voor iedereen”
8,1 miljoen euro. Zoveel moet je leggen voor het duurste appartement dat vandaag te koop staat aan de Belgische kust: een riante duplex vlak naast het casino in Knokke-Heist. Vastgoedexperte Hadisa Suleyman krijgt een rondleiding, maar heeft zo haar bedenkingen bij die prijs. “De zichten zijn wel uniek, maar voor die prijs verwacht je decadente luxe”. Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
Livios
Groene vingers in januari? Absoluut: voor deze tuinklussen is het nu hét ideale moment
In januari is het koud, donker én er valt veel neerslag. Toch moeten groene vingers ook tijdens deze wintermaand niet op hun lauweren rusten. Aan het begin van het nieuwe jaar kunnen hobbytuiniers immers snoeien en hun planten beschermen tegen vorst. Er kan ook geplant worden. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe de tuinkalender voor januari er precies uitziet. -
PREMIUM
Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.” -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Livios
Verse paprika's, rucola en tomaten, ook in de winter: zo leg je een binnenmoestuin aan
In de winter valt er niet veel te beleven in de tuin. De moestuin ligt er verlaten bij, het gras hoeft niet meer gemaaid te worden en het tuingereedschap is opgeborgen. En toch staan er nog enkele tuinklusjes op het programma voor wie groene vingers heeft die niet snel verkleumen. Bouwsite Livios biedt een overzicht.