Een eigen huis in 2018? Deze 4 trends komen op je af
WonenWordt 2018 een grand cru voor (ver)bouwers? Robert De Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, denkt van wel. De organisatie verdedigt de belangen van meer dan 15.000 bouwbedrijven. Livios blikt samen met hem terug op 2017 en kijkt alvast vooruit naar 2018 en verder. Vier opmerkelijke vaststellingen!
Delen per e-mail
1. We bouwen meer in 2018
De voorbije 20 jaar kwamen er elk jaar 45.000 nieuwe woningen bij in ons land. Maar achter dat gemiddelde gaan jaarlijkse schommelingen schuil. Volgend jaar verwacht De Mûelenaere opnieuw een piek in het aantal goedgekeurde bouwvergunningen in heel België. En dat heeft alles te maken met de verstrenging van het E-peil in Vlaanderen van E50 naar E40. “We voorspellen een anticipatie-effect in de laatste maanden van 2017. Telkens als het E-peil verstrengt, dienen kandidaat-bouwers op het laatste moment nog een bouwaanvraag in.”
Dat vertaalde zich in een toename van het aantal bouwvergunningen in 2014 en 2016, respectievelijk 54.000 en 51.000 voor huizen en appartementen in heel België. “In 2017 lag het aantal vergunningen iets lager, rond de 47.000. Maar in 2018 zullen er naar verwachting opnieuw meer dan 50.000 nieuwe woningen worden vergund.”
2. We kiezen vaker voor een appartement
De Mûelenaere wijst ook op grote verschillen tussen de regio’s. “In Brussel en Wallonië ligt het aantal vergunningen voor nieuwbouw een pak lager dan in Vlaanderen. Een tweede opvallend verschil is het aandeel appartementen in het totaalaantal bouwvergunningen. In Brussel is dat 91% van de nieuwe woningen, in Vlaanderen 64% en in Wallonië net geen 48%. Toch ligt ook daar het aandeel appartementen, net als in Vlaanderen, veel hoger dan tien jaar geleden. Dat heeft onder ander te maken met de duurdere bouwgronden.”
De regionale verschillen zijn volgens De Mûelenaere te wijten aan de hogere bevolkingsdichtheid in Brussel en Vlaanderen en aan het ruimtelijk beleid dat vooral in Vlaanderen aanzet tot verdichting van stads- en dorpskernen.
3. We blijven goedkoop lenen
Goed nieuws als je van plan bent om in 2018 een hypothecair krediet af te sluiten! “De rente blijft gunstig”, stelt Robert De Mûelenaere. “Het Federaal Planbureau spreekt wel over een stijging van 20 basispunten in 2018, 60 basispunten in 2019 en 100 in 2020, wat neerkomt op een rente van ongeveer 3% voor een looptijd van 20 jaar. Maar in combinatie met een toename van de koopkracht, blijft het investeringsklimaat op de woningenmarkt gunstig.”
Ga jij een lening aan in 2018? Sta dan stil bij deze vijf cruciale vragen!
4. We renoveren te weinig
Wat renovaties betreft, ziet De Mûelenaere weinig verschillen tussen de regio’s. Feit is dat we op termijn niet anders kunnen dan onze woning renoveren. “En wel om twee redenen: enerzijds worden woningen alsmaar ouder en talrijker, anderzijds moeten ook bestaande woningen straks aan steeds strengere eisen voldoen.”
Toch gaat het nog niet snel genoeg. “Het ritme van de renovaties ligt te laag (we zouden jaarlijks 2,5% van de bestaande woningen moeten renoveren, maar blijven momenteel steken op 0,7%, red.). En dat terwijl de renovatiebehoeften in bestaande woningen zeer groot zijn, zeker om te kunnen bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.”
Meer bouw- en verbouwnieuws ontvangen in 2018?
Schrijf je hier alvast in op onze nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijker
Bjorn (42) toverde een leegstaand rijhuis van amper 82m² om tot luxueuze loft: “Ik bouwde een huis op maat van mijn huidige situatie en richtte het in zoals ik het wilde”
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUM
Wat krijg je voor een huis van 325.000 euro in hartje Antwerpen? Onze woonexpert zoekt uit hoeveel je betaalt per provincie
-
-
NIJMEGEN6
Loterij bepaalt wie dit Nederlandse rijhuis mag huren, duizend geïnteresseerden
Liefst duizend huishoudens willen hier wonen, in deze rijwoning in het Nederlandse Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van een woningcorporatie met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
PREMIUM
Inspirerend op Instagram, ingewikkeld in de realiteit: tiny houses kunnen big problem zijn
Tiny houses zijn op sociale media het toonbeeld van consuminderen. Al zie je op een Instagram-plaatje niet welke onzekerheid en rompslomp erbij komt kijken, bij wonen op minder dan 50 vierkante meter.
13 reacties
Eric Loyens
Harmen van den Heuvel
Eduard wynants
Jonas Van snee
Stefanie van Dijk