Echt water besparen in je badkamer? Deze techniek moet je kennen
LiviosEcologie is een hot topic, ook in de badkamer. Wil je écht besparen? Snoei dan niet alleen in je waterverbruik, maar ook in de energie die je nodig hebt voor het opwarmen van je sanitair water. Onbegonnen werk? Toch niet: bouwsite Livios legt uit hoe je met een douchewarmtewisselaar het nuttige aan het aangename koppelt.
Delen per e-mail
Wegstromend douchewater
Tegenwoordig is het belangrijk om je energievraag en energieverlies zoveel mogelijk te beperken. Heb jij al stilgestaan bij het energieverlies van jouw wegstromend douchewater? Het water voor jouw heerlijke warme douche moet eerst opwarmen en stroomt enkele seconden later weg in het afvoerputje. Voor een douche van 10 minuten verlies je al snel 60 liter warm water dat werd opgewarmd tot 55°C.
Oplossing om je energieverlies te beperken
Een douchewarmtewisselaar geeft een deel van de energie van je afgevoerde douchewater terug af aan het verse sanitaire water. Zo verspil je minder energie, maakt je (zonne)boiler minder warm water aan en geniet je toch nog van een aangenaam warme douche.
Drie soorten warmtewisselaars
Je monteert het systeem in de afvoerinstallatie. Er zijn drie soorten:
- Douchepijpwisselaar of verticale warmtewisselaar
- Douchegootwarmtewisselaar
- Douchebakwarmtewisselaar
Bij de douchepijpwisselaar stroomt je afvoerwater naar beneden, verticaal door de warmtewisselaar. Dit systeem is het efficiëntste van de drie, maar belangrijk hier is wel dat je douche op een verdieping moet staan. De douchegootwisselaar wordt zoals zijn naam al doet vermoeden geïnstalleerd in je douchegoot. De douchebakwarmtewisselaar lijkt hierop, maar zit in je douchebak geïntegreerd.
Aansluiten op drie manieren
Er bestaan drie manieren om je douchewarmtewisselaar aan te sluiten:
- Je koppelt de drinkwaterleiding aan de watertoevoer van de thermostatische mengkraan van je douche.
- Je verbindt de drinkwaterleiding met het verwarmingstoestel dat sanitair water produceert.
- Je sluit de drinkwaterleiding zowel op je mengkraan als het verwarmingstoestel aan.
Het beste rendement
Het rendement van een douchewarmtewisselaar schommelt tussen 40% en 65% en is afhankelijk van de aansluitingswijze, de temperatuur van het drinkwater en de afstand tussen de douchewarmtewisselaar, het verwarmingstoestel en de douche.
Voor het beste rendement sluit je de warmtewisselaar zowel aan op je mengkraan als verwarmingstoestel. Zet de temperatuur van je drinkwater niet te hoog, dan kan de douchewarmtewisselaar meer warmte overdragen. Beperk ook de afstand tussen de douchewarmtewisselaar, het verwarmingstoestel en de douche, want dan gaat er onderweg minder thermische energie verloren.
Voor- en nadelen
De voordelen op een rijtje:
- Je wint één tot twee E-peilpunten: de verticale versie verlaagt je E-peil met 2 punten en de douchebak- en douchegootwisselaar met 1 E-peilpunt.
- Zowel voor nieuwbouw als renovatie.
- Daling van de CO2-uitstoot.
- Je bespaart 75 euro per persoon per jaar door een lager energie- en waterverbruik.
Er zijn ook enkele nadelen:
- De warmtewisselaar is soms lastig te integreren in een bestaande installatie.
- Het is niet overal toepasbaar: de verticale warmtewisselaar is alleen mogelijk als de douche zich op een verdieping bevindt.
- De douchebak- en douchegootwisselaar zijn minder efficiënt dan de verticale versie.
Kostprijs
Er zijn al douchewarmtewisselaars vanaf 500 euro, exclusief btw. Een gezin van vier personen verdient de installatie na anderhalf jaar terug.
Tip: Ga je je badkamer inrichten of vernieuwen? In deze gratis folders vind je vast en zeker inspiratie.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Livios Je oude trap beu gezien? Zo geef je hem een snelle make-over
Bestaand binnenschrijnwerk, zoals trappen of binnendeuren, kan je makkelijk en betaalbaar opfrissen met een likje verf. Maar er zijn ook andere opties voor een snelle opknapbeurt. Bouwsite Livios helpt je op weg. -
-
PREMIUM
Nico (45) en Kelly (37) lieten hun gerenoveerde halfopen woning schatten: “Dit hadden we nooit durven te dromen”
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Livios Tijd voor een nieuwe vloer? Laminaat leg je makkelijk zelf
Laminaatvloeren zijn milieuvriendelijk en makkelijk in onderhoud. Je kan ze vandaag amper onderscheiden van een echte plankenvloer. Dankzij technologische vooruitgang is deze vloer ook bruikbaar in natte ruimtes, zoals de badkamer. Een andere troef is dat je laminaat zelf kan plaatsen. Bouwsite Livios legt uit hoe je dat best aanpakt. -
Woon. Renovatie maakt van flat luxeverblijf met sauna en jacuzzi op dakterras
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een penthouse in het Litouwse Vilnius.