Dure onderhoudskosten voor je ventilatiesysteem of zonnepanelen? Deze zaken kan je perfect zelf doen
LiviosHet onderhoud van de technische installaties in je woning is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook nodig om optimaal te blijven presteren én je veiligheid te garanderen. Wat is nu precies de onderhoudsfrequentie per toestel? Kan je dat onderhoud bovendien zelf doen of heb je de tussenkomst van een erkend technicus nodig? Bouwsite Livios geeft een overzicht.
Klassieke verwarmingsketel
Het stooktoestel van je verwarmingsinstallatie moet je verplicht laten onderhouden. De frequentie verschilt naargelang de brandstof en het gewest. Voor ketels op een vloeibare (stookolie) of een vaste brandstof (pellets, hout, steenkool) is een jaarlijkse onderhoudsbeurt overal in België verplicht. Ketels op gasvormige brandstoffen (aardgas, butaan, propaan) dien je om de twee (in Vlaanderen en Brussel) of drie jaar (in Wallonië) te laten onderhouden door een erkend technicus.
Die verplichting lijkt misschien een last, maar heeft wel degelijk voordelen. Een correct onderhouden installatie werkt beter en garandeert je veiligheid. Een juist afgeregelde en perfect werkende verwarmingsketel is ook milieuvriendelijker en levert een mooie energiebesparing op. Zijn rendement ligt zo’n 10 à 12 procent hoger. Sla je een onderhoudsbeurt over, dan kan je trouwens een boete krijgen en mogelijk doet je verzekering moeilijk bij brand.
Voor het onderhoud van je verwarmingsketel betaal je tussen 110 en 200 euro exclusief btw, naargelang het type en de brandstof. Vergeet na afloop het attest niet te vragen dat je minstens twee jaar moet bijhouden. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt nog een andere specifieke verplichting: als de ketel ouder is dan vijftien jaar (het bouwjaar staat op het kenplaatje), moet je een diagnose laten uitvoeren door een professional die erkend is door Leefmilieu Brussel.
Overschakelen naar een performantere ketel? Dit zijn je opties.
Of overweeg je de overstap naar groene energie? Dat kan met deze technieken.
Warmtepomp
In vergelijking met een klassieke verwarmingsketel vraagt een warmtepomp weinig onderhoud. Is je installatie niet uitgerust met automatische lekdetectie, dan is het aangewezen het koelcircuit elk jaar te laten controleren door een gecertificeerde koeltechnieker. Deze jaarlijkse controle is zelfs verplicht voor warmtepompen met meer dan 3 kg koelvloeistof. Tegelijk controleert de installateur de belangrijkste onderdelen en de instellingen van je warmtepomp. Dankzij deze kleine interventies blijft de SPF (seizoensprestatiefactor) optimaal en verleng je de levensduur van de warmtepomp. De gemiddelde kostprijs van dit onderhoud varieert naargelang het type installatie van 150 tot 300 euro per jaar.
Lees ook: Wat is en hoe werkt een warmtepomp?
Bij warmtepompen met een buitenunit is het belangrijk de roosters regelmatig te reinigen en stof en bladeren te verwijderen. Dat garandeert een goede luchtcirculatie en dus een optimaal rendement van de warmtepomp. Je kan dit onderhoud makkelijk zelf uitvoeren, maar doe het wel één of twee keer per jaar, naargelang de plaats van de unit (dicht bij bomen, een drukke weg…).
In het geval van een lucht-luchtwarmtepomp moet je ook de luchtblazers binnen regelmatig reinigen met het oog op een goede luchtkwaliteit. De luchtfilters van die binnenunit(s) maak je minstens één keer per maand stofvrij en reinig je één keer per jaar met water en zeep. Bij een lucht-waterwarmtepomp controleert de installateur of er genoeg water in de verwarmingskringen zit. Zo niet, kan de hydraulische pomp uitvallen. Die druk kan eenvoudig gecontroleerd worden met specifieke meetinstrumenten.
Ventilatiesysteem
Het doel van een ventilatiesysteem is de lucht in huis gezond houden. Tijdens het dagelijkse gebruik zorgt de afzetting van stofdeeltjes uit de binnen- en buitenomgeving er voor dat het ventilatiesysteem vervuild raakt. In bepaalde omstandigheden kan deze vervuiling een voedingsbron vormen voor schimmel- en bacterieontwikkeling. Daarnaast kan die ook een negatieve invloed hebben op de werking en de prestaties van het ventilatiesysteem zelf, en op de levensduur. Een onderhoud is daarom noodzakelijk, hoewel niet wettelijk verplicht.
De intensiteit van dit onderhoud hangt voornamelijk af van het soort ventilatiesysteem dat je in huis hebt. Een ventilatiesysteem C(+) heeft geen filters die je regelmatig moet reinigen of vervangen. Het volstaat om de ventielen en de roosters één à twee keer per jaar schoon te maken met een stofzuiger en een vochtige doek. Dat kan je eenvoudig zelf doen. De kanalen zelf laat je om de 8 à 10 jaar reinigen, al is een meer frequente controle van het hele systeem ook wel aangeraden (om de 2 à 3 jaar).
Vooral bij systeem D is het onderhoud een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom controleer je de filters best regelmatig en ontstof je ze met een stofzuiger. Je zal ze minstens één keer per jaar ook moeten vervangen. Voor de ventielen geldt dezelfde frequentie als bij een systeem C. Verder laat je de warmtewisselaar best om de twee jaar reinigen. Voor de ventilatiekanalen is dat om de vijf jaar.
Een deel van het onderhoud kan je dus eenvoudig voor eigen rekening nemen. Lees hier hoe je dat precies doet.
Schakel je een vakman in voor het grotere onderhoud, reken dan op 200 à 350 euro voor een klassieke installatie.
Zonnepanelen
Over de noodzaak om thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen al dan niet te reinigen, lopen de meningen uiteen. Volgens sommige studies daalt het rendement van niet onderhouden panelen jaar na jaar door de afzetting van vuil en stof. Andere studies wijzen alternatieve factoren, zoals de bezonning of de slijtage, aan als mogelijke oorzaken voor een dalend rendement. Bepalen wie het bij het rechte eind heeft, is niet eenvoudig. Uiteraard spelen de locatie en de hellingsgraad van de panelen een rol. Zo zullen (bijna) horizontale panelen minder goed afgespoeld worden door de regen dan panelen die onder een hoek van meer dan 30° geplaatst worden.
Zijn je zonnepanelen makkelijk toegankelijk (op een plat dak bijvoorbeeld), dan kan een regelmatig onderhoud geen kwaad, op voorwaarde dat het voorzichtig gebeurt. Je panelen in volle zon afspoelen met koud water kan bijvoorbeeld een thermische schok veroorzaken. Let er ook op dat je niet op de panelen steunt en gebruik geen plastic trekkertjes. Die maken krassen in het glas, waardoor het rendement daalt. Vergeet ook je eigen veiligheid niet. Daarom is een gespecialiseerde reinigingsfirma vaak de beste keuze.
In het geval van fotovoltaïsche panelen is een kleine jaarlijkse check van de omvormer nodig om de optimale prestaties ervan te verzekeren. Controleer of de lampjes en displays correct werken en verwijder vooral het stof aan de ventilator zodat de omvormer goed gekoeld wordt en naar behoren kan functioneren.
Zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste energie op. Waarom worden ze nog amper zo geplaatst?
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Een instapklaar huis met energielabel B voor 239.000 euro? Onze woonexpert toont vijf buitenkansjes op de vastgoedmarkt
De gemiddelde woningprijs in Vlaanderen steeg eind vorig jaar naar iets meer dan 348.000 euro. Voor veel mensen is dat te duur. Zij staken daarom hun huizenzoektocht en anderen beginnen er zelfs niet meer aan. Nochtans zijn er woningen te vinden die fors goedkoper én zelfs instapklaar zijn. Onze woonexpert Björn Cocquyt toont in elke Vlaamse provincie een buitenkansje. -
Extreme Huizen
KIJK. Bed komt tevoorschijn uit de vloer in deze chalet: “Als je wil slapen, moet je eerst de planken weghalen”
Vastgoedexperte Hadisa Suleyman trekt voor de HLN Original ‘Extreme Huizen’ naar het Nederlandse Biesbosch en bezoekt er de uitschuifbare chalet van architect Caspar Schols. Het huisje is zo ingericht dat elke vierkante meter oppervlakte optimaal wordt benut. Daarom is het bed ingewerkt in de vloer. “Als je wil slapen haal je eerst de vloer weg”, vertelt Caspar. “En vervolgens draai je het bed omhoog”. Log hieronder in en kijk gratis naar de volledige aflevering van ‘Extreme Huizen’. -
-
Kan je je EPC-score met een klein budget verbeteren? En hoe verkoop je aan de maximale prijs? Reeks webinars beantwoordt alle vastgoedvragen
Wie vastgoed bezit of wil kopen, zit met een hele reeks vragen. Van een investeerder die gaat verhuren, over een jong koppel dat energetisch wil verbouwen tot een eigenaar die zelf zijn huis van de hand wil doen. Volgende week geeft Vastgoedgroep Dewaele een antwoord op alle mogelijke vragen in zestien webinars tijdens hun allereerste Nationale Vastgoedweek. -
PREMIUM
GETEST. Is een kussen van Ikea even goed als een van Tempur? Neuroloog geeft advies bij het vinden van het perfecte hoofdkussen
Eén op de drie Belgen kampt met slaapproblemen. En niet alleen de matras, maar ook je hoofdkussen heeft invloed op hoe goed je slaapt. We tonen de vijf beste hoofdkussens die door consumenten zelf werden uitgekozen. Daarnaast legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq (UZA) uit wat de gevolgen zijn van een verkeerd hoofdkussen en hoe je het perfecte kussen kunt vinden. “Je lichaam verandert, en dus kan een kussen dat jarenlang goed voor je geweest is plots toch niet meer zo comfortabel zijn.” -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
PREMIUM
Alleenstaande mama Ine (36) vond na jaren zoeken eindelijk een huis: “Maar met een aflossing van 812 euro is sparen voor opfriswerken niet evident”
Een huis of appartement kopen is gezien de huidige prijzen sowieso niet evident. Maar voor het groeiende aantal singles, is het bijna onbegonnen werk. Banken doen vaak moeilijk over een lening en de aflossing ervan weegt fors op het budget. Onze woonexpert Björn Cocquyt gaat langs bij alleenstaanden die de stap toch hebben gezet. Deze week: Ine speurde na haar scheiding met een budget van 200.000 euro drie jaar lang naar een geschikt huisje.