Een verplicht ketelonderhoud lijkt misschien een last, maar biedt wel degelijk voordelen.
Volledig scherm
Een verplicht ketelonderhoud lijkt misschien een last, maar biedt wel degelijk voordelen. © Getty Images

Dure onderhoudskosten voor je ventilatiesysteem of zonnepanelen? Deze zaken kan je perfect zelf doen

LiviosHet onderhoud van de technische installaties in je woning is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook nodig om optimaal te blijven presteren én je veiligheid te garanderen. Wat is nu precies de onderhoudsfrequentie per toestel? Kan je dat onderhoud bovendien zelf doen of heb je de tussenkomst van een erkend technicus nodig? Bouwsite Livios geeft een overzicht.

 1. Maak jij je wc en badkamer vaak genoeg schoon? “Van een vuil badmatje kan je voetschimmel krijgen”

  Maak jij je wc en badkamer vaak genoeg schoon? “Van een vuil badmatje kan je voetschim­mel krijgen”

  Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week las ze een onderzoek over hoe vaak we de wc en badkamer schoonmaken, en geeft haar ongezouten mening én advies. “Kijk naar je wc-borstel alsof het de haren op je hoofd zijn. Je ziet in de spiegel zelf wanneer het tijd is om naar de kapper te gaan.”
 2. Ramen en deuren openzetten om je woning voldoende te ventileren? Doe het zeker ook in de winter, maar niet langer dan dit
  Livios

  Ramen en deuren openzetten om je woning voldoende te ventileren? Doe het zeker ook in de winter, maar niet langer dan dit

  Ook wie niet over een ventilatiesysteem beschikt, zet in de zomer geregeld een raam open om het huis te ventileren. Maar hoe doe je dat in de winter zonder warmte te verliezen? En wat met luchtvochtigheid? Luc Dedeyne, energieconsulent bij sectororganisatie Bouwunie en secretaris-generaal bij de Belgische vakorganisatie voor ventilatie Ventibel, geeft enkele handige tips aan bouwsite Livios.
 3. Vloerverwarming weer aanzetten? Expert geeft advies: “Met de juiste instellingen hoef je er amper naar om te zien”
  Livios

  Vloerver­war­ming weer aanzetten? Expert geeft advies: “Met de juiste instellin­gen hoef je er amper naar om te zien”

  De winter is stilaan op komst en de temperaturen zakken steeds verder. Tijd om de verwarming aan te zetten dus. Heb je vloerverwarming in huis, dan vraag je je misschien af hoe je die na de zomer het beste opnieuw aanzet. En hoe gebruik je vloerverwarming op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios kreeg tips en advies van Roel Van den Eynde van Easykit.