Wat zijn de voordelen van energiedelen? En is het voor iedereen mogelijk?
Volledig scherm
Wat zijn de voordelen van energiedelen? En is het voor iedereen mogelijk? © Getty Images/Westend61

Dit zijn jouw voordelen bij energiedelen. “Vanaf 2023 versoepelen de voorwaarden”

LiviosSinds 1 juli is energiedelen op het Fluvius-net mogelijk. Dat betekent dat je bijvoorbeeld je overschot aan energie van je zonnepanelen thuis kan delen met je buren, familie of vrienden. Of dat je het teveel aan energie kan inzetten om de elektriciteitsfactuur van je tweede verblijf te verlagen. Maar hoe doe je dat? En wat zijn de voordelen? Bouwsite Livios pluist het uit.

 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. “Dit huis is een eeuw oud, maar klaar voor een tweede jeugd”: Deze schitterende herenhuizen staan vandaag te koop vanaf 449.000 tot 1.445.000 euro
  PREMIUM

  “Dit huis is een eeuw oud, maar klaar voor een tweede jeugd”: Deze schitteren­de herenhui­zen staan vandaag te koop vanaf 449.000 tot 1.445.000 euro

  Er zijn maar weinig huizen met gevels die zo’n uitstraling hebben als herenwoningen. Ook de interieurs hebben vaak tonnen karakter en tal van sierlijke elementen verklappen de rijkdom van de bouwheer van weleer. Droom jij ervan zo’n pand het jouwe te mogen noemen? Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht in elke Vlaamse provincie naar een uitzonderlijk herenhuis dat te koop staat. Deze vijf pareltjes zijn nog erg authentiek.
 3. Eigenaars van zonnepanelen injecteren 11 procent minder stroom op het net: zo vergroot je jouw zelfverbruik
  Livios

  Eigenaars van zonnepane­len injecteren 11 procent minder stroom op het net: zo vergroot je jouw zelfver­bruik

  Eigenaars van zonnepanelen verbruiken 11 procent méér van hun opgewekte stroom dan een jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van netbeheerder Fluvius. Door het afschaffen van de terugdraaiende teller is het interessanter om je opgewekte stroom zelf te verbruiken, zo hoef je geen stroom van het net af te nemen wanneer de zon niet schijnt. Maar hoe vergroot je jouw zelfverbruik? Bouwsite Livios geeft concrete tips.