Dit is het droomhuis van Karin en Jan: strakke en duurzame betonbouw
LiviosVan een landelijke woning in een gezellige wijk naar een strak, modern huis aan het water: toen de kans zich voordeed, hebben Jan en Karin niet getwijfeld. Ze kochten een mooie bouwgrond en kozen bewust voor het strakke en duurzame karakter van betonbouw. Bouwsite Livios mocht binnenkijken in hun droomwoning in Dessel.
Wonen aan het water
“Het is altijd een droom van mij geweest om aan het water te wonen”, zegt Jan Berthels. Dat is niet zo eenvoudig, zeker als je weet dat er in België maar twee meren zijn waar je langs kan wonen. Bovendien moet er dan ook nog net een bouwgrond te koop staan. “Toen er uiteindelijk een bouwgrond vrijkwam hier in de buurt, hebben we die meteen gekocht en er een nieuwbouwwoning op geplaatst.”
Van landelijk naar strak
In tegenstelling tot de landelijke woning waarin ze oorspronkelijk woonden, ging de voorkeur van Jan en zijn echtgenote Karin deze keer naar een zeer strakke, moderne woning. Een zoektocht op de markt bracht hen bij betonbouw. “Vooral het strakke karakter en de mooie afwerking spraken ons aan.”
Tip: Ben jij aan het bouwen en heb je nood aan uitleg over verschillende betonsoorten? Lees er hier meer over.
“Andere manier van bouwen”
Naast het esthetische aspect, speelde ook het vlotte bouwproces een rol in de keuze voor betonbouw. “Het is een heel andere manier van bouwen. Bij betonbouw moet je van binnen naar buiten werken, want leidingen en andere technische details moeten al meteen mee voorzien worden in de wanden. Maar eens dat klaar is, gaat alles heel snel. Van start tot einde heeft de bouw van onze woning maar zes maanden geduurd.”
2 rechthoekige blokken
De afgewerkte woning van Jan en Karin is in totaal 30 m breed en bestaat uit twee rechthoekige blokken die geschrankt op elkaar zijn geplaatst. “Om het verschil tussen de blokken op te vangen, hebben we onderaan een carport geplaatst. Daarnaast hebben we ook een ondergrondse garage van zo’n 300 m2. Daar hebben we de technische ruimte van het verwarmde zwembad, de kleedruimte van de sauna, mijn mancave en een aantal snelle wagens in ondergebracht”, vertelt Jan.
Tip: Heb je plannen om een carport te plaatsen? Lees hier hoe je dat het beste doet.
Waterdichte kelder
Met een kelder die zo multifunctioneel is en het grondwater dat vrij hoog staat bij het meer, hechtten Jan en Karin ook veel belang aan de nodige bescherming tegen water- of vochtproblemen. “Dat is zeker nog een voordeel van betonbouw. Omdat de kelder in één geheel gegoten wordt, heb je praktisch nooit problemen met water, wat voor ons toch zeker een aandachtspunt was.” Ervaar je toch water- of vochtproblemen? Dan kan je hier lezen hoe je er vanaf geraakt.
Duurzame woning
Verder was duurzaamheid voor het koppel ook een reden om te kiezen voor betonbouw. Beton werkt sowieso al als een natuurlijk warmte- of koudebuffer en als je dan, net als Jan en Karin, ook nog eens volop inzet op hernieuwbare energie, dan krijg je makkelijk een (bijna-)energieneutrale woning. “We hebben uiteindelijk nog een E-peil van 9, mede dankzij onze zonnepanelen en zonneboiler”, zegt Jan. “Daarnaast hebben we in de kelder ook een thuisbatterij die de overtollige zonne-energie opslaat, wanneer er weinig verbruik is en waarop we ’s avonds dan een beroep kunnen doen als de zon weg is.”
Tips: Wil jij ook energiezuinig bouwen? Met deze tips kan je aan de slag.
Droom gerealiseerd
Voor de bouw van hun nieuwe woning stelden Jan en Karin geen budget voorop. “Het was voor mij belangrijker om mijn droom te verwezenlijken en achteraf gezien zijn we er ook heel erg tevreden over. Samen met onze zoon (24) en dochter (22) wonen we hier graag in alle rust. We genieten van het strakke, moderne karakter van de woning zelf en van onze tuin met terras, dat trouwens ook in betontegels is aangelegd.”
Lees ook:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuis geschat
Bel-etage van Karine is 315.000 euro waard en heeft om specifieke reden streepje voor: “Je hebt de lusten, maar niet de lasten”
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
WAANZINNIGE WONING
De natuur als architectuur: weelderig groen palmt deze luxevilla bijna volledig in
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Bali die ingepalmd wordt door de natuur. -
-
PREMIUM
“Blij dat onze vele uren werk niet voor niets zijn geweest”: dankzij slimme ingreep is het huis van Britt en Jasper 100.000 euro meer waard
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
PREMIUM
Welke onkruidsprays werken echt? Onze expert zocht het uit: “Een concentraat is een pak goedkoper dan een spray, en gaat jarenlang mee”
Bijna vijf jaar geleden werd glyfosaat voor tuiniers verboden. Vandaag werken de onkruidbestrijders op basis van azijnzuur of pelargonzuur. Maar zijn ze ook effectief, en hun geld wel waard? Onze tuinexperte Laurence Machiels deed de test met acht sprays uit het tuincentrum. “Een concentraat is een pak goedkoper dan een spray, en gaat jarenlang mee.” -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen