Dit is de grootste fout bij het plaatsen van een terras

Veel mensen vergeten bij de plaatsing van hun terras een degelijke afwatering te voorzien.
ACO Garden Veel mensen vergeten bij de plaatsing van hun terras een degelijke afwatering te voorzien.
Ga je een terras plaatsen? Laat je dan niet vangen door een van de meest voorkomende fouten. Volgens bouwsite Livios vergeten veel mensen namelijk één van de belangrijkste dingen: een degelijke terrasafwatering. 

Bij het plaatsen van je terras moet je ervoor zorgen dat regenwater makkelijk weg kan. Maar waar moet je dan precies op letten bij terrasafwatering? Deze tips helpen je op weg: 

1. Wacht met je terras

Heb je pas een huis gebouwd? Wacht dan enkele jaren met het plaatsen van een terras. Ondanks een perfecte plaatsing, kan het terras namelijk nog verzakken. En dat is ook niet goed voor de afwatering. Geef je grond dus te tijd om uit te zakken, om scheuren of ongewenste plassen te voorkomen.

Lees ook: Zo richt je een grote tuin in met een klein budget

2. Zorg voor de juiste afhelling

Een paar jaar geduld gehad? Dan kan je je terras (laten) plaatsen. Let er wel altijd op dat je tegels, stenen of klinkers van het huis afhellen, richting de tuin. Een verloop van één centimeter per meter is voldoende.

3. Maak de ondergrond stevig

Zorg dat de onderbouw van je terras stevig is. Een gestabiliseerde zandlaag van 20 cm volstaat meestal. Moet je terras ook het gewicht van een auto kunnen doorstaan? Dan heb je een stevigere ondergrond nodig.

4. Laat de roosters of sleuven verzinken

Om plassen en scheuren te voorkomen moet je niet alleen een paar jaar geduld hebben vooraleer je je terras plaatst. Je moet ook zorgen dat de roosters of opzetstukken een beetje verzonken liggen in het terrasoppervlak. Drie millimeter verschil is al genoeg!

5. Let op bij terras zonder drempels

Verzonken schuiframen en het doortrekken van je binnenvloer naar buiten zijn voorbeelden van drempelloos bouwen. Heel mooi, maar qua afwatering vraagt dit extra aandacht! Zorg dat het rooster op de afvoergoot onder het niveau van de waterkering ligt. Doe je dat niet? Dan kan je te maken krijgen met vochtproblemen.

Tip: Nog meer aandachtspunten lezen over terrasafwatering? Check dan zeker deze zes extra tips!

Lees ook:

Terras aanleggen? Hier loopt het meestal mis

Zo maak je de tuin en terras lenteklaar

Wat kost een terras? Dit zijn de richtprijzen

BronLivios
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Octaaf De Smet

  exact gerard wauters, dat zeg ik al jaren tegen iedereen - de meeste overstromingen zijn te wijten aan slechte terrassen. het water van regen kan niet tijdig afgevoerd worden dus krijg je overstromingen. misschien is het niet enkel dat maar wel voor een zeer groot deel

 • michel De Blay

  Normaal gezien mag je geen trilplaat gebruiken omdat dan de stabilisé ondoordringbaar wordt, en het water niet weg kan.

 • Artheme Hombrouckx

  zorg voor afvoer water onder de tegels. Via de voegen sijpelt water in dat bevriest en daarna komen voegen los....

 • gerard wauters

  Ja Janna het zijn de terrassen die de wateroverlast veroorzaken. Niet de wildgroei aan nieuwe woonwijken die de bestaande weilanden in een nieuw wegennet veranderen. Ik denk dat een terrasje van 4 op 4 meter weinig invloed heeft.

 • Patrick Beelen

  Dikte vd tegel niet vergeten anders met volgende vorst komen ze los.