De zon weren met screens? Hier moet je op letten

Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet.
Winsol Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet.
Met temperaturen boven de dertig graden is het moeilijk om de hitte buiten te houden als je geen airco hebt in huis. Overweeg je de plaatsing van screens om de meeste zon te weren? Bouwsite Livios lijst voor jou de belangrijkste aandachtspunten op.

Een screen is een verticale zonwering die de zon buiten houdt wanneer het nodig is. Zo geniet je bij zonnig weer van een aangenaam binnenklimaat. In tegenstelling tot rolluiken kan je overdag gewoon naar buiten kijken.

Screens worden op maat gemaakt en vormen geen probleem bij grote glasoppervlaktes. Bij nieuwbouw worden de screenkast en geleiders meestal weggewerkt in de spouw. Zo zie je er zo weinig mogelijk van op momenten dat daglicht volop mag binnenstromen. 

Tip: Hoe kies je de beste screens? Volg deze 7 stappen.

Veel of weinig perforaties

Een screen moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het doek zelf is doorzichtig. Je kan kiezen uit verschillende diameters voor de gaatjes. De openingsfactor geeft het percentage gaatjes aan en bepaalt de lichtdoorlaatbaarheid van het doek: van 15% tot 1%. Bij 15% gaat ongeveer 15% van het daglicht, de warmte en de energie door het doek.

Kleuren

De onderdelen van een screen (de kast, geleiders en onderlat) zijn qua kleur meestal afgestemd op de kleur van je buitenschrijnwerk. Ook het doek bestaat in verschillende kleuren. Dat is vooral een kwestie van smaak. Er zijn ook verduisteringsdoeken verkrijgbaar. De kleur en soort doek bepalen een beperkte mate hoeveel licht en warmte er nog binnenkomt.

Lees ook: Wat kost een screen? Dit zijn de richtprijzen

Uitzicht

Bij daglicht kan je met een screen altijd van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Bij donkere doeken heb je een beter zicht dan bij lichte. ’s Avonds verandert dit effect wel. Doe je het licht aan? Dan kijk je van buiten beter naar binnen.

Bediening

Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet. Daarnaast bestaan er ook extra opties. Denk maar aan een automatische regeling met licht- en temperatuursensor: als de temperatuur stijgt, zakken de screens. Lees hier hoe automatisch screens werken

Wat bij renovatie?

Voer je een grondige renovatie door en ga je je ramen vervangen? Dat is het ideale moment om screens in te bouwen in de spouw. Renoveer je minder ingrijpend? Dan is de voorbouwmethode een betere oplossing: de screenkast wordt aan de buitengevel voor het raam gemonteerd.

Tip: Meer weten over zonwering? Vraag hier gratis brochures aan.

Lees ook:

Wapen je huis tegen hittegolven met deze tips

Zonwerend glas: wat is het en hoeveel kost het?

Buiten puffen, binnen lekker fris: zo pak je het aan

Bron: Livios

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • magda de munck

  Wij hebben al 16 jaar screens, bij 40°, is airco zeker nodig.

 • Kristof Degros

  Ik heb er ook vorige zomer laten installeren. Al 2 zomers geniet van gehad. Dit werkt perfect. Echter zijn volgens mij echte rolluiken nog beter, daar deze dikker zijn. De temperatuur bij ons is toch 2-3 graden minder. Maar het is kostelijk

 • Catherine MISTIAEN

  De leugen is duur en ingewikkeld. De waarheid is simpel en duidelijk. Klassieke rolluiken zijn de max, zijn goedkoper, genoeg lichtdoorlatend (een beetje verduistering werkt verkoelend) en venster kan openblijven (natuurlijke ventilatie, wind of tocht tegen vocht en insecten). Ja, we moeten terug in de tijd, een koel huis komt NIET dankzij de elektriciteit.

 • Wilhelmina Hoedjes

  Wegens geldgebrek een gordijnrail aan de buitenmuur bevestigd en verduisteringsgordijnen opgehangen. Voordelen: Gordijnen kun je open schuiven als de zon weg is. Zij geven een extra isolatie tegen warmte. Als je de gordijnen nat houdt verkoelen zij ook de binnenruimte. Gemakkelijk te verwijderen en weer terug te hangen naar wens.

 • marcus vertongen

  Deze winter ook screens laten installeren. Werkt prima, zelfs als het hier buiten 40° graden was, was het binnen met moeite 25°, met de zon op volle bak op de ramen. Alleen spijt dat ik het niet eerder heb geplaatst. Het kost natuurlijk veel geld, maar het is natuurlijk ook een meerwaarde voor je woning.