De Woningpas: wat houdt het digitaal paspoort van je woning precies in?

In dit initiatief van de Vlaamse overheid vind je alle keuringen, attesten en vergunningen van jouw huis terug.
woningpas.vlaanderen.be In dit initiatief van de Vlaamse overheid vind je alle keuringen, attesten en vergunningen van jouw huis terug.
Keuringen, attesten, je energieprestatiecertificaat ... Bij een woning (ver)kopen of (ver)huren komt heel wat papierwerk kijken. Daarom bundelt de Vlaamse overheid alle relevante info over je woning in de Woningpas: een digitaal paspoort voor je woning. Wat er allemaal precies inzit? Bouwsite Livios lijst het voor je op.

Dankzij een samenwerking van het Vlaams Energieagentschap, het Departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) kan de Vlaamse overheid op 1 centraal punt alle relevante informatie over je woning samenbrengen.

Tip: Je huis verkopen? Deze kosten en keuringen zijn voor jouw rekening.

Gratis digitaal paspoort

Iedere Vlaamse woning krijgt zo’n gratis digitaal paspoort. In dit initiatief van de Vlaamse overheid vind je alle keuringen, attesten en vergunningen van jouw huis terug. Benieuwd wat er van jouw woning allemaal inzit? Meld je aan op het online platform met je identiteitskaart en je ontdekt alle informatie over jouw woning in één handig overzicht.

Wat staat er in de Woningpas? 

In de eerste plaats vind je hier je energieattesten terug. Je vindt er onder meer gegevens uit je energieprestatiecertificaat (EPC) en EPB-aangifte. Je ziet dus in één oogopslag hoe energiezuinig jouw woning is. Maar ook welke attesten je nodig hebt bij de verkoop of verhuur van je woning. 

Lees ookDit moet je zeker weten over het vernieuwde EPC.

Deel info met je bouwpartners

In de toekomst kan je steeds meer attesten en informatie in je Woningpas zetten. Je kan ook alles delen met je bouwpartners, notaris en mogelijke kopers of huurders. Zo is jouw Woningpas vanaf 2020 een volledig dossier, waarin je alle informatie over digitale attesten, premies, leningen, zichtbare gebreken, EPB- en EPC-attesten, grondplannen en zelfs renovatieadvies terugvindt.

Lees ook:

Huis kopen? Zo haal je het onderste uit de kan

Voor deze werken heb je een vergunning nodig

Elektriciteit afgekeurd? Dit zijn de meest voorkomende valkuilen

BronLivios

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny matheeuwsens

  Inderdaad Daan, als ge de energiefacturen van de woning kunt laten zien dan weet ge direct hoeveel er wordt verbruikt. Verplichten om de verbruiksgegevens van de laatste 5 jaar bij te houden kost niets en je weet dan meer dan voldoende.

 • luc dierick

  dierick luc het ventilatiesysteem is puur economische en heeft geen enkele zin de grote baas Renson heeft persoonlijk de vellen van zijn voeten gelopen bij de politieker en met succes gezien zijn bedrijven rijzen als paddenstoelen uit de grond .

 • Guy Fleurackers

  Zo lang niet elke te huur staande of verhuurde woningen degelijk op leefbaarheid, veiligheid en gezondheidsrisico's worden gescreend en geregistreerd, vind ik al de rest een grote stap te ver

 • Peter Buyck

  Het is met gemengde gevoelens dat de informatie samenkomt... Ontbrekende attesten betekenen... kosten maken om ze alsnog in orde te brengen... Laat staan dat oom Tom of nonkel Jan kort na het bekijken van de woningpas brieven beginnen sturen die de eigenaars in gebreke stellen...

 • Jean Gobin

  met het milieu is niets aan de hand ,alleen als ze er geld taksen en bijdragen kunnen uitslaan is het mooi meegenomen ..ontkennen maar innen ..en het is weer binnen .. doen !voer voor realisten ...