De temperatuur van je warmteboiler verlagen om energie te besparen? Dat is niet zonder risico’s
LiviosJe kunt de temperatuur van je cv-ketel lager zetten om je energieverbruik te doen dalen en zo geld te besparen. Maar volgens experts is dat niet zonder gezondheidsrisico’s: de legionellabacterie schuilt om de hoek. Waar moet je rekening mee houden, zodat je zeker niet ziek wordt? Bouwsite Livios.be helpt je op weg.
Je cv-ketel op gas of elektriciteit zorgt voor de opwarming van leidingwater voor je kranen en/of verwarming. Over het algemeen stelt de installateur bij de plaatsing een bepaalde temperatuur in om dat proces op punt te stellen. Hoe lager de temperatuur in de ketel, hoe minder gas of elektriciteit gevraagd wordt, en hoe lager dus de bijhorende energiefactuur. Die temperatuur zomaar zelf onder een bepaalde grens instellen, is echter niet zonder risico. Onder meer Intensive Care-verpleegkundige Jessica waarschuwt hiervoor op Twitter.
Ga je zelf sanitair installeren? Let op voor deze meest gemaakte fouten.
Douchen
Experts in de materie zijn het erover eens: een te lage temperatuur in het water van je cv-ketel vergroot het risico op een legionellabesmetting. Legionella komt, bij voor de bacterie ideale omstandigheden, in verschillende watersystemen voor. De bacterie heeft een optimale groeitemperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius en komt tot volle bloei bij 37 graden Celsius. Bij temperaturen vanaf 55 graden krijgt de bacterie het te heet en sterft hij af. Wie de legionellakiemen inademt, bijvoorbeeld tijdens het douchen, kan een besmetting oplopen.
Vooral oudere mensen, zij die er een slechte gezondheid op nahouden en rokers zijn er extra gevoelig voor. Sommige mensen krijgen binnen enkele dagen na de besmetting te maken met griepachtige klachten. Die kunnen vanzelf overwaaien maar kunnen ook resulteren in een ernstige longontsteking. In uitzonderlijke gevallen kun je daaraan sterven. Er zijn ook mensen die geen last ondervinden van de bacterie, maar toch is voorzichtigheid aangewezen.
Op andere manieren energie besparen? Deze tips zetten je veilig op weg.
Welke ketel?
Om na te gaan hoe je het veilig kunt houden, moet je eerst uitzoeken welke ketel je thuis gebruikt. We onderscheiden de soloketels enerzijds en de combiketels anderzijds. Een soloketel wekt alleen warmte op voor de verwarming. Daarbij krijg je ‘dood’ water dat in het circuit blijft en waarmee je zelf niet in aanraking komt. In dat geval kunnen lagere temperaturen en zelfs legionella geen kwaad. Kun je met een soloketel je watertemperatuur dus verlagen én zo ook nog steeds verwarmen? Dan is dat een goede besparingstip. Werk je met een combiketel, zoals dat bij de meeste boilers het geval is? Dan staat dat toestel ook in voor je warm water om te douchen, een bad mee te nemen of in de keuken te werken. Een schadelijke bacterie kun je daar uiteraard missen als kiespijn.
Veel van die combiketels, ook de moderne, verwarmen het uit de leidingen aangevoerde water eerst tot 80 à 90 graden. Maar daar kan best wel nog wat van af. Huizen worden vaak met een lagere aanvoertemperatuur al prima verwarmd. Zet de watertemperatuur in de hoogrendementsketel wel steeds op minstens 60 graden om de legionellabacterie zeker te voorkomen. In de handleiding staat hoe dat moet.
De legionellabacterie vermijden? Lees hier hoe je dat doet.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Maakt je radiator een tikkend geluid? Of blijft hij bovenaan koud? Zo los je dat in 3 stappen zelf op
Maakt je radiator tikkende of borrelende geluiden? Of blijft die bovenaan koud? Dan is het tijd om je radiator te ontluchten en bij te vullen met water. Bouwsite Livios legt uit hoe je dat zelf doet in 3 stappen. -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
-
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
Livios
Minder energie verbruiken én minder betalen? Deze nieuwe premie ondersteunt jouw energetische renovatieplannen
De Mijn VerbouwPremie aanvragen kan sinds 1 oktober. De premie is er voor verschillende energiebesparende ingrepen en renovaties in je woning. Met de stijgende energieprijzen geldt immers meer dan ooit: de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Of die je duurzaam opwekt. Hoe vraag je de nieuwe premie concreet aan? En welke zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen? Bouwsite Livios zet alles op een rij. -
PREMIUM
Het huis van Karen en haar gezin lijkt er pas te staan, maar werd al in 2007 gebouwd: “Veel kopers zullen schrikken als ze hier binnenstappen”
-
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest.