De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
LiviosWie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
Informatieplicht voor vastgoed in overstromingsgevoelig gebied
Het is al sinds 2013 verplicht voor verkopers om geïnteresseerde kopers in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van een woning. Wie een huurcontract voor langer dan negen jaar afsluit, moet eveneens info krijgen over de overstromingsgevoeligheid. Die informatieplicht geldt ook voor alle gronden, zowel bouwgrond als natuurgebied. Het risico op overstromingen moet opgenomen worden in onderhandse en authentieke akten en ook in alle publiciteit rondom het onroerend goed.
Leestip: Deze documenten zijn wettelijk verplicht bij de verkoop van élke woning en zoveel kosten ze.
Het overstromingsrisico (O-peil) wordt uitgedrukt met een letter. Een score A betekent geen overstromingsrisico, scores B en C wijzen op een kleine kans op overstromingen en woningen of percelen met score D hebben een middelgrote overstromingskans. Het doel van die informatieplicht is om kopers en huurders te informeren en te beschermen tegen mogelijke overstromingen in de toekomst. Dat is een factor waarmee kandidaat-kopers zeker rekening moeten houden, want er gelden vaak specifieke bouwvoorschriften in overstromingsgevoelige gebieden.
Wist je dat...
Overstroomde tuinen en kelders, lege regenwaterputten, uitgedroogde groenten in je moestuin … De klimaatverandering laat zich tegenwoordig niet alleen vaker en vaker voelen, maar ook op meer en meer verschillende manieren tegelijk. Wil je die klimaatuitdagingen aanpakken en je woonomgeving ertegen wapenen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan steekt de nieuwe tool groenblauwpeil je een handje toe.
Wat is er precies veranderd wat betreft het O-peil?
Op 1 januari 2023 werd de informatieplicht gewijzigd en uitgebreid. Voortaan worden drie mogelijke overstromingsbronnen geïdentificeerd: je leest of de overstromingskans veroorzaakt wordt door kustoverstroming, overstroming vanuit waterlopen of overstroming door intense neerslag. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen het overstromingsrisico voor het perceel en de woning zelf.
De G-score en de P-score
De overstromingskans van het perceel en de woning kan verschillen. Daarom worden er nu twee overstromingsscores opgemaakt: de G-score voor het gebouw en de P-score voor het perceel. Het gebouw en het perceel krijgen dus elk een score toegekend, op dezelfde schaal van A tot D.
Een attest op maat voor aangepaste gebouwen en percelen
Wie enkele jaren geleden een woning gekocht heeft, heeft mogelijk renovaties uitgevoerd die het risico op overstromingen aanzienlijk verminderd hebben. Waterdoorlatende verhardingen en afwateringszones verlagen bijvoorbeeld het risico op een overstroming binnenshuis.
Regenputten: Voor wie zijn ze verplicht? En wat zijn de precieze wettelijke voorschriften?
Is dat het geval, dan kan je een expert uitnodigen om een watertoets te laten uitvoeren. De deskundige zal dan een nieuwe G-score en een P-score bepalen voor jouw woning. Staat je huis op een overstromingsgevoelig perceel, maar is de woning zelf goed beschermd tegen overstromingen, dan zal het overstromingsattest gunstiger zijn.
Bomen, struiken en bodembedekkers gebruiken als ‘paraplu’ voor je tuin: zo doe je dat.
Raadpleeg of jouw woning in overstromingsgevoelig gebied ligt
Je kan zelf online raadplegen of je woning in overstromingsgevoelig gebied ligt. Daarvoor heb je enkel het perceelnummer van de woning nodig. Je vindt de kaarten met de scores voor overstromingsrisico’s op de website www.waterinfo.be/informatieplicht.
Wat als je woning in overstromingsgevoel gebied ligt?
Je kan een woning dat in overstromingsgevoelig gebied ligt nog steeds kopen of huren. Wanneer je een stuk bouwgrond koopt in een gebied waar er risico op overstromingen is (volgens de federale kaart met risicozone voor overstromingen), kom je mogelijk wel in de problemen. De overheid kan strenge bouwvoorschriften opleggen of het bouwproject zelfs niet toestaan.
Bovendien zal de brandverzekering voor een woning in overstromingsgevoelig gebied duurder uitvallen. Je zal dan een hogere brandverzekeringspremie moeten ophoesten of een hogere franchise moeten vastleggen.
Brandverzekeringen tot 11 procent duurder: wat kan je daaraan doen?
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van een tot woning verbouwde kapel tot een volledig opengemaakt huis: opvallende winnaars voor Belgian Building Awards
Op Batibouw werden de Belgian Building Awards uitgereikt. Die belonen in verschillende categorieën opmerkelijke projecten. Een tot woning omgevormde kapel, een verrassend multifunctioneel gebouw en een volledig opengemaakt huis vielen in de prijzen. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
HLN Shop
Een stofzuiger die je gootsteen ontstopt of de lucht in je woning filtert? Vijf handige modellen doorgelicht
Stofzuigen is tof - of op zijn minst minder vervelend - zolang je tenminste het gepaste gerief gebruikt. Dat wil zeggen: de juiste stofzuiger voor élke situatie. HLN Shop maakt je wegwijs in stofzuigerland en overloopt hoe de verschillende types je helpen om je huishoudelijke taken te verlichten. -
-
PREMIUM
Alleenstaande mama Ine (36) vond na jaren zoeken eindelijk een huis: “Maar met een aflossing van 812 euro is sparen voor opfriswerken niet evident”
Een huis of appartement kopen is gezien de huidige prijzen sowieso niet evident. Maar voor het groeiende aantal singles, is het bijna onbegonnen werk. Banken doen vaak moeilijk over een lening en de aflossing ervan weegt fors op het budget. Onze woonexpert Björn Cocquyt gaat langs bij alleenstaanden die de stap toch hebben gezet. Deze week: Ine speurde na haar scheiding met een budget van 200.000 euro drie jaar lang naar een geschikt huisje. -
PREMIUM
Mag je huisbaas je huurprijs ineens optrekken omdat hij werken liet uitvoeren? Advocate legt uit wat je rechten zijn
Als je huisbaas nieuwe ramen laat installeren of een nieuwe verwarmingsketel plaatst, is de kans groot dat hij de huurprijs wil verhogen. Maar mag dat zomaar? En wat als je niet akkoord gaat met de herziening? Advocaat Annette Vermout zet je rechten op een rij: “Let op, ook de huurder kan vragen om de huurprijs te herzien.” -
PREMIUM
Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.” -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.