De ecotuin: minimaal onderhoud, maximaal genieten

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen.
Getty Images/Cultura RF Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen.
Geef jij de voorkeur aan een tuin vol leven in plaats van een strak onderhouden grasmat? Maar zie je op tegen veel onderhoud? Dan is de aanleg van een ecotuin misschien wel dé oplossing bij uitstek. Jan Vanoppen, directeur van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) deelt zijn beste tips met bouwsite Livios.

1. Observeer

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen. Heb je een zand- of kleibodem? Is de bodem vochtig of droog? Op welke plaatsen heb je veel zon, en waar is er vooral schaduw? Vaak zie je mensen die bijvoorbeeld op een schaduwplek toch gras willen zaaien. In de schaduw is het vochtig, dus kan je er zeker van zijn dat mos er zal overheersen. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ is de sleutel tot een robuuste, diverse tuin.

2. Geef je tuin niet te veel water

Planten die water nodig hebben, sturen hun wortels erop uit. Door ze niet te veel water te geven, worden je planten minder afhankelijk van regelmatige bewatering. Een mooi voorbeeld uit de moestuin zijn tomaten: die geef je eenmaal water nadat ze geplant zijn, en daarna twee weken niks meer. De tomaten zijn veel resistenter tegen droogte omdat hun wortels veel verder reiken. Je verspilt geen water én je hebt minder onderhoud. Gebruik daarnaast bodembedekking zoals mulch tussen de planten. Daarmee verdampt het vocht minder snel uit de grond.

Lees ook: Een moestuin aanleggen? Zo begin je er aan

3. Maak laagjes

Met verschillende beplantingslagen in de tuin maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte: een belangrijke voorwaarde voor biodiversiteit. Combineer een gazon met kruiden, struiken en, als daar plaats voor is, ook een paar bomen. 

4. Wees geduldig

Een mooie ecotuin bekom je alleen met het nodige geduld. Geef de natuur tijd om een evenwicht te vinden, zonder meteen in te grijpen. Heb je in het eerste jaar slakken in de tuin? Wacht rustig af en het jaar nadien krijgen ze een natuurlijke vijand. Zo herstelt het evenwicht in de tuin zich vanzelf.

5. Netwerk rond tuinieren

Als je werk wil maken van een ecologische tuin, dan zijn er heel wat gelijkgezinden om mee te delen. Bevorder bijvoorbeeld de diversiteit in je tuin door via een groepsaankoop bio bloembollen kopen. Daarmee kan je bloemen als tulpen of narcissen wat meer laten verwilderen, en je hebt er jarenlang plezier van.

Lees ook:

Zo kies je de beste grond voor jouw planten

Grote tuin inrichten met klein budget?  10 gouden tips

Tuinhuis plaatsen? Dit zijn de richtprijzen

BronLivios
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Peeters

  Bij slakkenplaag wil dat zeggen dat er geen natuurlijk evenwicht is ,dit kan een paar jaar duren dus niet opgeven.

 • Dieter Devreeze

  Je kippen af en toe eens loslaten in je tuin helpt een heel stuk tegen de slakken (en hun eitjes. (het kan wel zijn dat een occasionele salade mee sneuvelt).

 • Werner Pevernagie

  Voor slakken weg te houden gebruik ik koffiegruis voor tussen de planten en groenten te doen.

 • Kris Platteau

  @ Roos Van Espen, probeer een egel in je tuin te krijgen, die lost je slakkenprobleem wel op. Verder ook katten uit de tuin houden, want die doden de vogels die op slakken jagen.

 • roos van espen

  Hier al 9 jaar slakken, we kunnen geen groenten of fruit planten want alles wordt aangevreten. De natuur vindt geen evenwicht. Nu planten we alleen nog bloemen en struiken, en hebben we er geduld mee dat 'maar' de helft afgevreten is. We hebben giftige planten gezaaid zoals rododendron, die worden niet aangevreten.