Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen.
Volledig scherm
Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen. © Getty Images/Cultura RF

De ecotuin: minimaal onderhoud, maximaal genieten

LiviosGeef jij de voorkeur aan een tuin vol leven in plaats van een strak onderhouden grasmat? Maar zie je op tegen veel onderhoud? Dan is de aanleg van een ecotuin misschien wel dé oplossing bij uitstek. Jan Vanoppen, directeur van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) deelt zijn beste tips met bouwsite Livios.

6 reacties

 • Tim Peeters

  4 jaar geleden
  Bij slakkenplaag wil dat zeggen dat er geen natuurlijk evenwicht is ,dit kan een paar jaar duren dus niet opgeven.
 • dieter devreze

  4 jaar geleden
  Je kippen af en toe eens loslaten in je tuin helpt een heel stuk tegen de slakken (en hun eitjes. (het kan wel zijn dat een occasionele salade mee sneuvelt).
 • Werner Pevernagie

  4 jaar geleden
  Voor slakken weg te houden gebruik ik koffiegruis voor tussen de planten en groenten te doen.
 • Kris Platteau

  4 jaar geleden
  @ Roos Van Espen, probeer een egel in je tuin te krijgen, die lost je slakkenprobleem wel op. Verder ook katten uit de tuin houden, want die doden de vogels die op slakken jagen.
 • roos van espen

  4 jaar geleden
  Hier al 9 jaar slakken, we kunnen geen groenten of fruit planten want alles wordt aangevreten. De natuur vindt geen evenwicht. Nu planten we alleen nog bloemen en struiken, en hebben we er geduld mee dat 'maar' de helft afgevreten is. We hebben giftige planten gezaaid zoals rododendron, die worden niet aangevreten.
 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Daarom plast je kat op andere plekken dan de kattenbak: "Eén bak is te weinig, en een deurtje is niet fijn”
  PREMIUM

  Daarom plast je kat op andere plekken dan de kattenbak: "Eén bak is te weinig, en een deurtje is niet fijn”

  Kattenpis op je vers gewassen lakens, het is geen lachertje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, helpt je op weg. “Het is heel belangrijk om het verschil te weten tussen plassen en sproeien”, aldus de experte.