Dankzij hun houtkachel zijn Nick en Catheline energieonafhankelijk
LiviosElke nieuwbouwwoning moet verplicht een aandeel energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dan denken we bijna meteen aan zonnepanelen en een warmtepomp. Maar Nick en Catheline gaven bij de bouw van hun houtskeletwoning een andere invulling aan de factor hernieuwbare energie. Zij kozen voor een houtkachel die ze zowel voor hun centrale verwarming als sanitair warm water gebruiken. Bouwsite Livios vroeg hen waarom.
Gezelligheid
Voor Nick en Catheline was de keuze voor een kachel voor de hand liggend. “Mijn ouders hebben steeds met een kachel gestookt en in ons vorige huis hadden we er ook één. We zijn het dus altijd gewoon geweest”, vertelt Nick. “Een kachel brengt enorm veel gezelligheid in huis en het vuur is fijn om naar te kijken. Bovendien vinden we het belangrijk dat we zo een hernieuwbare energiebron gebruiken.”
Tip: Hernieuwbare energie verplicht bij nieuwbouw: lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.
We zijn energieonafhankelijk omdat onze kachel zorgt voor warm sanitair water en het vloerverwarmingswater.
Oververhitting
Toch bleek de combinatie van een lage-energiewoning en een kachel in eerste instantie niet zo evident. “De bouwfirma stond in het begin zelfs eerder negatief tegenover het gebruik van een kachel in ons huis. Ze vreesden voor problemen met oververhitting omdat ons huis zo goed geïsoleerd is.” Die vrees bleek gelukkig onnodig. “Het is geen al te grote kachel en hij is watergekoppeld”, legt Nick uit. “Twee derde van de warmte wordt aan het water afgegeven dat op zijn beurt gestockeerd zit in een buffervat. Zo kunnen we de warmte goed opslaan en is er maar een beperkte warmteafgifte aan de ruimte zelf. Op die manier hebben we dus ook geen oververhittingsproblemen. Bovendien zijn we zo energieonafhankelijk omdat onze kachel zorgt voor warm sanitair water en het vloerverwarmingswater.” Lees hier hoe zo’n cv-kachel precies werkt.
Andere energiebron
De keuze voor een houtkachel was een heel bewuste keuze van Nick en Catheline. “Een gashaard zou ik zeker nooit kiezen. We hebben wel ooit een pelletkachel overwogen omdat die iets properder stookt en wat minder stoffig is. Met zo’n kachel heb je eveneens die gezellige vlam en gebruik je ook hout als hernieuwbare energiebron. Maar naar mijn gevoel is het toch nog anders dan een houtkachel. Als we geen houtkachel hadden geïnstalleerd, zou ik nog eerder voor een warmtepomp hebben gekozen”, aldus Nick.
Wil jij ook een kachel of haard? Uit deze soorten kan je kiezen.
Houtvoorraad
Het hout kon het koppel tot voor kort gemakkelijk via familie verkrijgen. Zo bouwden ze een aanzienlijke voorraad op waar ze nog wel een tijdje mee verder kunnen. “Vooral omdat ons verbruik in de nieuwbouw erg beperkt is. We gebruiken maximaal vier kuub hout per jaar, waar we dan de volledige verwarming van het huis mee doen.” Om ervoor te zorgen dat het hout droog genoeg is, bewaren Nick en Catheline het minimaal twee jaar in een houtstapelhok in de tuin.
Lees ook: Vijf tips om zuinig en correct te stoken
Voor- en nadelen
Over de werking van de kachel is het koppel erg tevreden. “Vooral het feit dat hij watervoerend is, is voor ons een groot voordeel. Daarnaast kozen we ervoor om een extra optie toe te voegen zodat de kachel zelf de luchttoevoer stuurt. Op basis van de verbrandingstemperatuur die hij meet, regelt hij de luchttoevoer zodat we gemakkelijker proper kunnen stoken en het hout optimaal verbrandt. Dat zorgt dan weer voor een maximaal rendement.” Als een van de weinige nadelen vermeldt Nick de mogelijke rookontwikkeling wanneer je wil bijstoken. “Het grote glas geeft een heel mooi zicht op het vuur, maar als je wil bijstoken moet je daardoor wel snel genoeg zijn en opletten voor rook in huis.”
Ventilatie
In de nieuwe houtskeletbouw werd een ventilatiesysteem D geïnstalleerd met gecontroleerde aan- en afvoer van de luchtstromen. “Omdat de kachel daarom geen lucht van in de woning mag nemen, hebben we een luchtaanvoer van buiten voorzien die via de kruipkelder naar binnen komt”, zegt Nick. De verbrande lucht wordt daarna gewoon via de schouw afgevoerd.
Budget
Aangezien de kachel hier de hoofdenergiebron is, nam hij een redelijk grote hap uit het bouwbudget van Nick en Catheline. “Er zit ook een zonnecollector bij die de vloerverwarming mee ondersteunt in de tussenseizoenen. Dat in combinatie met een kachel die watervoerend is en zelf de luchttoevoer stuurt, geeft wel een aanzienlijk prijskaartje. Maar daar hadden we rekening mee gehouden in ons budget.” De kosten voor het onderhoud en het verbruik vallen dan wel weer heel goed mee. Het jaarlijks onderhoud schat Nick op een 50 euro. Dat samen met het minimale houtverbruik in hun lage-energiewoning zorgt ervoor dat ze zeker niet moeten wakker liggen van het financiële plaatje. Bekijk hier het volledig kostenplaatje van een kachel of haard.
Lees ook op Livios:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vtwonen
Vieze geur in huis: 6 oorzaken en oplossingen
Je herkent het vast wel, je komt je huis binnen en er hangt een nare lucht. Vaak is het lastig om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Uit de keuken, woonkamer of badkamer? Vtwonen spoort de boosdoeners voor je op, en voorziet natuurlijk een rist handige tips om deze vervelende geuren weer te laten verdwijnen. -
PREMIUM
“Voor deze rijwoning mag je zo'n 400.000 euro rekenen”: Het oude huis van Koen en Belinda lijkt na renovatie op een nieuwbouw
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
-
Woon.10
8 op de 10 Belgen vinden het vandaag te duur om een huis te kopen
Ruim acht op de tien Belgen (84 %) vinden het vandaag te duur om een huis te kopen. Meer dan de helft is ook van mening dat je op dit moment beter niet (ver)bouwt. Dat blijkt uit een enquête die iVox afnam naar aanleiding van de start van Batibouw, de grootste bouwbeurs van het land die zopas haar deuren opende en loopt tot zondag 29 mei. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
PREMIUM2
Lezers maken van jouw huizenjacht een succes: “Stop een persoonlijk briefje in de bus en probeer nooit een afspraak vast te krijgen via mail”