Condens op buitenkant ramen: reden tot paniek?

Condensatie op de buitenkant van je ramen is een fenomeen dat zich vooral ‘s morgens voordoet, na een koude nacht.
Saint-Gobain Glass Condensatie op de buitenkant van je ramen is een fenomeen dat zich vooral ‘s morgens voordoet, na een koude nacht.
Condensatie op de binnenkant van je beglazing is vaak het gevolg van een vochtprobleem. Maar wat als de condens niet binnen, maar aan de buitenkant zit? Reden tot ongerustheid? De bouwsite Livios zocht het uit.

Condensatie is het omgekeerde van verdampen: het is de faseovergang van dampvorm naar vloeistof. De druppels op de binnenkant van je ramen zaten dus eerst in de lucht in de vorm van waterdamp. De oorzaak: een hoog vochtgehalte binnenshuis. De boosdoeners: vaak een gebrekkige ventilatie of een ander vochtprobleem.

Ramen favoriet slachtoffer

Condensatie vormt zich op de koudste oppervlakken in je woning. Aangezien ramen isolerend vaak de zwakste schakel vormen, zijn zij het logische slachtoffer. Meer daarover in het artikel Help! Condensatie op mijn nieuwe ramen!

Goed nieuws

Maar wat als de condensatie aan de buitenkant van je glas zit? Een fenomeen dat zich vooral ‘s morgens voordoet, na een koude nacht. Wel, da’s een teken dat je ramen goed isoleren!

Warm glas binnen, koud glas buiten...

Hoe lager de U-waarde, hoe groter de kans dat er zich condens vormt. De logica hierachter? Dubbele en drielagige beglazing hebben een glasblad aan de binnen- en aan de buitenkant. Dat aan de binnenkant staat in contact met je binnenklimaat. Dat aan de buitenkant met de buitentemperaturen.

... en dat trekt waterdamp aan

Tijdens een kille nacht koelt je glas aan de buitenkant dus flink af. En wat gebeurt er als het buiten ‘s ochtends opwarmt in combinatie met een hoge luchtvochtigheid? Dan slaat dat vocht neer op de beglazing… en vormt condens. Die vaak ook snel verdwijnt.

Conclusie?

Condens aan de buitenkant van isolerende beglazing is normaal. Er is niets mis met je ramen en het is ook geen bouwtechnische fout. (Ver)bouw je met een architect? Overleg dan samen met hem hoe je het risico op condensvorming langs buiten kan beperken. Werk je zonder architect? Kaart dit dan aan bij je ramenleverancier.

Lees meer:

Schimmel in je badkamer? Dit doe je eraan

Dit zijn de grootste fouten bij het dichten van een kelder

Vocht behandelen in vier stappen

Bron: Livios
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  Wij hebben geen condens aan de buitenkant want we gebruiken nog de ouderwetse rollruiken... En zelfs in een niet-verwarmde kamer is er hierdoor geen condens. Condens mag je eigenlijk zien als 'zweet'. Het was ergens te warm en er is onvoldoende verluchting/verdamping mogelijk...

 • Ludo Wouters

  Zouden de mensen nog weten wat "ijsbloemen" zijn? Die vormen zich aan de binnenkant van de ramen op de slaapkamer waar het onder het vriespunt is. Af en toe heb ik ze nog wel eens, maar dan moet het wel echt koud buiten zijn. Enkel glas natuurlijk.

 • René Lippeveld

  Wat een flauwekul allemaal. Ik ben zo groot geworden: één stoof aan in het enorme huis van mijn grootmoeder en bij mijn ouders net zo. Die hadden wel een bakkerij en dus een oven. Ook allemaal enkel glas. De meesten orakelen dat de winters vroeger veel strenger waren en ik ben er niet van gestorven. En ik ben geen tachtig, hoor.

 • Marc Spandel

  Allemaal goede uitleg hoor, maar er is niet bij vermeld deze uitleg niet geldt voor vensters van mensen die in een niet- verwarmde (koude) slaapkamer slapen.

 • Loes Vanderput

  Mijn auto niet zo goed want de condens zit aan de binnenkant