CEO Viessmann laat zien hoe hij zélf woont. “Wij geven letterlijk geen euro uit aan energie”
WonenPatrick O, CEO van Viessmann België, dat oplossingen voor verwarming en warm water op de markt brengt, heeft het allemaal in zijn energieneutrale nieuwbouw: een warmtepomp, zonnepanelen voor elektriciteit, een zonneboiler voor warm water én een gezellige kachel. Aan de bouwsite Livios legt hij uit hoe hij al die investeringen op negen jaar terugverdient.
Derde keer goede keer, moet Patrick O gedacht hebben, toen hij een bouwgrond kocht in Grimbergen. “We hadden al twee keer gebouwd en waren van plan om onze woning in Vilvoorde om te bouwen tot passiefhuis. Maar het bleek moeilijk en duur om de muren na te isoleren tot passiefniveau. Complexe aansluitingen rondom deuren, ramen en daklijsten krijg je amper luchtdicht. Daarom heb ik mijn echtgenote overtuigd om opnieuw te bouwen, voor de derde keer. Even later kwam ik voorbij deze nieuwe verkaveling gefietst, vlak bij onze vorige woning.”
Traditioneel metselwerk
Het huis van Patrick O, een gecertificeerd passiefhuis met een E-peil van 3, ziet er op het eerste gezicht gewoon uit. Patrick: “Ik heb massieve houtbouw overwogen, maar uiteindelijk gekozen voor de traditionele bouwmethode met dragende bouwblokken en gevelmetselwerk. Vooral vanwege de betere geluidsisolatie, we wonen vlak bij de luchthaven. Bovendien hadden we al twee keer met stenen gebouwd en waren we tevreden met de grote inertie (het warmtebufferende vermogen, red.).”
Aandacht voor de kleinste details
“Onze aannemer had nog nooit passief gebouwd. En ook de architect had er nauwelijks ervaring mee, maar ik heb een expert onder de arm genomen om over de werken te waken”, vertelt Patrick. Bij de uitvoering werd dan ook aan de kleinste details gedacht. De ramen zijn opgebouwd uit houten schrijnwerk met drievoudig glas en alle isolatieplaten werden nauwkeurig afgeplakt om de luchtdichtheid te bevorderen. Inbouwdozen voor elektriciteit werden minutieus afgedicht met siliconen en een vod aan de achterzijde om kortsluiting tussen het binnen- en het buitenblad te vermijden.
Warmtepomp, zonneboiler, PV-panelen én een kachel
Ook technisch haalde O het onderste uit de kan. Er ligt vloerverwarming op beide verdiepingen, gekoppeld aan een geothermische warmtepomp met putboringen. Voor de productie van warm water werd voor 9 m² aan zonnecollectoren op het dak geïnstalleerd, die ook de zwemvijver verwarmen. PV-panelen genereren jaarlijks 3.600 kWh aan zonnestroom.
Voor de gezelligheid ging Patrick op zoek naar een houtkachel met beperkte warmteafgifte, speciaal voor passiefwoningen. Hij vond de oplossing bij een Oostenrijkse fabrikant.
Warmwaterbuffervat
Maar hoe combineer je al die technieken op een energie-efficiënte manier? Het geheim van Patrick? Een ‘multivalente stratificatietank’. Dit reservoir van 750 liter dient als warmwaterbuffervat voor de zonneboiler, de warmtepomp én de passiefhaard. “De kachel is helemaal ingepakt met isolatie en watergekoeld. Als we hout verbranden, gaat slechts 15% van de warmte verloren, 85% wordt afgevoerd naar het buffervat.”
Energiefactuur: nul euro
Wat betekenen al die energiebesparende maatregelen nu concreet voor de energiefactuur? Patrick: “We kregen gelukkig nog groene stroomcertificaten. Jaarlijks verbruiken we 5.450 kWh aan elektriciteit, waarvan we 1.850 kWh moeten aankopen. Dat komt neer op zo’n 900 euro, maar we ontvangen voor 1.050 euro aan groenestroomcertificaten. Wij geven dus letterlijk geen euro uit aan energie.”
Kostenplaatje
Patrick betaalde 600.000 euro voor zijn nieuwe woning. Hij rekent voor wat het hem heeft gekost om het huis energieneutraal te maken.
Isolatie
Patrick betaalde 5.200 euro voor isolatie. “Dat is ongeveer het dubbele van een normale woning, dus een meerkost van zo’n 2.500 euro.”
Technieken
Voor de technieken (warmtepomp, zonneboiler, ventilatie, kachel…) betaalde Patrick alles samen 53.000 euro. “Dat moet in een standaardwoning lukken voor ongeveer de helft van de prijs. Ik heb dus pakweg 26.000 euro extra geïnvesteerd.”
Ramen
De passieve ramen, houten schrijnwerk met drievoudige beglazing, kostten 35.000 euro. “Toch zeker 11.000 euro duurder dan bij een gemiddelde woning.”
Meerkost van 40.000 euro
Alles bij elkaar betaalde Patrick 40.000 euro extra om zijn huis passief en energieneutraal te bouwen. Op een bouwkost van 600.000 euro komt dat neer op 7% extra. “Nu geef ik wel toe dat ik een pak mensen ken, en dat ik bij Viessmann wat voordelen heb gekregen. Maar voor een meerkost van 10% zou het iedereen moeten lukken.”
Terugverdientijd: 9 jaar!
Patrick had ook nog het geluk dat hij vanwege zijn gecertificeerde passiefhuis tien jaar lang vrijgesteld is van onroerende voorheffing, goed voor een besparing van 8.000 euro in totaal.
Verder berekende hij dat zijn energieverbruik voor verwarming, warm water en het verwarmen van de zwemvijver hem normaal gezien 3.500 euro per jaar zou kosten, of 70.000 euro over een periode van 20 jaar.
“Als ik dat allemaal in rekening breng, kom ik op een terugverdientijd van negen jaar”, vertelt Patrick. “Vanaf dat moment zijn we helemaal budgetneutraal. Stel dat we uitgaan van een meerprijs van 10%, dan zouden we de investering binnen veertien jaar terugverdienen.”
Wat vindt Patrick van zijn investering? Is het de moeite waard? “Ons wooncomfort is enorm, dankzij goede isolatie en balansventilatie. De CO2-concentratie in huis is altijd zeer laag. En ‘s zomers zetten we uiteraard de ramen open, we leven niet in een Tupperwaredoos!”
Benieuwd naar de premies die jij opstrijkt voor energiebesparende maatregelen? Ontdek het met de Livios Premielinker!
Nog meer bouwverhalen? Lees verder op Livios!
- Bouwen of renoveren? Dit verandert er voor jou in 2018
- Budgetwijzer: Livios rekent 25 kostenposten voor je uit
- Wat betekenen de nieuwe registratierechten voor jouw portemonnee?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wonen met een energiefactuur van nul euro? Deze 5 ‘huizen van de toekomst’ kan je vandaag al kopen vanaf 319.000 euro
Elke nieuwbouw die vandaag vergund wordt, moet een BEN-woning zijn. BEN staat voor bijna energieneutraal, wat neerkomt op een energiescore lager dan 30 kwh/m². Sommige woningen doen nog beter en zijn zelfs volledig energieneutraal. Ze verbruiken dus evenveel of minder energie dan ze zelf produceren. Onze woonexpert Björn Cocquyt toont vijf zulke huizen van de toekomst die vandaag al te koop staan. -
PREMIUMBinnenkijker
Evelyn (44) en Steven (43) gaven beschermde herenwoning haar grandeur terug: “Moderne kunst komt hier prima tot zijn recht”
Als galeriehouders slaagden Evelyn en Steven erin om van hun interieur een waar kunstwerk te maken. Het is ondergebracht in een beschermde 19de-eeuwse herenwoning die na een renovatie van maar liefst drie jaar helemaal in ere is hersteld. “We zaten met de dienst Erfgoed rond de tafel om een compromis uit te werken.” -
Livios
Fan van de Provence? Zo kan je die sfeer onderhouds en budgetvriendelijk doortrekken naar je eigen tuin
Michael en Sam droomden voor hun woning in hartje Antwerpen van een stadstuin met Provence-allures. Dankzij de slimme aanpak van hun tuinaannemer is die droom intussen werkelijkheid geworden. Het ontwerp van deze zuiderse stadstuin won zelfs de Vlaamse Tuinaannemersprijs in 2020. Bouwsite Livios ging na hoe het ontwerp precies tot stand kwam. -
-
Belg ruimt elke dag 50 minuten op: opruimcoach deelt tips om living, berging en dressing op orde te houden
Nog tot 25 maart is het in ons land Home Organizing Week, met allerlei activiteiten waarbij professionals hun tips & tricks delen voor een net en georganiseerd huis. Opruimcoach Joke Himpens verklapt ons alvast hoe je de woonkamer, berging en kleerkast of dressing op orde houdt. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
Annemie en Tom aangenaam verrast door verdict makelaar over hun renovatie: “We vreesden niet uit de kosten te geraken”
De halfopen woning van Annemie Van Gompel (45) en Tom Van Espen (44) is dan wel tot in de puntjes afgewerkt, de renovatiewerken kostten ook een behoorlijke smak geld: 270.000 euro. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging samen met Maarten Mallants van Century 21 Future Home een kijkje nemen en zag dat het goed was: “Dit huis kan een grote groep kopers aantrekken.”
50 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjohan stuer
Günter Krings
Leen Peeters
raf stevens
rosita van durme