Buiten samenkomen met vrienden? Dit zijn de opties om je terras te verwarmen
LiviosWil je in de kerstvakantie afspreken met vrienden? Dan heb je al snel de neiging om gezellig binnen te zitten. Toch is buiten samenkomen een beter idee, want de kans op een coronabesmetting is binnen groter dan buiten. Gelukkig is het met een verwarmingselement ook in de winter aangenaam vertoeven op je terras. Maar welk systeem kies je het best: hout, gas of elektrisch? Bouwsite Livios pluist het voor je uit.
1. Hout
Een lange, gezellige avond op het terras zonder het koud te krijgen? Dan is een buitenkacheltje of een vuurkorf je ideale bondgenoot. De brandende houtblokken zorgen voor een romantische toets, zelfs al kan de rook soms storend zijn. Bovendien is het de goedkoopste manier om je terras te verwarmen. Je kan kiezen uit drie soorten terrasverwarming op hout:
• Buitenkachel: de keuze voor een buitenkachel wordt over het algemeen bepaald door de oppervlakte die je wil verwarmen.
• Schoorsteenkachel: op een open terras is een schoorsteenkachel de beste oplossing wanneer je niet gehinderd wil worden door de rook.
• Vuurkorf: een van de voordelen van een vuurkorf is dat je die soms ook als barbecue kan gebruiken. Met een rooster boven het vuur kan je je vlees grillen, maar je kan het vlees ook in aluminiumpapier wikkelen en rechtstreeks in de kolen legen. Is je terras overdekt of afgeschermd met een windscherm? Wees dan extra voorzichtig, want die kunnen vuur vatten als de korf te dicht staat.
Tip: Maximaal genieten van je terras? Voor elk seizoen bestaat er een oplossing.
2. Gas
De systemen voor buitenverwarming op gas bieden verschillende voordelen, ondanks het ‘gevaarlijke’ karakter van deze brandstof: ze geven snel warmte af en je kan ze overal neerzetten aangezien ze geen stroom nodig hebben. Je moet echter wel gasflessen in huis halen en het lichte gesis van deze systemen kan storend overkomen als je een scherp gehoor hebt. Dit zijn de opties op gas:
• Flameheater: dit is een lange zuil in glas met daarachter echte vlammen. Dit type terrasverwarming is eerder geschikt naast een hoge tafel dan aan een lange tafel. De warmte is namelijk slechts voelbaar binnen een beperkte straal. Een flameheater mag dan wel esthetisch zijn, het prijskaartje ligt een pak hoger dan bij andere modellen op gas.
• Patioheater (ook wel paddenstoel of parasol): dit systeem geeft bovenaan warmte af die voelbaar is in een relatief grote straal. Je ziet ze vaak op terrassen van cafés en bars. In het onderste gedeelte zit de gasfles verborgen en dankzij een stel wieltjes is deze terrasverwarmer gemakkelijk verplaatsbaar. Je gebruikt hem wel best op goed verluchte plaatsen.
• Katalytische gaskachel: deze radiator van zo’n meter hoog verspreidt de warmte horizontaal in slechts één richting. Het is dus een goede oplossing wanneer je neerzit, maar niet als je rechtstaat (in dat geval worden enkel je benen opgewarmd).
• Gaskachel: voor gezelligheid op je terras kan je kiezen voor een gaskachel met afvoer van de verbrandingsgassen. Die bestaat zowel in mobiele als vaste uitvoering. Ook op het vlak van design heb je heel wat mogelijkheden: een stevig model in plaatstaal, een klassieke stenen haard, een strak model met keien…
Wil jij ook genieten onder een ‘afdak’ op je terras? Dit zijn je opties.
3. Elektrisch
In vergelijking met terrasverwarmers op gas, hebben elektrische terrasverwarmers de wind in de zeilen. Gas is namelijk niet alleen gevaarlijk, de meeste toestellen op gas zijn ook redelijk groot. Elektrische buitenverwarming kan daar heel wat troeven tegenover plaatsen: een stille werking, een constante en aangename warmte, een betaalbaar prijskaartje en bepaalde modellen kan je ophangen aan de muur of aan het plafond. Ze nemen dus niet veel plaats in. Er bestaan twee populaire systemen:
• Met infraroodstraling: bij deze systemen zie je geen vlammen. Het romantische karakter mag dan verloren gaan, je geniet wel in alle veiligheid van aangename warmte. Bovendien hebben deze toestellen geen zuurstof nodig en stoten ze geen verbrandingsgassen uit.
• Met halogeenlicht: dit type verwarming is een van de beste keuzes voor buitengebruik, zeker op een open terras. Als het waait, blijft de warmteafgifte namelijk constant. Bovendien is je terras dankzij de halogeenlamp meteen ook aangenaam verlicht.
Meer tips om de ideale verwarming uit te kiezen? Zo vind je een terrasverwarmer op maat
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Woon.1
Gerenoveerde Toscaanse boerderij zag er nooit eerder zo mooi uit (en die stijl kun je eenvoudig bij jou thuis integreren)
We zullen misschien nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een verbouwde boerderij in Toscane. -
Livios
Annelies verbouwt oude rijwoning in Merelbeke tot haar droomhuis: “De lichtstraat is onze grote troef”
Architect Annelies Comptdaer had al aardig wat ervaring met woningrenovaties, maar haar eigen huis onder handen nemen, is toch net dat tikkeltje specialer. Samen met haar vriend en dochtertje woont ze nu in het centrum van Merelbeke. Ze verbouwde een oud rijhuis tot een moderne gezinswoning. Bouwsite Livios mocht binnen kijken. -
-
Livios
Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Livios
Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
Elke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt.