Bouwunie vraagt extra stimulansen zodat de Vlaming zijn woning zou renoveren

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
De kostprijs van de renovaties die nodig zijn zodat alle Vlaamse woningen aan de doelstellingen van de Vlaamse regering voldoen, komt uit op ruwweg 5 miljard euro per jaar, zo becijferde het Steunpunt Wonen. Bouwunie vraagt daarom vandaag meer stimulansen zodat de Vlaming zijn woning zou renoveren. De organisatie vraagt ook een oplossing voor het tekort aan personeel in de sector.

De Vlaamse regering wil dat alle woningen tegen 2050 voldoen aan hoge energetische vereisten, en aan elementaire normen rond veiligheid en gezondheid. Als Vlaanderen de ambitieuze doelen wil halen, moet het volgens het Steunpunt sneller gaan.

Duidelijkheid

Daarom vraagt Bouwunie, de organisatie voor zelfstandigen en de kmo's uit de bouwsector, een uitbreiding van de renovatiepremies en ook andere stimulerende maatregelen. Ook pleit de organisatie voor extra sensibilisering en ondersteuning voor de doelgroepen.

"Vlaamse gezinnen hebben vooral behoefte aan duidelijkheid over de financiële gevolgen en de toekomstige verplichtingen voor ze de stap zetten om hun woningen energetisch te verbeteren", verwijst afgevaardigd bestuurder Jean-Pierre Waytens naar een eerdere bevraging van het Vlaams Energieagentschap. Hij pleit voor een "concreet tijdspad" in combinatie met "degressieve financiële steun". Wie sneller investeert, moet een beduidend hogere ondersteuning krijgen. Dat moet ook vermijden dat het werkvolume te hoog oploopt naarmate de einddatum nadert.

Flexibiliteit

Om meer renovaties aan te kunnen, wil Bouwunie meer flexibiliteit. "Daarom vragen we om, als bijkomend instroomkanaal, freelancers te kunnen inzetten in de bouwsector." Nu is de kans groot dat de sociale inspectiediensten dat bestempelen als schijnzelfstandigheid, klinkt het.
Bouwunie vraagt aan het federale niveau ook om het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw uit te breiden naar heel België. Nu geldt dat verlaagde tarief in 32 Belgische steden. 

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Het heeft enkel tot nut om de kosten voor de Belg omhoog te jagen. Het klimaat? Niks!! Het kleine Belgie isoleert en alle andere landen niet, wat voor nut heeft het dan? De aannemers verdienen meer en de staat. Dat is alles.

 • Bart Vrancken

  Geef toch gewoon toe dat particulier bezit - in eigendom- van een woning gewoon onbetaalbaar wordt. De aanschaf van een woning van ouder dan 10 jaar is al hopeloos want volgens de milieu-en energiebarometers moeten daar al op z'n minst nieuwe ramen en deuren in evenals een nieuwe verwarmingssysteem , zonnepanelen, ... Je leeft maar 1 keer, te gek voor woorden om je op te offerenvoor een hoop stenen , pur, ... hetgeen NIET meer je spaarpot is voor de oude dag. Europa, m'n gat !

 • willem merken

  Freelancers, zouden ze in de politiek ook moeten doen. Is gewoon een andere naam voor prutsers die bij hun baas zijn buiten gevlogen omdat ze niet voldeden. En hun prutswerk verstoppen achter gipsplaten zodat je het niet kan controleren.

 • jim choose

  Al die renovatiesubsidies komen uiteindelijk terecht in de zakken van de "erkende" installateurs, want daarom gaat het.

 • Martin Meuris

  Vergeet het maar en die subsidies voor isolatie zeker want ze hebben de isolatie op die manier al duurder gemaakt. Wat opgeblazen chemisch spul wordt verkocht aan woekerprijzen en dat zogezegd voor het klimaat. Als het klimaat zo blijft evolueren dan hebben we geen isolatie en bijna geen verwarming meer nodig.