Bouwsector wil woonbonus vervangen door klimaatbonus

.
RV .
“Hervorm de woonbonus naar een klimaatbonus om de betaalbaarheid van de woningen groter te maken en om de klimaatdoelstellingen te behalen.” Dat voorstel wordt gezamenlijk gelanceerd door de Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie en het Netwerk Architecten Vlaanderen.

De overheid heeft plannen om de woonbonus af te schaffen en die te vervangen door een systeem waarbij kopers meteen van een voordeel kunnen genieten in plaats van gespreid in de tijd. Een van de ideeën is het verlagen van de registratierechten.

“Een verlaging van de registratierechten zal bijna geen positief effect hebben op de betaalbaarheid van wonen. Het budget om een huis te kopen stijgt dan, maar de beschikbare hoeveelheid woningen en bouwgrond in Vlaanderen ligt vast. Wanneer er een meer geld is om hetzelfde aantal woningen te kopen, stijgen de huizenprijzen. Een korting op de registratierechten wordt in dat geval bijna volledig geabsorbeerd door deze prijsstijging”, stellen de Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie en het Netwerk Architecten Vlaanderen in een gezamenlijke verklaring.

Het maakt volgens hen niet veel uit of het voordeel onmiddellijk toegekend wordt, in het geval van een verlaging van de registratierechten, of gespreid wordt over de looptijd van de lening, in het geval van de woonbonus. “Zolang het voordeel niet wordt aangewend voor bijkomend aanbod en kwaliteitsverbetering zal het via hogere vastgoedprijzen, ten gunste zijn van de verkopers van vastgoed en niet van de kopers.”

“Wij stellen dan ook voor om de woonbonus te hervormen naar een klimaatbonus. Wie een energiezuinige woning koopt of bouwt of een bestaande woning energiezuinig maakt, kan rekenen op bijkomende ondersteuning. De bestaande korting op registratierechten bij renovatie dient verder versterkt te worden. Vandaag is de korting slechts 1 % vergeleken met het standaardtarief”

Driedubbel effect

De hervorming van de woonbonus naar een klimaatbonus heeft volgens de organisaties een driedubbel effect. “Zo’n klimaatbonus maakt de betaalbaarheid van wonen groter: gezinnen worden ondersteund bij de renovatie en erna genieten zij van een permanent lagere energiefactuur. De bonus is ook essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, want zonder verregaande ondersteuning zal de doelstelling om tegen 2050 het volledige woonpatrimonium energiezuinig te maken niet gehaald kunnen worden. Wij zijn ook van mening dat de klimaatbonus geen prijsverhogend effect op de koopmarkt zal hebben.”

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Iedereen gebruikt tegenwoordig het de klimaatgekte om zijn eigen rekeningen te spekken.

 • Serge Aernoudt

  Wat is een klimaatbonus?

 • Geert Landsman

  Wel ja, nog maar eens een belasting erbij zodat gewone mensen hun huis niet meer kunnen betalen. Schande!

 • Wannes Vandevelde

  Als die bonus dan weer alleen gaat naar mensen die de werken láten doen, wordt een doe-het-zelver met beperkt budget weeral uitgesloten en wordt een eigen huis dat voldoet aan de binnenkort verplichte normen onhaalbaar voor velen. Firma's die een onbruikbare regenreservoir in de grond steken krijgen premies, mensen die nuttige maatregels zelf nemen hebben bijna nergens recht op. Heel oneerlijk is dat. De enige reden van die strategie is de economie laten draaien, niet het klimaat redden.

 • peter colson

  Hopla, weer nieuwe taksen om geld uit te delen aan zij die het zich kunnen veroorloven om te bouwen of verbouwen. Pensioenen van 1500 euro, voorlopig voor 40 jaar werken, maar eens dat er is gaan ze dat ook eisen voor wie amper heeft gewerkt. Miljarden aan groene nachtmerries en nog een miljarden aan sociale doelen. En waar komt dat geld vandaan? Niemand die dat wil vertellen