Bouwplannen? Zoek een jaar op voorhand een aannemer
WonenGa je (ver)bouwen in 2018? Dan zal je geduld moeten hebben. “Ga tijdig op zoek naar een aannemer of een vakman”, vertelt Anja Larik van Bouwunie aan de bouwsite Livios. Want de wachttijden lopen alsmaar op.
Sinds 1 januari gelden er strengere energieregels voor nieuwbouwwoningen die je 5.000 tot 10.000 euro extra kosten. Daarom dienden architecten de afgelopen weken nog zoveel mogelijk bouwaanvragen in. Die aanvragen zullen waarschijnlijk in februari of maart een antwoord krijgen. Vanaf dan hebben de aannemers twee jaar de tijd om met de uitvoering te starten. Dus als je nu nog geen bouwaanvraag heb ingediend, kom je helemaal achteraan in de wachtrij.
Minder aannemers en vakmannen
Nu de economische crisis voorbij is, willen veel mensen terug (ver)bouwen, maar de bouwbedrijven kunnen amper volgen. Dit probleem doet zich al een tijdje voor. De nieuwe instroom is minimaal, want er zijn steeds minder jongeren die een bouwrichting volgen. Dit heeft een weerslag op de arbeidsmarkt. Zeker nu heel wat bouwvakkers op pensioen gaan.
Lange wachttijden
“Het is niet dat er te weinig aannemers en vakmannen zijn. Ze zijn wel met minder en hebben het daardoor ook drukker, waardoor de wachttijden aanslepen”, vertelt Anja Larik van Bouwunie. “Vooral in grote steden is het een probleem om iemand te vinden. De meeste aannemers en vakmannen werken liever in hun eigen buurt, omdat ze daar voldoende projecten hebben én niet in de file moeten staan.”
Neem tijdig contact op
De wachttijden lopen zo enkele maanden tot meer dan een jaar op. “Neem op tijd contact op als je een aannemer of vakman zoekt”, adviseert Anja. “Voor de bouw van je woning, contacteer je het beste een half jaar tot een jaar op voorhand een aannemer. Anders loop je het risico dat je niet met jouw eerste keuze in zee kan gaan.”
Ook voor kleinere werken zoals elektriciteit en sanitair zal je langer moeten wachten. “Contacteer een schrijnwerker twee tot drie maanden op voorhand. Dan heeft hij de kans om jouw werken in te plannen. De wachttijden voor kleine herstelwerken zijn beperkt, maar voor renovaties duurt het langer”, zegt Anja.
Lees ook:
- Hoe vind je een betrouwbare aannemer?
- Twaalf tips voor een vlot verloop van je nieuwbouw
- Wat als je jouw contract met de aannemer verbreekt?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Van zonnepanelen over omvormer tot draagstructuur: na hoeveel jaren dien je je installatie te vervangen?
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
PREMIUM
“Stil, zuinig en gemakkelijk, maar houd ook rekening met de nadelen”: dit moet je weten voor je een robotmaaier koopt
‘Laat het gras maar groeien’, zingt Sam Gooris, maar de Vlaming houdt van een nette, korte pelouse. En om z’n gras af te doen, kiest hij steeds vaker voor een robotmaaier. “Die maken weinig geluid, zijn energiezuinig en geven onkruid geen kans”, somt groenexpert Bart Verelst op in Dag Allemaal nu Maai Mei Niet achter de rug is. “Maar er zijn ook nadelen aan verbonden.” -
-
PREMIUMBinnenkijker
Zo woont interieurarchitect Ken Creemers van ‘Ons Huis/Nieuw Huis’: “Met maatwerk en de juiste materialen hebben we het knapste geheel gecreëerd”
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerValentin Valmont
ETIENNE BOECKX
Guy Dupont
Benny Verhamme
Tijl Geens