Bouwexpert: “Woning dreigt wegwerpproduct te worden”

“De bouwsector dreigt een snelle consumptiemaatschappij te volgen waarin levenslange kwaliteit niet langer het allerbelangrijkste is”, stelt Bieke Gepts van Essencia.
Essencia “De bouwsector dreigt een snelle consumptiemaatschappij te volgen waarin levenslange kwaliteit niet langer het allerbelangrijkste is”, stelt Bieke Gepts van Essencia.
70 procent van de vergunningen voor nieuwe woningen wordt vandaag aangevraagd door bouwbedrijven in plaats van particulieren. “En dat heeft zijn gevolgen voor de kwaliteit”, waarschuwt Bieke Gepts van Essencia op de bouwsite Livios. “Een projectontwikkelaar wil zo veel mogelijk woningen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. We moeten erop letten dat de kwaliteit niet onder druk komt te staan.”

Essencia, een marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, organiseerde vandaag zijn jaarlijkse bouwsymposium in Mechelen. Tijdens het event ging aandacht naar opkomende fenomenen, zoals collectieve woonvormen, coworking en circulair bouwen. Maar initiatiefneemster Bieke Gepts hield ook een pleidooi voor betaalbare kwaliteit. “De bouwheer van de toekomst is niet langer de bewoner zelf”, stelt ze. “Meer dan 70 procent van de vergunningen voor nieuwe woningen wordt vandaag aangevraagd door bouwbedrijven in plaats van particulieren. Daardoor veranderen de beslissingscriteria. Voor wie zelf zijn huis bouwt, is alleen het beste goed genoeg. Maar een projectontwikkelaar zal eerder belang hechten aan prijs en plaatsingsgemak dan aan levensduur of onderhoudsgemak. De bouwsector dreigt zo een snelle consumptiemaatschappij te volgen waarin levenslange kwaliteit niet langer het allerbelangrijkste is.”

Bouw met een gerust hart: hou je budget in de gaten met deze 8 tips.

Wegwerpmaatschappij

Gepts wil bouwbedrijven zeker niet met de vinger wijzen. “Het is logisch dat projectontwikkelaars zo veel mogelijk woningen willen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar door de steeds duurder worden bouwgronden en alsmaar strengere regelgeving dreigt kwaliteitsvol bouwen haast onbetaalbaar te worden.”

Niet alleen bouwbedrijven dragen volgens haar een verantwoordelijkheid, ook de particuliere bouwers zelf. “Vroeger spaarden mensen tot ze genoeg geld hadden voor een degelijke keuken die jaren meeging. Tegenwoordige nemen ze vaker genoegen met een goedkope keuken die ze al na een jaar of tien vervangen. We moeten oppassen dat we onze woningen niet steeds meer als een wegwerpproduct gaan bekijken.”

Droom jij van een  nieuwbouwwoning? Bereken hier de kostprijs 

Circulair bouwen

Daarom pleit Gepts onder meer ook voor circulair bouwen, een principe waarbij bouwmaterialen hergebruikt worden. “Als we willen dat bedrijven bouwmaterialen gaan hergebruiken, moeten we inzicht verwerven in de hoeveelheden en de soorten bouwmaterialen die er jaarlijks op de ‘afvalmarkt’ belanden. Op basis daarvan kunnen fabrikanten nieuwe producten ontwikkelen die toelaten om circulair te bouwen.”

Meer cijferen? Leef je uit met de richtprijzen van Livios.

Tip voor iedereen met bouwplannen: bestel je gratis bouw- en renovatieboek van Verstandig Bouwen en Renoveren.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Van Haevre

  Als ge ziet hoe tegenwoordig een huis gebouwd word, vrees ik dat sommigen nog geen mensenleven lang meegaan, in elkaar gegooid en met brol, een scheidingsmuur was vroeger min. 2 bakstenen nu een laag snelbouw hoe dat dan zo duur geworden is begrijp ik niet, een metser heeft toch geen 500 € loon per uur

 • raf peeters

  Ja ,is het uiteindelijk ook ,als ik de pech heb in een rusthuis terecht te komen laat ik een paar containers komen en laat de woning met de grond gelijk maken en dan komt er een bord "Bouwgrond te koop" op te staan en brengt meer op dan je woning te verkopen.

 • Stefanie van Dijk

  Jo Peeters, de zak geld die je moet meebrengen wordt steeds groter, maar ook de bouwgronden worden schaarser omdat ze door projectontwikkelaars worden opgekocht dus van te lui en onbekwaamheid is meestal geen sprake

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Ik moest bouwen met met een steen tussen de buur ipv 2 ! Opdit idee kwamen de bouw promotoren in merksem .Zo hadden ze op het einde van onze straat nog een ferm bouwgrond lapke over ! Als mijn buurman nu een scheet laat in zijn badkamer en ik lig te slapen schiet ik verdwaasd wakker . Met dank aan onze gemeentemandatarissen 50 jaar geleden ! Toen CVP ... ( zakken vullel, zakken vullen , geen zandzakjes )

 • ronny cuypers

  Dit wordt dan ook volledig in de hand gewerkt door een steeds veeleisendere overheid. degelijk bouwen is onbetaalbaar geworden door alle bijkomende eisen en onzinnige keuringen, toezichters, enz...