Bouwen of renoveren? Eisen verstrengen opnieuw in 2020

Dien je je bouwvergunningsaanvraag in vanaf 1 januari 2020? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning nog maximaal E35 bedragen.
Getty Images Dien je je bouwvergunningsaanvraag in vanaf 1 januari 2020? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning nog maximaal E35 bedragen.
Ga je bouwen of grondig renoveren? Weet dan dat vanaf volgend jaar de eisen voor je E-peil opnieuw strenger worden. Zo zakt het E-peil van 40 naar maximaal 35. Ook de voorwaarden voor een verminderde onroerende voorheffing schuiven mee op. Ook meldt bouwsite Livios dat appartementsbewoners vanaf 2020 meer vrijheid krijgen voor de verdeling van een gemeenschappelijke installatie van zonnepanelen.

Dien je je bouwvergunningsaanvraag in vanaf 1 januari 2020? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning nog maximaal E35 bedragen. Tot eind dit jaar zit je goed met een E-peil van E40 of minder. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan verlaagt de maximumgrens voor het E-peil van je woning tot E70, ten opzichte van E90 tot eind dit jaar. De nieuwe verstrenging van de EPB-regelgeving is een laatste stap richting de BEN-eisen die gelden vanaf 2021. Het E-peil van je nieuwbouwwoning mag dan niet meer dan E30 bedragen.

Tip: Wat houdt de EPB-regelgeving precies in? Lees hier alle details.

Verminderde onroerende voorheffing

Met de nieuwe EPB-eisen schuift ook de vermindering van de onroerende voorheffing mee op. Dien je vanaf 2020 een bouwaanvraag in voor een ingrijpende energetische renovatie voor een E-peil van E90 of beter? Dan verdwijnt de korting op de onroerende voorheffing. Ga je voor een E-peil van maximaal E60? Dan maak je wel nog aanspraak op een vermindering. Ook die voor een nieuwbouwwoning met een E-peil van maximaal E30 en E20 blijft bestaan.

Vrijere verdeling gemeenschappelijke PV-installatie

Heb je een gemeenschappelijke PV-installatie (zonnepanelen) in je appartementsgebouw? Momenteel mag je die alleen verdelen over de verschillende EPB-eenheden die daarop zijn aangesloten. Maar wat ‘aangesloten’ precies betekent, is niet duidelijk. Bovendien verhinderen de huidige regels soms de installatie van PV-panelen op of rond een gebouw. Daarom valt de term ‘aangesloten op’ vanaf 1 januari 2020 weg uit de regelgeving. Zo krijg je als bewoner van een appartement meer vrijheid om de zonnepaneleninstallatie te verdelen over de verschillende EPB-eenheden in je gebouw of buurt.

Lees ook

De appartementswet: met deze regels moet je rekening houden

BEN-bouwen: dit kost het je

EPB-regelgeving: wat moet je als (ver)bouwer zelf in orde brengen?

BronLivios
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • De Weerdt Marcel

  ik bouw een nieuwbouw 12 cm isolatie in buitenmuren overal 10 cm pur drie dubbel glas ventilatie D en nog krijg ik een boete voor E peil begrijpen wie het kan of is dit enkel een nieuwe bijkomende belasting ??

 • jean-marie walschot

  Als we onze muren opspuiten met isolatie dan krijgen we zeker vocht in huis.Een spouw dient er juist voor om waterinsijpeling buiten te houden.

 • Peter Nols

  Klein detail, dit geldt enkel voor Vlaanderen. Nadat de NVA en O-VLD het geld van de werkmens hebben afgepakt zijn ze nu bezig met de huizen te confisqueren.

 • Freddy Madou

  Het is nochtans heel simpel, de regering allemaal geboren met handen die averechts staan behalve om te graaien, ons huis van 1954 alleenstaande, cv ketel gas + elektriciteit + dubbel glas + isolatie, spouwmuren zit lucht de beste isolatie, spouwmuren laten opspuiten is om miserie vragen, verbruik gas en elektriciteit 114 euro per maand voorschot afrekening gehad 137 euro teruggetrokken, en nu is het aan U heren van de regering.

 • Dominique Hermys

  De politiekers betalen geen belastingen op hun riant inkomen. Is dat normaal?