Bouwen, kopen of renoveren in 2023? Hou rekening met deze nieuwe regels
LiviosWordt 2023 het jaar waarin je een woning gaat kopen, bouwen of renoveren? Weet dan dat er vanaf volgend jaar een aantal belangrijke nieuwe regels gelden. Welke zijn dat precies? Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
1. KOPEN
Goedkoper naar de notaris
Goed nieuws voor wie een woning wil kopen, want vanaf 2023 valt de factuur van de notaris lager uit. Ligt de aankoopprijs van je nieuwe woning tussen 150.000 en 300.000 euro, dan betaal je gemiddeld tot 1.000 euro minder. De reden hiervoor? De kosten die verbonden zijn voor de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden begrensd en ook het ereloon van de notaris daalt. Lees hier meer over de verandering.
Verlaging registratierechten in Brussel
Een woning op het oog in Brussel? Dan betaal je vanaf april 2023 minder registratierechten. Op die manier wordt de aanschaf van een gezinswoning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goedkoper. Je moet immers op de eerste schijf van 200.000 euro geen registratierechten meer betalen. Voorwaarde is wel dat de aankoopprijs van de woning niet hoger is dan 600.000 euro en dat je na drie jaar in de woning moet wonen.
Optrekje kopen in de hoofdstad? Bekijk hier hoeveel korting jij zou krijgen.
2. ENERGIE
Invoering van het capaciteitstarief
Nieuw dit jaar is de invoering van het capaciteitstarief. Het is geen extra tarief, het is gewoon een nieuwe manier om de netkosten beter te verdelen. Je energiefactuur bestaat immers uit drie delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. Een deel van die nettarieven zal nu dus op een andere manier berekend worden.
Meer weten over het capaciteitstarief? Livios zet alles op een rij.
Afschaffing dag-en nachttarief
Met de komst van het capaciteitstarief wordt het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief voor het berekenen van je netkosten afgeschaft. Aanvankelijk voerde men het tweevoudig uurtarief in om mensen te stimuleren om buiten de piekuren energie te verbruiken.
Dat is dus nu niet meer van toepassing, omdat je netcapaciteit voortdurend kan schommelen. Je energieleverancier kan wel nog een dag- en nachttarief aanbieden voor je elektriciteitskosten. Al kan het verschil tussen die twee tarieven wel klein zijn.
3. PREMIES
Lagere premie voor zonnepanelen
Als je zonnepanelen laat installeren, dan ontvang je daar - na keuring - een eenmalige premie voor. Die premie zal vanaf januari met de helft verminderen. In plaats van 1.500 euro zal je nog maximaal 750 euro krijgen. In 2025 valt de premie zelfs helemaal weg.
Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zijn de premies niet meer nodig om mensen te overtuigen om zonnepanelen te laten installeren en betalen zonnepanelen zichzelf steeds sneller terug.
Premie voor thuisbatterij verdwijnt
Thuisbatterijen worden tegenwoordig steevast in één adem genoemd met zonnepanelen. De stijgende energieprijzen en de komst van het capaciteitstarief heeft hun verkoop een duwtje in de rug gegeven. Dat zien we ook terug in de cijfers. Dit jaar is het aantal premie-aanvragen erg toegenomen.
De Vlaamse regering heeft echter beslist om de premie vervroegd stop te zetten. Nog tot 31 maart 2023 kan je - na keuring - een premie aanvragen van maximaal 850 euro. Schaf je na maart een thuisbatterij aan of wordt je thuisbatterij later gekeurd, dan heb je geen recht meer op de premie.
Uitgerekend: wat kost een thuisbatterij en hoe rendabel is ze?
Hogere premie voor warmtepompboiler
Goed nieuws voor wie een warmtepompboiler wil laten installeren. Tot eind 2025 ontvang je daarvoor een verhoogde premie. De overheid trok het bedrag recent op van 450 euro naar 900 euro. Een mooie financiële tegemoetkoming, als je weet dat een warmtepompboiler ongeveer 3.500 euro kost.
Tip: Lees hier meer over warmtepompboilers en de alternatieven.
Maatregelen tegen energiecrisis stoppen eind maart
Naar aanleiding van de energiecrisis heeft de federale regering heel wat maatregelen genomen om onze portemonnee een beetje te beschermen. Zonder tegenbericht gelden deze maatregelen nog tot 31 maart 2023. Concreet gaat het om:
• Het Basispakket Energie: maandelijks een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand).
• De stookoliecheque: een eenmalige cheque van 300 euro voor gebruikers van stookolie en propaan in bulk.
• Uitbreiding sociaal tarief: wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen, kan nog tot eind maart genieten van het sociaal tarief voor gas en/of elektriciteit.
• De btw-verlaging op gas en elektriciteit (van 21% naar 6%) was ook één van de federale maatregelen. Deze verlaging wordt vanaf maart 2023 permanent en gaat - pas als de energieprijzen dalen - gepaard met de invoering van een accijnsheffing op gas en elektriciteit.
4. NIEUWBOUW
Verwarming op lage temperatuur verplicht
Wie gaat voor een centraal verwarmingssysteem op water, moet vanaf 2023 eentje op lage temperatuur laten installeren. Tenminste, als je je bouwaanvraag na 1 januari 2023 indient. Bij een verwarmingssysteem op lage temperatuur moet de temperatuur van het water tussen 35 en 55°C zijn. Ook mag de vertrektemperatuur van het water niet hoger zijn dan 45°C.
(Hybride) warmtepomp verplicht
Vanaf januari is de (hybride) warmtepomp verplicht voor elke nieuwbouwwoning. Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie in combinatie met een warmtepomp. Op deze manier verwarm je altijd met de goedkoopste energiebron. Vanaf 2025 kan je een nieuwbouwwoning niet meer aansluiten op het aardgasnet en zal je moeten kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.
5. NIEUWBOUW EN RENOVATIE
Strengere energie-eisen
Dat de energienormen alleen maar strenger zullen worden, staat - met de energiedoelstellingen van 2050 in het achterhoofd - als een paal boven water. Dus wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid energie die we halen uit hernieuwbare bronnen. Die hoeveelheid moet voortaan minimum 25 kWh/m² bedragen voor nieuwbouw. Staat er een ingrijpende energetische renovatie op de planning, dan moet het energieaandeel minstens 20 kWh/m² bedragen.
Lees ook: Met deze tips kan je als (ver)bouwer aan deze strengere eisen voldoen.
6. RENOVATIE
Verplicht renoveren naar label D
Kijk als je een woning koopt in 2023 goed naar het EPC-label. Want ben je van plan om een huis te kopen met label E (redelijk hoog in energieverbruik) of label F (hoog in energieverbruik), dan ben je verplicht om dat binnen de vijf jaar te renoveren naar minimum label D (gemiddeld energieverbruik). Hou hier dus rekening mee bij het bepalen van je renovatiebudget.
Enkele Livios-experts geven alvast 10 tips om energiezuinig te renoveren.
Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties
Ben je van plan om grondig te renoveren en worden er tijdens de werken aanpassingen gedaan aan het afwateringssysteem? Hou er dan rekening mee dat je vanaf 2023 een regenwaterput moet laten installeren. Daarnaast worden de algemene regels aangescherpt. Woningen met een dakoppervlak dat groter is dan 80 m² moeten een regenwaterput met minstens een inhoud van 7.500 liter voorzien. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter.
Benieuwd hoeveel een regenwaterput kost? Lees het hier.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.7
Amper 40 m² groot, maar wie maalt daar om met zo’n uitzicht? Deze lodge staat op misschien wel de mooiste plek van het Hoge Noorden
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een lodge in de Noorse fjorden. -
PREMIUM
“Je hebt altijd een bedenktijd van 7 dagen”: dit moet je volgens experts weten als je een makelaar zoekt
Sommige websites die je helpen om het beste immokantoor te vinden, zijn misleidend. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Maar hoe kies je nu wel een betrouwbare makelaar? En waar moet je dan echt op letten? Onze woonexpert Bjorn Cocquyt en opleidingshoofd vastgoed Mounia Faid (AP Hogeschool) geven vier essentiële tips: “Jij bent degene die het huis verkoopt, dus jij hebt ook nog altijd de touwtjes in handen.” -
PREMIUM
Wonen in stijl in een historisch stadscentrum? Woonexpert tipt 5 charmante appartementen te koop vanaf 325.000 euro
De historische stadscentra spreken als locatie om te wonen tot de verbeelding. Wie daar een appartement wil, moet vaak geduld hebben. Het aanbod is er schaars en de prijzen liggen sowieso hoger. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt vond vijf aanraders in het hart van de stad vanaf 325.000 euro. -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Woon.1
“Vergeet de klassieke zoekertjes van Immoweb, Zimmo en anderen”: nieuw vastgoedplatform kiest resoluut voor andere aanpak
Aan vastgoedplatformen geen gebrek in ons land: Immoweb, Immovlan, Zimmo, Immoscoop, … Vanaf maart wordt er nog een aan dat lijstje toegevoegd. Dan lanceert het CIB ( Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen) met Spotto een eigen platform dat afstapt van de klassieke aanpak. -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari.