Binnen 3 jaar meer appartementen dan huizen

We wonen steeds compacter en dichter bij kernen. Er zijn niet alleen meer flats, maar ook de huizen worden kleiner.
Sto We wonen steeds compacter en dichter bij kernen. Er zijn niet alleen meer flats, maar ook de huizen worden kleiner.
Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw wonen we tegen 2022 steeds meer in appartementen. En ook onze huizen worden steeds kleiner. Dat meldt de bouwsite Livios

Meer dan 60 procent van de nieuwe woonprojecten in Vlaanderen zijn appartementen. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw. In 2018 waren er meer dan 31.000 nieuwe vergunningen voor flats. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2011. Als deze trend zich doorzet, zijn appartementen in 2022 het meest voorkomende woningtype in Vlaanderen.

TIP: Ga je in een appartement wonen? Hou je dan aan deze regels

Ook in kleinere gemeentes

Opvallend is dat de toename van appartementen niet meer voorbehouden is voor onze grootsteden. Ook kleinere gemeentes maken werk van de verdichting van hun woonkernen. In grootsteden als Antwerpen, Leuven en Gent zijn flats nu al het dominante woontype. Regio’s als Mechelen en Sint-Niklaas zien echter de grootste toename van het aantal flats, zowel in de stadskernen als in de omliggende gemeentes.

Bouwshift

De stijging van het aandeel appartementen wijst op de bouwshift die volop aan de gang is. We wonen steeds compacter en dichter bij kernen. Er zijn niet alleen meer flats, maar ook de huizen worden kleiner. De gemiddelde oppervlakte van nieuwe huizen is op 20 jaar tijd afgenomen van 210 m² naar 160 m². Een andere tendens van de bouwshift is dat we minder open ruimte innemen. Bijna 7 van de 10 nieuwe appartementen worden gebouwd op oude, hergebruikte sites.

Lees ook

Een huisdier in een appartement: dit zegt de wet

Je appartement renoveren? Hou rekening met deze typische pijnpunten

Bouwplannen? Bereid je voor op lange wachttijden

BronLivios

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Peeters

  Eerste oplossing van het probleem is een complete immigratiestop en ophouden met kinderen kopen fiscaal te bevoordelen.wie nu een appartement in belgie koopt moet weten dat vastgoed van dit type op de rand van de afgrond staat.of je nu in Knokke of Zwevezele koopt!in elke stad dorp bouwt men maar alsof het een lieve lust is.met gevolg overaanbod dat iedere weldenkende mens nu al ziet.de aannemers die deze app bouwen behoren bij de allergrootste criminelen van ons land.zelf wonen ze heel ruim.

 • GERARD DE PELECIJN

  Voor het KI blijft het even duur!

 • luc verschraegen

  Binnen een paar jaar zal dit naast onze lintbebouwing een nieuw probleem zijn. Overaanbod en verkrotting.

 • Jeroen Van Dijck

  Hoe meer flats, hoe dichter bij de kern, hoe groter het fileleed, hoe slechter de luchtkwaliteit. Ons wegennet is niet geschikt voor de grote verkeersstroom die appartementen met zich meebrengen. De levenskwaliteit zal erdoor verslechteren, de frustratie vergroten.

 • Luc LePinson

  Logisch met het stijgend aantal bejaarden. Veel ouderen verKopen hun huizen omdat de kinderen het huis uit zijn, de tuin nog moeilijk is te onderhouden omdat ze nog moeilijk uit de voeten kunnen. Dikwijls kost hun appartement meer dan hun oude huis. Het is de laatste stap voor het bejaardentehuis.