Betonvloer plaatsen: dit zijn de grootste fouten

Voor een piekfijn resultaat is een correcte plaatsing cruciaal.
Infobeton Voor een piekfijn resultaat is een correcte plaatsing cruciaal.
Heel wat bouwers dromen van een strakke betonvloer in hun nieuwe woonst. Het is dan ook een vloer met heel wat troeven. Niet alleen ziet beton er mooi uit, het is ook makkelijk in onderhoud en ideaal bovenop vloerverwarming. Maar voor een piekfijn resultaat is een correcte plaatsing cruciaal. Bouwsite Livios wijst op wat er mis kan lopen.

Fout 1: niet dik genoeg

“Een betonvloer voor particuliere woningen moet 10 tot 12 cm dik zijn”, duidt Noël Naert van Infobeton. “Dit heeft te maken met de mechanische sterkte en stijfheid die je vloer moet halen. Als er leidingen in de vloer zitten die elkaar kruisen, zoals vloerverwarming, de afvoerbuis van de gootsteen, water- of elektriciteitsleidingen, dan moet je aannemer boven die plaatsen nog een extra wapeningsnetje leggen.” Bekijk hier enkele voorbeelden van een betonvloer.

TIP: Wil je vloerverwarming? Check hier waar je het best wel en niet voorziet.

Fout 2: verkeerde betonsamenstelling

De samenstelling van het beton moet erg nauwkeurig gebeuren. “Het cementgehalte, de zandhoeveelheid, de water-cementverhouding, hulpstoffen enz. moeten zodanig worden gekozen dat het beton niet ontmengt tijdens de plaatsing. Het moet ook voldoende vloeibaar zijn om het te kunnen verpompen”, legt Noël uit. “Dingen die je goed moet afspreken met de betoncentrale.”

Wil je een betonvloer van je woonkamer laten doorlopen tot op je terras? “Hou er dan rekening mee dat de betonsamenstelling voor een binnenvloer niet geschikt is voor een terras dat aan weer en wind wordt blootgesteld.”

Fout 3: te snel uitgedroogd

Timing is alles! Wacht dus niet te lang om krimpvoegen te zagen. Daarna moet de betonvloer langzaam drogen. “Maar eerst moet al het cement voldoende vocht hebben om te kunnen reageren”, zegt Noël. “Als beton te snel droogt aan het oppervlak, bijvoorbeeld omdat de zon erop schijnt, er tocht is of je het beton niet beschermd hebt met een filmvormer, dan krimpt het beton te snel en ontstaan er scheuren. Of je krijgt een stoffig oppervlak. Een laagje cement dat niet de kans krijgt om te reageren blijft achter als stof. Resultaat? Een poreuze vloer met een slechte kwaliteit.”

Let op, een betonvloer is niet hetzelfde als een epoxyvloer. Ook al hebben beide naadloze vloertypes een industriële uitstraling, toch zijn ze totaal verschillend. Zo wordt een epoxyvloer niet met beton opgebouwd, maar met tweecomponenten-epoxyhars of polyurethaan.

Lees ook:

Vloer kiezen? Zo maak je de juiste keuze

Vlekken op je betonvloer: met deze tips krijg je ze eruit

Van chape tot tegels: dit zijn de richtprijzen van vloeren

BronLivios
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dol de peeze

  Gedaan voor mijn oprit zeer tevreden over. Ja het is vlekgevoelig het is dan ook maar mijn oprit, ik ga niet klagen over een donkere vlek op mijn oprit, maar het is makkelijk in onderhoud beter dan van die afschuwelijke klinkers. Als je dit binnen doet en je denkt dat het mooi gaat zijn? DOM DOM. Ken ook iemand die het binnen heeft laten doen enorm veel spijt. Beton moet kunnen leven ook. En als je dat dus binnen doet heeft dat zowat zijn gevolgen ja, vlekken, kleine barsten,... noem maar op.

 • Marino Coolsaet

  Grote vuiligheid zeker voor buiten nooit doen mensen.

 • Kristof Degros

  Duur is het zeker niet, zelfs goedkopen dan goeie dikke chape en tegels. Maar het moet goed gedaan zijn. Tevens is die vloer vlekgevoelig. Er zijn wel bedrijven die je kunnen verder helpen. Maar het leggen is een groot probleem, aangezien beton moet afgestemd zijn op de weersomstandigheden. Deze hebben een grote invloed op het uiteindelijk resultaat. In elk geval, voor mij nooit meer

 • Tom Terlyn

  Ik heb een betonvloer liggen en wil nooit niks anders meer. Makkelijk in onderhoud en eventuele barsten en vlekken weet je op voorhand. En de prijs was zeker niet duurder dan chappe, vloer leggen met lijm, invoegen en plinten zetten in hetzelfde als de vloer. Dus die fabeltjes mogen gerust achterwege gelaten worden.

 • ROBERT GERTS

  Ga na 3 jaar eens terug langs bij de mensen met zo’n vloer en vraag hun mening. 99% zou het NOOIT meer doen! Ik liet het in mijn garage van 60m² leggen . Na 1 jaar begon het donkere vlekken te vertonen. En ja, er ligt folie onder. Bij regenweer is de vloer VEEL donkerder, en op bepaalde plaatsen zie je de vierkanten van de bewapening. Net als een soort hologram. Volgend jaar de glans erafschuren, en dan tegels lijmen.