Voor dakwerken kan je onder andere een beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor dakwerken kan je onder andere een beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie. © Kim Van Dam

“Bereid je grondig voor en vraag alles tijdig aan": experts over de woon- en energiepremies voor duurzame renovatie

Wie vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt, moet die binnen de vijf jaar renoveren, minstens tot energielabel D. Ligt jouw stappenplan voor een renovatie al klaar of heb je er net één achter de rug? Vergeet dan zeker niet te kijken of je recht hebt op een woon- of energiepremie. Geert Flipts (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) en Liesbeth Deboelpaep (Agentschap Wonen-Vlaanderen) bespreken de populairste premies en vertellen waar ook jij, nu of in de nabije toekomst, recht op hebt.

 1. Architect Marijn bouwt haar droomhuis in een 6 meter hoge loft: “Door de woning loopt een vluchttrappenhuis voor de appartementen hierboven”
  Livios

  Architect Marijn bouwt haar droomhuis in een 6 meter hoge loft: “Door de woning loopt een vluchttrap­pen­huis voor de appartemen­ten hierboven”

  Een volledig lege loft van zes meter hoog kopen en die vervolgens helemaal inrichten? Architect Marijn Horlings durfde die uitdaging aangaan. Ze deelde deze casco woning in het hartje van Amsterdam verre van standaard in. Ze liet alles open waardoor het daglicht langs verschillende kanten naar binnen stroomt. Bouwsite Livios toont het resultaat.
 2. Yves (49) en Rebecca (43) deden al een energetische renovatie: “Premies vooral zelf goed in ‘t oog houden”
  PREMIUM

  Yves (49) en Rebecca (43) deden al een energeti­sche renovatie: “Premies vooral zelf goed in ‘t oog houden”

  Energielabels zijn ook maar lettertjes, natuurlijk, maar die kunnen weleens duur uitvallen: de Vlaamse overheid voert in 2023 een renovatieplicht voor wie een energieverslindend huis koopt. Yves (49) en Rebecca (43) krabden eens goed in de haren toen ze vier jaar geleden eigenaar werden van een oud huis, maar kunnen vandaag wel energielabel B voorleggen. “Door veel zelf te doen konden we 50.000 euro uitsparen.”
 3. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.