Behangen als een pro: zo begin je eraan

Koop liever te veel rollen dan te weinig. Bij een bijbestelling krijg je misschien rollen van een andere druk en is er een kleurverschil.
Boss Paints Koop liever te veel rollen dan te weinig. Bij een bijbestelling krijg je misschien rollen van een andere druk en is er een kleurverschil.
Met behangpapier geef je je interieur een totaal andere look. Ga je de klus zelf aanpakken? Hou dan deze behangtips van bouwsite Livios zeker in je achterhoofd.

1. Dubbelcheck het productienummer

Let bij aankoop van behangpapier op de productienummers. Die vind je terug op de rollen, net als de symbolen over het patroonverloop en de verwerkingstips van het papier. Meestal staat er ook op vermeld hoe je het papier moet verlijmen en of je het kan reinigen.

Tip: Behangpapier kopen? Reken op dit kostenplaatje.

2. Koop beter te veel dan te weinig

Koop liever te veel rollen dan te weinig. Bij een bijbestelling krijg je misschien rollen van een andere druk en is er een kleurverschil. Ongebruikte rollen kan je meestal terug inruilen. Benieuwd welke types behangpapier er allemaal bestaan?

3. Begin bij de belangrijkste muren

Let er bij behang met patronen op dat de patronen van twee aansluitende banen goed over de hele oppervlakte van de (voornaamste) muren verdeeld zijn. Bepaal verder in welke hoek van de kamer je begint. Naderhand komen de patronen op die plaats doorgaans niet meer overeen. Je kan deze naad eventueel verbergen achter een kast, gordijn of deurstijl.

4. Hou rekening met snijverlies

Als je behangpapier met een motief bestelt, hou er dan rekening mee dat de patronen van de verschillende banen moeten aansluiten. Je hebt dus mogelijk snijverlies. Hoe groter het motief, hoe meer verlies. Grote verliesstukken kan je gebruiken voor een korte baan, zoals boven een deur.

5. Wat doe je met stopcontacten en lichtknoppen?

Zet eerst de stroom af en verwijder daarna de afdekplaatjes. Breng het behang aan en snij nadien met een mesje de plaats van het stopcontact of lichtschakelaar uit en klik het afdekplaatje er terug op. Aan de radiatoren kan je alles aandrukken met een radiatorborstel.

6. Spuitje om lijm toe te voegen

Te weinig lijm gebruikt? Gebruik een spuitje om wat lijm toe te voegen. Blaasjes kan je doorprikken met een naald en overtollige lijm of lucht eruit duwen.

Tip: Wil je in detail nalezen hoe je te werk gaat? Check dan zeker deze klussen: 

Behangpapier verwijderen

Behangen met vliesbehang

Behangpapier aanbrengen

Lees ook:

Wil je een strak én gezellig interieur? Volg deze tips

Kleuren kiezen: dit zegt jouw keuze over je gemoedstoestand

Mag het voor jou wat sneller? Zo verf je je binnenmuren

BronLivios
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maurice snelders

  Als het allemaal zo gemakkelijk is zoals hier is voorgesteld, waarom bestaan er dan technische scholen.??

 • marijke boulet

  Heb over de jaren heen al een aantal "pro" over de vloer gehad of hun werk gezien bij familie , vrienden enz , ik kan u verzekeren dat een goede" doe het zelve" in 70% van de gevallen een beter resultaat aflevert . Het woord "pro" wordt volgens mij zwaar overschat .

 • Peter Janssens

  Wie behangt er nog?

 • Joke Weyts

  Ik heb een volledige schilders/behangersopleiding gevolgd via avondschool. Correct voorbereiden en schilderen is al niet eenvoudig, wel, van de schilders die het opleidingstraject hebben gevolgd, zijn er ongeveer 30% dat de daaropvolgende behangopleiding aanvatten en vervolgens tot een goed einde brengen. Met papier van 50€ tot 250€ de rol ga je écht niet prutsen...

 • Peter Vyaene

  Schoenmaker blijf bij uw leest. Geen enkele stiel kun je leren of doen als je dat maar sporadisch doet. Ik behang ook zelf of probeer dat toch,maar ieder keer toch wel sukkelen,en van ne schilder is het toch veel beter zulle