Zes op de tien bouwbedrijven hebben last van slechte betalers

gettyimages.be
Zes op de tien bouwbedrijven hebben te kampen met slechte betalers. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie bij 430 Vlaamse bouwondernemers. De sectororganisatie wil dat de wetgever maatregelen neemt. Bij het afsluiten van een aannemingscontract boven 1.000 euro zou de opdrachtgever automatisch een voorschot moeten betalen, vindt Bouwunie.

Volgens Bouwunie betwist de klant slechts in één op de zes gevallen op tijd de factuur. In de helft van de gevallen betaalt de klant te laat zonder een reden te geven. "De aannemer heeft er dus vaak gewoon het raden naar waarom de betaling niet of niet op tijd gebeurt", zegt Bouwunie. De problemen zijn de laatste jaren nog groter geworden, luidt het. Gemiddeld verloren bouwkmo's volgens de studie 12.000 euro, wat in combinatie met zeer lage winstmarges hun voortbestaan onder druk zet.

Bouwunie vraagt om een betere bescherming tegen slechte betalers. Daarbij wordt gedacht aan een wettelijke voorschottenregeling. "Bij het afsluiten van een aannemingscontract boven de 1.000 euro, zou de opdrachtgever automatisch een voorschot moeten betalen", luidt het.

Daarnaast wil de sectororganisatie ook voorkomen dat bouwheren zich financieel vergalopperen. Het blokkeren van het bedrag voor aanbestede werken door overheden, een betalingsgarantie van particulieren voor grote werken en ook het vrijgeven van de hypothecaire lening mits voorleggen van betalingsbewijzen, kunnen daarbij helpen. Bouwunie pleit ook voor het eigendomsvoorbehoud voor verwerkte goederen waarbij een aannemer onbetaalde goederen mag terugnemen.