Verbouwplannen? Energiepremies gelden maar tot eind juni

thinkstock
Wie nog wil genieten van de huidige premies voor bijvoorbeeld dakisolatie en hoogrendementsglas, moet de werken dringend opstarten. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vandaag, enkele dagen voor de start van de bouw- en verbouwbeurs Batibouw. Vanaf juli moet er immers een nieuw premiestelsel komen, maar het is nog niet duidelijk hoe dat er zal uitzien.

De VCB heeft het over de premies die je krijgt via de netbeheerder (Eandis of Infrax). De confederatie raadt aan om niet te wachten tot de laatste weken, maar de werken zo snel mogelijk op te starten. "Om de huidige premies nog te kunnen krijgen, moeten immers een aantal formaliteiten tijdig vervuld zijn", klinkt het.

Hoe de premies er na de hervorming zullen uitzien, staat nog niet vast. "Het politieke overleg erover is nog bezig", luidt het op het kabinet van bevoegd Vlaams minister Annemie Turtelboom.

In het regeerakkoord staat over de hervorming alvast het volgende: "Er worden extra stimuli ingebouwd voor gecombineerde maatregelen en totaalrenovaties. De individuele premies voor dakisolatie en hoogrendementsglas worden getrapt verlaagd." Dergelijke individuele premies maken momenteel nog het grootste deel uit van de toegekende premies.

De VCB wijst erop dat snel beslissende verbouwers niet alleen nog van een premie kunnen genieten, maar ook van een "uitzonderlijk lage hypothecaire rentevoet".