Turtelboom wil overleg over betere leningen voor wie energiezuinig bouwt

BELGA
Vlaams minister van Financiën en Energie Annemie Turtelboom vindt dat mensen die energiezuinig bouwen, de mogelijkheid moeten hebben om meer te lenen bij de bank. Ze wil daarover overleggen met de banken, zo zei ze vandaag op Batibouw.

"Bij het bepalen van het bedrag dat mensen kunnen lenen, zouden de banken rekening moeten houden met de winsten van energiezuinig bouwen", zei de minister. Energiebesparende investeringen zijn immers niet goedkoop, en kandidaat-bouwers schrappen ze soms om hun financiële plaatje, en hun lening, rond te krijgen.

"Als je heel sterk investeert in energiebesparende maatregelen wanneer je een nieuwbouwwoning hebt of renoveert, dan kan je op twintig jaar tijd makkelijk 25.000 euro besparen op je energiefactuur", stelt Turtelboom. "De bankensector moet dit in rekening nemen op het moment dat mensen een lening aangaan, want anders hebben zij lopende kosten voor de komende twintig jaar die niet nuttig zijn."

Er bestaat al een vorm van voordelige lening voor wie energiezuinig bouwt, een zogenaamd BEN-krediet (waarbij BEN staat voor bijna-energieneutraal). Dat wordt door enkele banken aangeboden.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleitte gisteren voor een minder streng kredietbeleid bij banken. Zij koppelde daar niet onmiddellijk energiezuinigheid aan.