Teller online bouwaanvragen staat na halfjaar op 100

BELGA
Sinds de start van de digitale bouwaanvraag in september vorig jaar is een honderdtal bouwaanvragen langs elektronische weg ingediend. Dit jaar zou de dienst helemaal moeten doorbreken in Vlaanderen: van de twaalf gemeenten waar de digitale bouwaanvraag nu mogelijk is, zou het tegen eind dit jaar naar een zestigtal moeten gaan.

De digitale bouwaanvraag werd tijdens de vorige editie van Batibouw aangekondigd. Toen was er sprake van een start in juni, maar uiteindelijk duurde het tot september voor het project echt van start ging. Brasschaat, Maasmechelen en Wetteren waren de pioniers.

Ondertussen bieden twaalf gemeenten de dienst aan, hetgeen volgens het departement Ruimte Vlaanderen van de Vlaamse overheid overeenkomt met 320.000 Vlamingen die een bouwaanvraag online kunnen indienen. De provincie Limburg is koploper, met vijf gemeenten, op de voet gevolgd door Antwerpen (vier). In Vlaams-Brabant is het nog niet mogelijk om een bouwaanvraag online in te dienen, zo blijkt uit een overzicht op de website omgevingsloket.be.

Tot 12 miljoen besparen
Sinds de start werd een honderdtal digitale bouwvergunningsaanvragen ingediend, zegt Ruimte Vlaanderen. Dit jaar zou de dienst helemaal moeten doorbreken: "tweeënvijftig steden en gemeenten gaven aan dit jaar nog te willen starten met de digitale bouwaanvraag".

Bij de voorstelling klonk het dat steden en gemeenten tot 12 miljoen euro zouden kunnen besparen als alle bouwdossiers digitaal afgehandeld worden. Voor alle architecten samen werd alleen al de besparing op papier op 50 miljoen euro geschat. Zij moeten bouwaanvragen op papier vaak in veelvoud indienen op de gemeente.