Renoveren tot bijna-energieneutraal (BEN): zo kan het

De stijlvolle voorgevel van de gerenoveerde woning Futurfantastic.
Kos De stijlvolle voorgevel van de gerenoveerde woning Futurfantastic.
Een alleenstaande woning op ruim perceel, maar toch in een groen kader en in een doodlopende, rustige straat. Geef toe: dat klinkt ideaal. Vaak zijn zulke huizen al in de jaren vijftig of zestig gebouwd en nu dus verouderd en afgeleefd. Maar een doordachte renovatie - een van de thema's op Batibouw 2015 - kan wonderen doen.?Dat bleek uit een bijzonder project in het Antwerpse district Hoboken. Daar staat nu een eigentijdse BEN-woning, bijna-energieneutraal, die Futurfantastic werd gedoopt.

De renovatie van de woning is een initiatief van de groep Saint-Gobain (Gyproc pleisters, isolatiefabrikant Isover, vlakglasproducent Saint-Gobain Glass en mortelfabrikant Weber), warmtepompproducent Daikin, Reynaers Aluminium, verfproducent Sigma en dakvensterfabrikant Velux.?Het project bewijst dat een zeer energiezuinige en comfortabele woning ook voor de eigenaren van een bestaande woning binnen handbereik ligt. De aanbieders van bouwproducten gingen hiervoor in zee met het Gentse architecten- en studiebureau denc!-studio.

De afgeleefde woning voor de renovatie.
Kos De afgeleefde woning voor de renovatie.

Zo lek als een zeef
"De modale woning langs de Schoonselhoflei in Hoboken was op energetisch vlak zo lek als een zeef," vertelt architect Bart Cobbaert (denc!-studio). "Het was onze uitdaging haar zo goed te isoleren dat het energieverbruik voor verwarming kon dalen tot 53 kWh/m² per jaar en dat dit verbruik, samen met de energie nodig voor waterverwarming kan worden opgewekt met een warmtepomp gekoppeld aan zonnepanelen voor elektriciteitsproductie. Hierdoor zou de factuur voor het elektriciteitsverbruik door elektrische apparaten en verlichting slechts circa 60 euro per maand bedragen."

Uitstekende cijfers
Bij normaal woongedrag kan een uitgekiende renovatie indrukwekkende resultaten opleveren, bewees Futurfantastic. Het EPC-peil, dat het energieverbruik aanduidt, daalde van meer dan 500 naar 58 kWh/m² per jaar. Om BEN te zijn, mag het E-peil van een woning niet meer bedragen dan E30. De Futurfantasticwoning bereikt E23. Uit de rekenbladen van denc!-studio blijkt dat dakisolatie goed was voor 41% van de geboekte winst, muurisolatie voor 21%, vloerisolatie voor 10%, het nieuwe buitenschrijnwerk - met drievoudige beglazing - voor 9% en alle andere ingrepen samen voor 19%. "De koudebruggen - onderbrekingen in de isolatieschil - zijn tijdens de werken verdwenen, zodat er geen risico meer bestaat op condensatie."

De verschillende ingrepen aan de woning tot aan het BEN-niveau, met telkens de energiewinst erbij. De grootste sprong zien we na de isolatie van het dak.
Kos De verschillende ingrepen aan de woning tot aan het BEN-niveau, met telkens de energiewinst erbij. De grootste sprong zien we na de isolatie van het dak.

Nieuw is onbetaalbaar
Architect Cobbaert besluit met deze sterke uitspraak: "Een modaal huishouden kan nu geen nieuwe woning van die omvang en met volledig afgewerkte dakverdieping betalen. Een nieuwe, energiezuinige woning bouwen, kan goedkoper zijn, maar ze zou ook veel kleiner zijn."

Meer info over alle stappen in de renovatie: www.futurfantastic.be