Renovatie tot BEN (deel 2): alle ingrepen op een rij

De achtergevel van de opgeknapte Futurfantastic-woning.
Kos De achtergevel van de opgeknapte Futurfantastic-woning.
In het eerste artikel kon je lezen hoe een afgeleefd huis gerenoveerd werd tot de Futurfantastic-woning, die bovendien BEN of bijna-energieneutraal is. Onderstaande ingrepen werden toegepast om het zo energiezuinig te maken, dat het een E-peil van amper E23 haalt.

Dak
Door het niet-geïsoleerde dak ging voor de renovatie ongeveer een derde van alle energie, gebruikt voor de verwarming, verloren. Het dak kreeg 30 cm minerale wol. De isolatie komt deels tussen de bestaande kepers, deels tussen een extra opzetconstructie, die wordt afgewerkt met gipsplaten. Alles wordt luchtdicht afgewerkt.

Zolder
De in twee gedeelde zolder was niet in gebruik.?Hij werd geïsoleerd en geïntegreerd in het verwarmde volume. Er komt een polyvalente ruimte, die alle mogelijke functies kan krijgen.

Buitenmuren
Langs de niet-geïsoleerde muren verdween 22% van alle warmte. Om daaraan te verhelpen, werden in de bestaande spouw glaswolvlokken met een lage warmtegeleidbaarheid aangebracht. Verder zijn de buitenmuren aan de binnenzijde geïsoleerd met voorzetwanden, met bijzondere aandacht voor luchtdichting en bescherming tegen condensatie.

Vloer
De woning heeft geen kelder maar een kruipruimte van 70 cm diep. Ook de vloer was niet geïsoleerd, waardoor daar 10% van de warmte verloren ging. De kruipkelder werd volledig gevuld met korrels van geëxpandeerde klei en er kwam een moderne gietvloer.

Schrijnwerk en beglazing
Het houten schrijnwerk verkeerde in zeer slechte staat en had bovendien enkelvoudige beglazing. Daardoor waren de raamopeningen verantwoordelijk voor 22% van alle warmteverliezen. Uiterst isolerend aluminium schrijnwerk kwam in de plaats, met hoogrendementsglas of - afhankelijk van de oriëntatie - drievoudig glas.

Indeling
Beneden werden zithoek, eethoek en afzonderlijke keuken omgevormd tot één ruimte met open keuken. Op de eerste verdieping blijven de drie slaapkamers, waarvan er twee tot één ruimte samengevoegd kunnen worden. De afgeleefde badkamer werd totaal vernieuwd.

Hernieuwbare energie
De woning werd uitgerust met een warmtepomp en met fotovoltaïsche panelen. Die opgewekte energie zal de volledige behoefte voor verwarming én voor de warmwaterproductie dekken. Het resterende verbruik blijft beperkt tot de elektriciteit voor apparaten en verlichting,  geschat op ongeveer 60 euro per maand.