Binnenkijken in een loft in een havenloods: "Aan het water wonen was mijn grote droom"

Greetje Van Buggenhout
"Hoewel ik zelf architect ben, zou ik nooit in een nieuwbouw kunnen wonen. Geef mij maar een gebouw met karakter." En karakter heeft de thuis van Francis Delacroix (39). Achter de indrukwekkende industriële staalstructuren van de havenloodsen aan de Gentse Muide zit een hele geschiedenis verborgen: een leven als katoenopslagplaats over vervallen ruïne tot LOODS 22, een hippe plek voor eenentwintig woonlofts.

Francis Delacroix woont nog maar twee jaar in zijn loft aan de Voorhaven, en toch heeft hij de drie beschermde katoenloodsen stapje voor stapje zien evolueren. Meteen na zijn studies werd hij namelijk als deskundige betrokken bij de restauratie van LOODS 20. Niet veel later kocht hij vlakbij een binnenschip en bouwde het om tot woonloft. Vanop zijn woonboot zat Francis op de eerste rij om elke nieuwe ontwikkeling op de site mee te maken.

Nu, zo'n vijftien jaar later, kan hij van een ware transformatie spreken. De ruïne die LOODS 22 was, is omgetoverd tot een ontzettend fascinerend gebouw: "Ik vind het een van de knapst gerestaureerde gebouwen van Gent. Je ziet in één oogopslag dat het allemaal op een heel eerlijke en respectvolle manier is aangepakt: met zoveel mogelijk behoud van al die schitterende staalstructuren. Daarom ben ik er ook zo trots op dat ik nu in dit mooie monument mag wonen."

Greetje Van Buggenhout

Kerstversiering

Liefde op het eerste gezicht, zo kun je de crush van Francis voor zijn loft het beste omschrijven. Op een bezoekdag stapte hij er puur uit nieuwsgierigheid binnen, maar hij was op slag verkocht: "Ik zag het hoge plafond met dat adembenemende rasterwerk, het zalige uitzicht en kon alleen maar denken hoe fantastisch het zou zijn om daar te wonen!" Zijn woonboot hield hij uiteindelijk als kantoor en die prachtige, hoge ruimte werd zijn loft.

Het binnenwerk en de opdeling ervan heeft de ingenieur samen met een bevriend interieurarchitect bijeengetekend. Het resultaat: een ruime, open loft met zwevende verdieping, drie verschillende zitplaatsen, een ruim en groen terras met vijver, een sauna, hypermoderne keuken én een niet te negeren wauw-gevoel: "Ik sta er zelf nog amper bij stil hoe indrukwekkend het allemaal is, tot hier nieuwe mensen binnenstappen en ik hun mond zie openvallen."

Ik sta zelf nog amper stil bij hoe indrukwekkend de loft is, tot nieuwe mensen binnenstappen en ik hun mond zie openvallen

Francis Delacroix
Greetje Van Buggenhout

Voor de inrichting en het interieur haalt hij inspiratie bij Bauhaus-iconen Marcel Breuer en Le Corbusier. Denk: strak design en buismeubilair. Dit alles afgewerkt met een persoonlijke touch. Zo stalt de fervente reiziger in zijn wall of fame voorwerpen met een verhaal uit: een kandelaar uit Parijs, een zilveren vaas uit Milaan en vruchtbaarheidsbeeldjes meegebracht uit Kenia. In zijn ruime living toont hij ons met terechte trots twee andere pronkstukken. Een salontafeltje uit Bauhaus en een luster van Sarfatti: "Een designstuk uit de jaren vijftig. Al was de overbuurman ervan overtuigd dat ik gewoon mijn kerstversiering had laten hangen." (lacht)

Greetje Van Buggenhout

Ondanks de grote keuze bestaat er absoluut geen twijfel over het favoriete plekje van Francis: "Mijn terras vind ik heerlijk om te ontbijten en in mijn keuken sta ik met veel plezier te koken, maar het liefst van al zit ik gewoon in dit zeteltje. 's Morgens valt de zon hier mooi binnen en ook 's avonds is het een knusse hoek met een fantastisch zicht op de voorhaven."

Al van toen hij klein was, wou Francis aan het water wonen: "Het brengt me vooral tot rust. Plezierbootjes en ganzen die voorbij dobberen, grote schepen die binnenvaren in het droogdok, ... je raakt hier nooit uitgekeken." Omdat deze loft op de kop van de loods ligt, zie je door de kamerbrede raampartijen niet alleen een deel van de voorhaven, maar kijk je ook uit op 'het binnenland' en de nog te restaureren LOODS 23.

Greetje Van Buggenhout

De Bronx

Rond de jaren zeventig raakte de eens zo bloeiende voorhaven volledig in verval en veranderde de Muide in een verloederde, ietwat louche buurt. Hoewel het stadsdeel de laatste jaren aan een enorme opleving bezig is, merkt Francis dat de vooroordelen rond 'de Bronx van Gent' hier en daar blijven hangen: "Zelfs mijn moeder was er niet helemaal gerust in toen ik naar de Muide verhuisde. Zelf zie ik vooral een fijne heropleving van de wijk, wat leidt tot een erg boeiende mix aan mensen."

Dat sommige van die bewoners met argusogen naar de komst van de lofts keken, begrijpt Francis. "Dat heeft vooral met clichés te maken", verduidelijkt hij. "Spottend wordt er gezegd dat hier de yuppies wonen, de mensen met het geld. Dat klopt natuurlijk voor een stuk, maar het is absoluut niet zo dat we hier in onze ivoren toren zitten en niets te maken willen hebben met de rest van de buurt."

Nee, op tien minuten krijg ik 't hier niet gestofzuigd!

Francis Delacroix
Greetje Van Buggenhout

Al snel blijkt dat Francis inderdaad de mensen in zijn straat kent. Zij weten trouwens ook wie hij is: "Mijn overburen verklapten deze zomer doodleuk dat ze 't helemaal niet erg vinden om mij hier te zien rondlopen op mijn terras. In zwemshort! (lacht) Tja, die mensen kijken bij wijze van spreken bij mij binnen, hé." In het gebouw zelf gaat het er iets individualistischer aan toe, maar dat vindt de anders zo sociale dertiger oké: "Ik ken mijn buren, we zeggen hallo of slaan een babbeltje als we elkaar kruisen in de gang, maar 't is niet zo dat we elkaars deur platlopen. Ach, het hoeft hier geen Melrose Place te worden."  

Naast het feit dat zijn loft meer dan tien minuutjes stofzuigwerk vraagt, ziet Francis geen enkel minpunt: "Het zal je niet verbazen, maar ik ben hier echt heel erg gelukkig. Als ik toch zou verhuizen, dan is het waarschijnlijk om in het buitenland iets op te bouwen. Al zal ik dan zeker een pied-à-terre in Gent bewaren." Dat hier een Gentenaar in hart en ziel woont, kan hij niet onder designstoelen of -banken steken: "Zo'n fantastisch wijze stad! Er valt gewoon zoveel te beleven: je kunt gezellig rondkuieren, maar ook superlekker eten en er opent elk weekend wel ergens een nieuw café. Ik blijf hier dus zeker nog even plakken, ja!"  

Greetje Van Buggenhout
Greetje Van Buggenhout
Greetje Van Buggenhout
Greetje Van Buggenhout