Baas in eigen burcht: 1 op 5 gezinnen heeft alarm

Het is de eerste keer sinds de millenniumwissel dat het aantal woninginbraken zo laag ligt.
Thinkstock Het is de eerste keer sinds de millenniumwissel dat het aantal woninginbraken zo laag ligt.
Een op vijf huishoudens is aangesloten op een alarmsysteem, schat ALIA Security, de Belgische beroepsvereniging van de elektronische beveiliging. Bovendien verbinden meer mensen hun systeem met een alarmcentrale. Hebben inbrekers het steeds minder begrepen op onze strenger beveiligde woningen? Bouwsite Livios polste bij beveiligingsfirma Securitas.

De statistieken op de website van de federale politie spreken boekdelen. Het is de eerste keer sinds de millenniumwissel dat het aantal woninginbraken zo laag ligt. In 2015 noteerden we 67.000 inbraken, in 2016 waren er dat nog 56.400. De cijfers van vorig jaar lijken ook de goede richting uit te gaan: 25.335 woninginbraken halverwege 2017.

Preventiecampagnes maken ons de laatste jaren extra attent op onze veiligheid thuis. Tegelijkertijd neemt de kwaliteit van de bouwmaterialen alsmaar toe. Buitenschrijnwerk wordt moeilijker te overwinnen voor inbrekers, net als de technologie: alarmsystemen met sensoren, infrarooddetectoren, buitencamera’s, monitoring via smartphone. Het is steeds gemakkelijker en betaalbaarder om je eigen woning nauwlettend in de gaten te houden.

Koen Colpaert van beveiligingsfirma Securitas beaamt: “Bovendien kiezen almaar meer mensen voor een intelligent alarmsysteem. Dat zorgt niet alleen voor beveiliging, maar is ook verbonden met verschillende domoticatoepassingen. Je kan zo’n systeem ook uitbreiden met andere veiligheidsoplossingen, zoals rookmelders of slimme thermostaten.”

Contact met de centrale

ALIA Security, de Belgische beroepsvereniging van de elektronische beveiliging, schat dat vandaag een op de vijf gezinnen een alarmsysteem in huis hebben. In totaal zijn zo’n 800.000 alarmsystemen actief in ons land, lezen we in Waalse krant Sud Presse. 280.000 onder hen zijn rechtstreeks gekoppeld aan een alarmcentrale. Dat cijfer stijgt volgens ALIA jaarlijks met 3 à 5%.

Van telefoontje tot bezoek aan huis

Die trend zien ze ook duidelijk bij Securitas. Koen Colpaert: “In principe kan je elk alarmsysteem koppelen aan een hulpcentrale. Eens aangesloten, monitoren onze operatoren de klanten 24 uur op 24. Gaat het alarm af of detecteert de camera iets ongewoon? Dan zijn verschillende scenario’s mogelijk. We kunnen de bewoner opbellen of een tweede en zelfs derde persoon inlichten.”

“Daarnaast is het ook mogelijk om de hulpdiensten te contacteren of om een mobiele patrouille langs te sturen. In 2017 kreeg onze alarmcentrale 1,2 miljoen meldingen, goed voor 66.000 interventies door onze mobiele teams. Zij komen snel ter plaatse en kunnen op vraag van de klant ook binnen een kijkje nemen als extra controle. In geval van problemen, blijven ze ter plaatse tot er hulp komt.”

Lees ook:

Lachen, je staat op beeld: camera's verover de huiskamer
Een inbraakveilig dak? Zo pak je het aan
Acht tips om je hoofd koel te houden na een inbraak
Wat kost een alarmsysteem?
Deurproducent belooft 3.000 euro als dieven toch binnen geraken
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy Huybens

  ik heb ooit inbrekers gehad... ik denk dat ze nu nog weten wie ik ben

 • Alain Stuker

  Het is toch zielig als je een alarm moet plaatsen?...arm landje.

 • Guido Delrio

  Had een inbreker thuis. Hij vroeg geld of je leven. Ik zei: ben getrouwd, dus geen geld, noch leven. We hebben mekaar vast genomen, geblet, en daarna een fles opengedaan.

 • Rudi Desaever

  Een of meerdere waakhonden getraind om niet gezinsleden de toegang te ontzeggen. Dat alarm werkt altijd zelfs als ik niet thuis ben. Ze dulden geen tegenspraak. 1 baas 1 meester of 2.

 • Daniel Corstjens

  Wa wil je? Je mag een inbreker nog niets doen! "dag inbreker,zou je zo vriendelijk willen zijn en mijn huis te verlaten of ik bel de politie die binnen 20 minuten hier is!" Iemand die in mijn huis inbreekt weet dat hij verkeerd bezig is en mag doen wat hij wil maar als eigenaar sta je met uw rug tegen de muur en zolang daar niets aan veranderd blijven ze inbreken!