Asbest verwijderen: voortaan mag je dit zelf doen

In het zelfbouwpakket zitten alle materialen om je golfplaten of dakleien met asbest op een veilige manier te verwijderen.
Getty Images In het zelfbouwpakket zitten alle materialen om je golfplaten of dakleien met asbest op een veilige manier te verwijderen.
De bouwsite Livios meldt dat je voortaan met speciale doe-het-zelfpakketten zelf op een veilige manier je golfplaten of dakleien met asbest mag verwijderen. De Vlaamse overheid trekt daar dit jaar 9,8 miljoen euro voor uit. Daardoor moet je niet langer een dure, gespecialiseerde firma inschakelen. 

In 2018 werd er 5,8 miljoen euro vrijgemaakt voor asbestverwijdering. Dit jaar komt daar nog vier miljoen euro bij. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA) opvroeg bij de minister van Leefmilieu. Mede dankzij de steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zijn dure ingrepen overbodig, en kan je een doe-het-zelfpakket aanvragen aan 30 euro, in plaats van 80 euro. Maar wat zit er in zo’n pakket? 

Lees ook: Op deze plaatsen in je woning kan je asbest vinden (infographic)

Handleiding

In het zelfbouwpakket zitten alle materialen om je golfplaten of dakleien met asbest op een veilige manier te verwijderen. Het bevat onder andere een mondmasker, handschoenen, opbergzakken en een speciale overal. Ben je niet zo’n handige harry? Geen paniek, je wordt niet zomaar aan je lot overgelaten. Een speciale asbestexpert levert het pakket bij je af, en geeft je de uitleg over hoe je de klus moet aanpakken. En als je het asbest hebt verwijderd, wordt het achteraf aan huis opgehaald. Heb je een container nodig? Ook dan is er vaak een fikse korting voorzien. Bij afvalintercommunale IOK betaal je dan bijvoorbeeld maar 170 euro in plaats van 930 euro.

Waar vind je zo’n pakket?

Op dit moment kan je al bij 74 gemeenten terecht voor zo’n doe-het-zelfpakket. Controleer hier of jouw gemeente zo’n pakket aanbiedt. Maar door de participatie van verschillende andere afvalintercommunales en gemeenten, verspreiden dergelijke projecten zich geleidelijk aan over heel Vlaanderen.

Lees ook: 

Dak met asbest renoveren? Dure grap

Zo verwijder je asbest op een veilige manier

Asbestinventaris verplicht tegen 2022

BronLivios

40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Fréson

  Ofwel is dit een grote grap, ofwel zijn er super rijken die nu beseffen dat hun eigendommen nog asbest leien daken hebben, en een gespecialiseerde firma aanschaffen om ze te laten verwijderen kost stukken van mensen. Vele kerken en gemeentehuizen zijn ermee bedekt, en die moeten dringend vervangen worden. Dus, nu gaan ze vlug iets anders bedenken. Ofwel is het een grote grap.

 • Emiel Van Riet

  op het moment dat onze staat geld moet uitgeven om iets recht te trekken minimaliseren ze de boel....kijk maar naar de sjoemelsoftware van VW...geen vergoedingen voor de gedupeerden

 • Andre Van Ruyskensveld

  als golfplaten en leien begroeid zijn met mos is het veilig ,wanneer je begint met dit te verwijderen niet meer dus AFBLIJVEN

 • eric everaert

  Wij hebben ook zelf ons golfplaten naar het containerpark gevoerd

 • Yves Steenssens

  Ken geen enkele boer die aan astbestose is gestorven -nochtans waren alle daken van schuren en stallingen met asbest golfplaten . Heb zelf veel keren asbest golfplaten vervangen, nu nog - zelfs in 1970 asbest(platen) gezaagd met 2 schrijnwerkers (beiden nog in leven) de bekleding van de isolatie onder dak - Ontelbare keren asbest remschoenen en blokken vervangen , maar deed het steeds met stofzuiger , geen perslucht - SVK(Sint-Niklaas) fabriekswerkers,dat is wat anders , veel slachtoffers .