Architecte gelooft in eenvoud: “Kwaliteit zoek je niet in dure materialen”

Architect Karolien Vanmerhaeghe: "Het blind volgen van modieuze trends levert zelden een tijdloze woning op."
Studiolo architectuur Architect Karolien Vanmerhaeghe: "Het blind volgen van modieuze trends levert zelden een tijdloze woning op."
De bouwsite Livios vroeg architecte Karolien Vanmerhaeghe van STUDIOLO architectuur uit Gent naar haar beste tips voor (ver)bouwers. “Wij geloven in logica en eenvoud. We zoeken geen kwaliteit in dure materialen of vergezochte constructies.”

1. Nieuwbouw of renovatie?

Nieuwbouw én renovatie kunnen kwalitatief en duurzaam aangepakt worden. Wat al bestaat zal de gekozen richting bepalen en dat kan zowel technisch beredeneerd worden als emotioneel gedreven zijn. Bovendien, niet iedereen heeft de kans om te kiezen.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een ontwerp is pas echt geslaagd als het een verrassend antwoord biedt. In een goed gesprek kunnen abstracte of zelfs al heel concrete woonwensen uitgediept worden en zo een unieke vorm krijgen in een persoonlijk ontwerp. Maar daarnaast is ook een goed bouwproces belangrijk om van een geslaagd project te kunnen spreken; een vlotte werking op de werf, een degelijk uitvoeringsdossier, een open werfcommunicatie… In het bouwproces heb je liever géén verrassingen.

"Een goed bouwproces is belangrijk om van een geslaagd project te kunnen spreken, zoals een vlotte werking op de werf, een degelijk uitvoeringsdossier, een open werfcommunicatie… ", meent architecte Karolien Vanmerhaeghe.
Studiolo architectuur "Een goed bouwproces is belangrijk om van een geslaagd project te kunnen spreken, zoals een vlotte werking op de werf, een degelijk uitvoeringsdossier, een open werfcommunicatie… ", meent architecte Karolien Vanmerhaeghe.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

STUDIOLO architectuur gelooft in logica en eenvoud. Kwaliteit zoeken we niet in dure materialen of vergezochte constructies. In elke fase wordt een raming van de kostprijs naast de plannen gelegd. Elke bouwheer krijgt van ons ondersteuning voor het maken van gefundeerde keuzes en een strakke budgetbeheersing.

TIP: Een huis bouwen is niet vanzelfsprekend. Zeker als je binnen je budget wil blijven. Met deze tips druk je de kosten!

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Het blind volgen van modieuze trends levert zelden een tijdloze woning op. Kwalitatieve ruimte is van alle tijden en wordt vooral bereikt dankzij een goede lichtinval, evenwichtige verhoudingen, stevige functionele en visuele realisaties, coherentie en flexibiliteit waar nodig. Op deze ontwerpbasis kan gebouwd worden met duurzame materialen en installaties. Maak een thuis die klaar is om de tijd te doorstaan.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Kies een architect met wie je een goede interactie hebt en die je je vertrouwen durft te geven. Zo wordt jouw bouwproject geen zorgenkind, maar een boeiend avontuur dat je samen aangaat!

Lees ook

Kijk binnen in deze originele woning onder de grond

Een energiepositieve nieuwbouwwoning voor 100.000 euro? Het kan!

Anne-Katrien en Nicky bouwden zonder stress. Dit zijn hun tips!

BronLivios

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Schoen

    Veel architecten kosten bakken vol geld en ze zorgen voor hun eigen kring vriendjes stielmannen, aannemer enz. Ok het werk is dan ook meestal op redelijk tijdig gedaan maar je bent dan ook veel meer geld kwijt dan afgesproken. Heb je de verkeerde architect aan je been? Dan heb je er spijt van. Pas achteraf weet je wat je hebt gemist. Dan denk je, had ik maar dit en dat gedaan... te laat dus.

  • Stavros Kanakaris

    Neen, je betaalt een dure architect voor goedkope rommel.