Appartement aan zee kost 275.500 euro, op de dijk 341.000 euro

De stijgende prijzen hebben onder andere te maken met het stijgend aantal verkopen van nieuwbouw.
Zilt Residences De Panne De stijgende prijzen hebben onder andere te maken met het stijgend aantal verkopen van nieuwbouw.
De gemiddelde prijs van een appartement aan zee klokte af in 2019 af op 275.507 euro, een stijging van 5,5 % in vergelijking met 2018. Dijkappartementen werden gemiddeld 4,5 % duurder tot 341.075 euro.

Uit de Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat er 6,9 % meer transacties waren. De grootste stijging viel te noteren in Heist-aan-Zee (22,7 %), Koksijde (18,2 %), Blankenberge (16,9 %) en Zeebrugge ( 15 %). Enkel in Nieuwpoort (-1,1 %), Bredene (-1,0 %) en De Haan (-2,5 %) was er een daling. Knokke en Oostende zijn traditioneel de gemeenten met het grootste aantal transacties. In 2019 hadden ze een marktaandeel van respectievelijk 16,7 % en 19, 5 %.

“Het stijgende aantal vastgoedtransacties aan de kust houdt voor een stuk verband met de aangekondigde afschaffing van de woonbonus. In West-Vlaanderen bracht dat  11,9 % meer verkopen met zich mee”, zegt Bart van Opstal van Notaris.be.

De gemiddelde prijs klokte af op 275.507 euro. Daarmee kostte een kustappartement zo’n 47.000 euro meer dan een gemiddeld Belgisch appartement. In vergelijking met 2018 steeg de prijs met 5,5 %. In de periode 2015-2019 ging de gemiddelde prijs dan weer met 10,1 % omhoog. Rekening houdend met een inflatie van 7,7 % bedroeg de reële prijsstijging 2,4 %. Een dijkappartement werd in 2019 4,5 % duurder tot een gemiddelde van 341.075 euro.

“De stijgende prijzen hebben onder andere te maken met het succes van nieuwbouw. In 2018 bedroeg het aandeel van verkochte nieuwbouw zo’n 14 %. In 2019 steeg dit tot zo’n 18 %.” Westende is de goedkoopste gemeente met een gemiddelde van 164.174 euro, Knokke de duurste met een gemiddelde van 513.939 euro. Wie vastgoed koopt, is gemiddeld 52 jaar.

Effect corona

“In de eerste maand na de quasi-lockdown daalde het aantal transacties aan de kust met 32,8 %. Deze daling was te vergelijken met de daling op nationaal vlak. In de tweede maand lag ze echter een stuk hoger dan in de rest van het land: -28,5 %  versus -18,1 % op nationaal vlak. Intussen merken we dat de interesse voor kustvastgoed weer groot is. Of het gaat om een tijdelijke inhaalbeweging of om een permanente trend valt nog af te wachten.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emiel Van Sighem

  het gaat om woekerwinsten .De belgen worden hierdoor langs alle kanten uitgemolken tot het kleinste artikel toe.

 • Ronny Biesen

  Dus weeral kennen we nu een leugen van de overheid. Door de afschaffing van de woonbonus gingen de prijzen dalen? Nu zien we wat er gebeurd. De prijzen stijgen en blijven stijgen. Mensen speculeren zich rijk op kap van anderen. De ballon vult zich verder, tot hij weer ontploft.

 • Germain Cathoir

  Wij wonen in een dorp met 90 mensen er is niets en toch alles. Ons huis kost meer dan een appartement aan de Belgische zee. Ruimte en vrijheid moet betaald worden!

 • Chris Dupont

  De gemiddelde prijs aan de kust zegt eigenlijk weinig. Om te beginnen heb je het fenomeen Knokke. Vervolgens heb je Nieuwpoort-Oostduinkerke. Al de rest is pakken goedkoper. Aan de cote d'azur is dat ook zo: Monaco, de rivièra en alles voorbij de Rivièra. Het verschil tussen een verre bestemming en België is dat je er 5-15 uur over doet om er te geraken en dat niet kan voor een WE. Evenmin is dat transport betaalbaar op regelmatige basis met een gezin.

 • David Hermans

  Tot 5.000€/m² voor een kruipkot aan de lelijkste kustlijn ter wereld? Mensen zijn gekke wezens... De Côte d'Azur bij het tochtgat aan de Noordzee? Mensen verkijken zich op de on-Belgische zomers van de opeenvolgende voorbije jaren. Klimaat gaat niet over jaren maar over decennia. De extremen zullen toenemen dus ook de stormen. Nu ervaren we nog de positieve kanten van klimaatopwarming, maar we zullen zonder twijfel ook ooit de negatieve kanten ervaren (zoals nu al de droogte).