Annelies verbouwt oude rijwoning in Merelbeke tot haar droomhuis: “De lichtstraat is onze grote troef”
LiviosArchitect Annelies Comptdaer had al aardig wat ervaring met woningrenovaties, maar haar eigen huis onder handen nemen, is toch net dat tikkeltje specialer. Samen met haar vriend en dochtertje woont ze nu in het centrum van Merelbeke. Ze verbouwde een oud rijhuis tot een moderne gezinswoning. Bouwsite Livios mocht binnen kijken.
“De rijwoning uit 1930 oogde er erg oud en donker”, herinnert Annelies zich. “Toch zagen we de mogelijkheden om er iets leuks van te maken. De ruimtes waren groot, met hoge plafonds, iets wat je in nieuwbouwwoningen nog zelden vindt. En ook de gezellige tuin achteraan, net als de ligging in centrum Merelbeke, waren grote troeven.”
Volledige vrijheid
“We hebben de aankoop afgerond in 2017, en aangezien ik zelf de architect ben, verliep het hele proces wat vlotter dan anders. Begin 2018 dienden we de omgevingsvergunning in, zodat de aannemers in de zomer aan de slag konden. Voorjaar 2019 konden we al in ons nieuwe huis intrekken.”
Maar er drong zich dus eerst een flinke renovatie op, iets waar Annelies als architect haar hand niet voor omdraaide. “Vanuit mijn job had ik daar al heel wat ervaring mee en dus benaderde ik ook dit project op dezelfde manier. Al is het natuurlijk fijn om volledig je eigen ding te mogen doen. Voor we aan de plannen begonnen, hebben we eerst een groot deel van de woning ontmanteld. Zo zagen we hoe alles precies in elkaar zat.”
Lichtstraat als troef
De woonst had iets charmants, dus bij de verbouwing wilde Annelies best wat elementen bewaren. “Het was echter wel belangrijk om de woning energetisch flink op orde te zetten. Het moest een aangenaam huis worden met veel comfort, aangepast aan de hedendaagse eisen.” Concreet betekende dat meer lichtinval en open ruimtes die meer met elkaar in contact stonden. “Dat is ook de reden waarom we de koterijen achteraan hebben gesloopt; zodat we ook daar meer ruimte konden maken.”
Tijdens de werken is er eigenlijk maar één vervelend incident geweest. Dat was toen de lichtstraat net voor de plaatsing is gebroken. Die heeft de aannemer opnieuw moeten bestellen. “Zo’n dingen horen er gewoon bij, bouwen en verbouwen blijft mensenwerk”, vertelt Annelies. Nadat de lichtstraat bij een tweede poging op zijn plek raakte, bleek ze de grote troef van de woning. “De lichtstraat doorbreekt als het ware de nieuwe achterbouw, waardoor het licht tot diep in de hoofdbouw doordringt. Zo konden we de tussenruimte, die centraal in de woning ligt, ook nuttig gebruiken zonder dat dit een donkere plek zou worden.” Hier vind je tegenwoordig een bureau en speelruimte.
Wil je ook meer lichtinval in je woning? Deze 7 oplossingen brengen redding.
Oud ontmoet nieuw
Naast de oorspronkelijke uitbouw zette Annelies ook een nieuwe, lichte eetkamer. Die sluit aan op de keuken, die deels verborgen zit achter een muur. De eetkamer heeft een groot schuifraam, en een groot vast raam met uitzicht op de tuin. Die nieuwe materialen krijgen hier en daar het gezelschap van oude elementen, die de eigenaars bewaarden en restaureerden, zoals de oorspronkelijke tegels van de inkomhal. “Boven haalden we de vinylvloer van de oude planken, die we hebben opgeschuurd. Ook de oorspronkelijke trap bleef behouden.”
“In de leefruimtes hebben we de oude vloer wel uitgebroken, zodat we daar goed konden isoleren. We werkten met 8 centimeter betopor-korrels, met daarop 5 centimeter EPS-platen. Daar kwam vervolgens de vloerverwarming bovenop, afgewerkt met een gietvloer. Dat geeft een mooi contrast met de oude tegels elders. Als accent kozen we voor zwarte stalen deuren, passend bij de zwarte buitenramen. We kozen er ook voor om één binnenmuur niet te herpleisteren, maar de warme bakstenen te behouden.”
Oude materialen hergebruiken voor jouw (ver)bouwproject? Op deze punten moet je letten.
Eigen accenten
“Natuurlijk zijn er bij een verbouwing altijd onvoorziene omstandigheden, maar die vielen al bij al nog mee”, zegt Annelies. “Ik had een gedetailleerde kostenraming gemaakt, zoals ik dat bij al mijn projecten doe, ook in functie van onze lening. We hebben het vooropgestelde budget kunnen respecteren. Bewuste keuzes maken kan hierbij helpen. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in luxueuze materialen, zoals de aluminium gevelbekleding zonder zichtbare bevestigingen. Maar de keuken, bijvoorbeeld, is geen maatwerk. Dat stellen we uit tot later. Wel hebben we geprobeerd om met kleine details onze eigen accenten te leggen. Zo zitten er in de wand tussen de eetruimte en de keuken een aantal nissen, wat het geheel een eigen karakter geeft.”
Hedendaagse technieken
En bleken ook de energetische eisen haalbaar? “Natuurlijk”, glimlacht de architect. “Met fotovoltaïsche zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en ledverlichting beschikt het huis over hedendaagse technieken. “Voor de verwarming viel de keuze weliswaar nog op een klassieke condenserende gasketel. Qua kosten-baten was dit de voordeligste oplossing. Maar we kunnen wel vrij eenvoudig overschakelen naar een ander systeem als we dat zouden willen. Alle technieken werden reeds in de garage voorzien.”
De volledige woning werd aan de buitenzijde ingepakt met 16 centimeter PUR-isolatie, afgewerkt met leien of, aan de achterzijde, met bakstenen en aluminium. Ook de platte daken zijn helemaal vernieuwd en geïsoleerd met 16 centimeter PUR-platen. In het hellend dak kwam dan weer 22 centimeter rotswol te zitten. “Voor het buitenschrijnwerk kozen we dubbele beglazing met hoogrendementsglas van 1.0. Dat alles heeft ons een energiepeil van 57 opgeleverd, wat een erg bevredigend resultaat is”, concludeert de architect tevreden.
Wil je ook alle opties open houden voor een warmtepomp? Zo pak je het aan.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Tuin schermen tegen de droogte: vijf tips van onze groenexpert
Weermannen voorspellen een droge, hete zomer. En dat is geen goed nieuws voor je tuin. Welke stappen kan je nu nog nemen om je tuin te beschermen tegen een droge periode? Bouwsite Livios vroeg het aan groenjournalist Marc Verachtert. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
Livios
Koppel renoveert oud schoolgebouw tot strakke loft: " De gebarsten bakstenen typeren de industriële sfeer"
Céline en haar man Rainer waagden zich aan een uniek renovatieproject. Ze verbouwden een schoolgebouw uit 1920 uit Ieper om tot gloednieuwe lofts. Bij de start van hun project hadden ze niet meer dan een grote lege doos met twee verdiepingen van 4 en 6 m hoog. Bouwsite Livios laat zien hoe het gebouw er nu uitziet. -
-
Livios
Je bouwmaterialen zelf bestellen: met deze 6 tips loop je geen risico’s
Als je zelf bouwmaterialen bestelt voor je werf, kan er wel eens wat mislopen. Waardoor jij of je aannemer niet verder kan werken en de werken een tijd stilliggen. Door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je de risico’s beperken. Bouwsite Livios lijst op waar je zoal rekening mee moet houden. -
Flats op zeedijk fors populairder en dus ook duurder: bekijk hier waar je hoeveel betaalt
De zon schijnt volop aan zee en al zeker op het kustvastgoed. In 2021 werden er niet alleen flink meer appartementen verkocht, ook de gemiddelde prijs steeg tot 366.000 euro (+7,5%). Bij een flat op de dijk was de prijsstijging zelfs bijna dubbel zo groot (+13,6%): “Iedereen vroeg zich af wie al die appartementen zou kopen. Toen kwam de aankooptsunami eraan en nu rest enkel de vraag of ze tijdig gebouwd zullen raken.” Wij lijsten de gemiddelde prijs op voor elke kustgemeente. -
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren.